Când mă uitam peste jocurile care urmează să fie lansate în acest an, Helldivers 2 mi-a stârnit oarecum interesul nu neapărat pentru gameplay-ul arătat ci deoarece este publicat de PlayStation. Nu a fost lansat exclusiv pe platformă, ba chiar a fost cea mai bună lansare PlayStation pe PC din istorie, depășind God of War. Jocul a fost vândut în peste 1 milion de copii în câteva zile, iar conform SteamDB a început cu cam 50-60.000 de jucători apoi a ajuns la un maximum de aproape 200.000 de jucători concomitent în joc.

Ce este Helldivers 2

Helldivers 2 este un joc third person shooter coop online. Deci nu chiar pe gustul meu. Inițial m-a atras prezentarea, apoi m-a convins gameplay-ul. Helldivers 2 este o continuare a seriei care este puternic influențată de Starship Troopers.

În această lume Super Earth a reușit să învingă invazia extratereștilor în primul joc, iar acum omenirea vrea să cucerească sistemul solar și să aducă pace și democrație. Este un titlu care are multă ironie și sarcasm și urmează ceva foarte rar întânit în lumea jocurilor video: nu-ți creezi un personaj principal unic. Tu ai o navă pe care sunt acești Helldivers, soldați universali care sunt gata să moară pentru Super Earth. De fiecare dată când o sfeclești în luptă, un alt Helldiver este trimis în locul acestuia.

De aceea nu poți atribui puncte sau să personalizezi într-un fel persoanjul tău. Ce poți să faci este să alegi arme și armuri. Practic, acești Helldivers sunt carne de tun, deși din tutorial pare că ai fi un salvator al lumii. Cumva personajul principal mai degrabă este nava spațială de unde pică Helldiverii și pe care o poți îmbunătăți în timp.

Singur sau cu prietenii

Nu e un joc pe care să-l joci pentru poveste. Tu faci tot felul de misiuni pentru a elibera planete de sub controlul unor gândaci sau de sub controlul unor roboți. Gameplay-ul este însă suficient de robust și de satisfăcător, încât să te facă să intri în fiecare zi să faci un meci, fie singur, fie cu prietenii.

Misiunea are un timp limită, iar unele au undeva în jur de 10 minute altele 12 minute și apoi ai misiuni care au 40 de minute. Acum, timpul de care ai nevoie pentru a completa obiectivele depinde în mare măsură de dificultatea pe care o selectezi. Dacă ai succes cu cea mai grea dificultate disponibilă, vei debloca următoarea dificultate.

Asta îți oferă mai multă experiență și șansa de a găsi resurse foarte rare care sunt necesare pentru îmbunătățirile navei și a echipamentului pe care-l folosești. Jocul are multe niveluri de dificultate și când joci singur poate fi chiar o provocare să duci misiunile la capăt având în vedere faptul că ești asaltat de inamici.

Pe lângă arme (3 la mână poți să ai echipate odată) ai la dispoziție așa numite stratageme pe care să le folosești pentru a ieși victorios. Asta înseamnă atacuri de la distanță din navă, arme mai puternice, turete, drone și așa mai departe.

Anumite misiuni necesită strategii diferite și trebuie să știi ce fel de echipament să iei cu tine înainte de a începe o misiune. Apropo, armele sunt fun de utilizat și se comportă diferit și realist. Dacă te miști cu arma atunci ținta nu e la fel de bună. Armele grele sunt devastatoare, însă se încarcă lent. De asemenea, trebuie să ai grijă când încarci pentru că dacă nu consumi gloanțele din încărcător atunci le vei risipi, iar resursele, inclusiv gloanețele sunt limitate.

De asemenea, friendly fire este activat ceea ce înseamnă că-ți poți răni sau chiar ucide camarazii din greșeală. Trebuie să te uiți la poziționare, unde arunci cu grenade și așa mai departe. E un alt element care contribuie la realismul jocului, dar și la dificultate și la fun.

Totul face parte din strategie. În esență este un joc mult mai strategic decât un shooter obișnuit. Trebuie să ții cont de obiectivele misiunii, armele pe care le folosești și la ce stratageme apelezi. Asta contează din ce în ce mai mult pe măsură ce crești nivelul de dificultate.

L-am jucat singur, dar și cu prietenii. Sunt două experiențe destul de diferite. Ambele au meritele sale. Când te joci singur trebuie să muncești mai mult, mai ales pe măsură ce crești dificultatea, dar și satisfacția este mai mare atunci când ieși victorios. Când te joci cu alții, fie străini, fie prieteni e puțin mai ușor deoarece mai ai un ajutor de la camarad, un moment de respiro, dar e și mai fun.

Când joci singur este mai mult despre loot și progresul personajului, iar atunci când joci cu prietenii poate fi și despre scene comice și distracție.

Prezentare, microtranzacții și concluzie

Acțiunea are loc pe diferite planete cu biomuri diferite: fie că e vorba de zone muntoase, zone cu multă zăpadă, mlaștini sau câmpii. De asemenea, în funcție de locul de pe planetă unde are loc misiunea influențează și dacă e zi sau noapte, în funcție de cum e plasat soarele la acel moment. Este un joc destul de atmosferic și frumos, iar dezvoltatorii de la Arrowhead au reușit să facă un sistem de dezmembrări și demolare destul de bun. Atunci când tragi poți vedea cum bucăți de gândaci s-ar peste tot, aceștia pot distruge obstacole, iar grenadele fac explozii mari și aruncă rămășițele peste tot.

Fiind un joc live service există un battle pass gratuit și unul care costă bani. Cu medaliile pe care le obții după fiecare misiune poți debloca anumite arme, armuri sau alte obiecte. Acesta nu sunt pur estetice și unele chiar oferă bonusuri ce ți-ar fi utile în combat. Pentru a le debloca ai nevoie să cheltuiești aceste medalii pe fiecare pagină și asta înseamnă că nu poți cumpăra instant o armă sau o armură puternică din start.

Battle pass-ul pe bani se poate achiziționa și cu super-credite, însă acesta costă 1000 de supercredite și le vei strânge greu. Nu este un joc pay to win și nici nu te agasează cu microtranzacții, însă trebuie să știi că obiectele pe care le deblochezi din battle pass-uri îți vor oferi avantaje în luptă.

Pentru că este un joc online care a găsit rapid succesul, iar Arrowhead este un studio mic au apărut, inevitabil, și problemele de conexiune. Am fost scos de mai multe ori din misiuni, unii nu au primit recompensele pentru care s-au luptat atât de tare, deconectări de la joc și așa mai departe. Nu sunt chestii grave, dar au știrbit din experiența de joc de la lansare. Arrowhead promite să lucreze la asta și să se revanșeze față de jucătorii care practic au jucat degeaba și nu au primit experiența din misiuni.

Altfel Helldivers 2 este o primă surpriză din 2024 pentru gameri. Un shooter coop distractiv cu un nivel de dificultate provocator, care nu te agasează cu microtranzacții și care te face să mai joci o misiune și încă una. Eu sunt adeptul jocurilor narative, însă Helldivers 2 mi-a plăcut și în măsura timpului disponibil o să mai intru într-un meci, mai ales cu prietenii.

Jocul a fost lansat pe 8 februarie și este disponibil pe PS5 sau PC.