Cei de la Huawei au adus numeroase inovații pe piață în puținii ani de când au început să producă smartphone-uri. Dacă la începuturi se lăudau cu cele mai subțiri telefoane, de câțiva ani s-au remarcat prin capacitățile foto și au adus în mainstream camerele duble și, de anul acesta, pe cele triple. Dar inovațiile Huawei nu s-au oprit doar la camere, ci au continuat și cu procesoare cu inteligență artificială, cu senzori de amprentă sub ecran, cu încărcare wireless în două sensuri. Dar înainte să vorbim pe larg despre inovațiile ce țin de componente, să vorbim despre design.

Design Huawei Mate 20 Pro

Huawei Mate 20 Pro este, în opinia mea, cel mai frumos smartphone lansat anul acesta. Cu toate că preferințele ce țin de aspect sunt complet subiective, e greu să nu apreciezi un smartphone atât de simetric, atât de plăcut de ținut în mână și atât de ușor de operat în ciuda display-ului de dimensiuni mari. Telefonul are colțuri și margini rotunjite, o bărbie îngustă și un breton mare, dar care poate fi ascuns. Varianta testată de noi este cea Twilight, însă cei de la Huawei au schimbat gradientul folosit pe Huawei P20 Pro iar nuanțele de pe Mate 20 Pro pleacă de la albastru spre violet și apoi spre negru. Camerele de pe spate, trei la număr, sunt încadrate în jumătatea de sus într-un chenar negru cu colțuri rotunjite, împreună cu blițul. Un detaliu care mereu mi-a plăcut la smartphone-urile Huawei este butonul de power roșu, care contrastează foarte plăcut cu gradientul prezent și pe margini. Marginea de jos are doar portul USB-C și nu există găurele pentru difuzor și tot acoloi există și slotul pentru microSIM și nano memory și un microfon. Marginea de sus are un emițător de infraroșii și cam atât. Telefonul se simte excelent în mână și nu este nici prea greu, nici prea ușor. Atrage amprente și cel mai bine ar fi să-l ții într-o husă, ca să eviți surprizele neplăcute, dar are rezistență la apă și la praf, un plus.

Acum că am vorbit despre ambalajul absolut superb al lui Huawei Mate 20 Pro, să trecem la componente și să vorbim despre display.

Display

Ecranul Huawei Mate 20 Pro are o diagonală de 6,39 inch și este de tip AMOLED. Rezoluția este QHD și culorile sunt absolut superbe. Luminozitatea este foarte mare, iar contrastul este puternic și panelul folosit de Huawei este și HDR, deci flmele se văd foarte bine, la fel și jocurile. În partea de sus găsim notch-ul sau bretonul, mai mare decât cel de pe Huawei P20 Pro, dar cu mai mult sens - acum integrează un senzor 3D pentru scanare facială, iar bărbia este foarte subțire. Telefonul are margini mai subțiri și e mai îngust și decât iPhone XS și Samsung Galaxy Note 9, cu toate că împrumută două trăsături esențiale de la fiecare dintre aceste două dispozitive. La finalul zilei nu este atât de important să fii original în tot ce faci, ci să oferi o experiență îmbunătățită, iar Huawei Mate 20 Pro face asta cu brio. Apropo de experiențe îmbunătățite, simetria perfectă descrisă anterior și marginea inferioară îngustă a ecranului nu ar fi fost posibile dacă cei de la Huawei ar fi montat un senzor de amprente clasic. De aceea au integrat senzorul sub display-ul AMOLED, în jumătatea inferioară a ecranului, o premieră pentru un smartphone de top de la o companie de talie mondială.

Dar despre senzor și despre celelalte funcționalități de securitate și de business vom vorbi un pic mai târziu. Să discutăm un pic despre performanțe și despre autonomie.

Performanțe și autonomie Huawei P20 Pro

Huawei Mate 20 Pro este unul dintre cele mai rapide smartphone-uri lansate vreodată. Noul procesor HiSilicon Kirin 980 este realizat pe arhitectură de 7 nanometri, un lucru important de menționat, având în vedere că arhitectura procesorului este responsabilă cel puțin parțial atât pentru eficiența energetică cât și pentru performanțele generale. Telefonul este rapid - considerabil mai rapid decât Huawei P20 Pro, lansat în primăvară, mai rapid probabil decât toate smartphone-urile cu Android lansate anul acesta. Cu toate că procesoarele realizate de către Huawei au început să-și arate adevăratul potențial abia anul trecut, odată cu Huawei Mate 10 Pro, cu noul model au reușit să le ia fața celor de la Qualcomm și de la Samsung, care încă lucrează pe vechea arhitectură de 10 nanometri și să fie la același nivel cu Apple, companie care și-a anunțat noua gamă de smartphone-uri cu A12 Bionic la câteva zile după ce Huawei și-a prezentat procesorul său la IFA 2018. Revenind un pic la experiența de utilizare, aceasta este foarte fluidă și asta se datorează și memoriei RAM de 6GB. Și placa video a fost îmbunătățită, iar totul merge excelent și fără lag - de la jocuri la browsing și la sarcini de birou. Procesorul cu Inteligență Artificială știe ce aplicații folosești mai des și le optimizează, știe ce aplicații să suspende în fundal pentru a economisi bateria și știe să îți țină telefonul curat și să nu fii nevoit să-l resetezi la câteva luni. La nivel de echipare mai merită menționat spațiul de stocare de 128GB care poate fi extins prin intermediul unui card de tip nano memory, întâlnit deocamdată doar la Huawei Mate 20 Pro.

Trecând un pic la autonomie, smartphone-ul are o baterie enormă, de 4.200 de mAh, mai mare decât cele integrate de concurență. La modul în care folosesc eu telefoanele - cu toate opțiunile de conectivitate pornite, cu sicronizarea activă pe trei conturi de email, cu fotografii realizate sporadic de câtea ori pe zi, cu bluetooth-ul conectat la smartwatch și la căști, cu clipuri video urmărite zeci de minute și cu verificarea constantă a rețelelor sociale - Huawei Mate 20 Pro m-a ținut de dimineața până a doua zi dimineața. Un utilizator obișnuit și moderat va obțiune două zile de folosire fără niciun fel de problemă. Și, dacă asta nu era suficient, cei de la Huawei s-au asigurat că nu vei sta prea mult timp legat de priză. Telefonul se încarcă până la 70% în numai 30 de minute, lucru absolut impresionant, având în vedere că după 30 de minute încărcare vei putea folosi telefonul mai mult de o zi. Mate 20 Pro este și primul smartphone Huawei care se încarcă wireless, prin standardul QI, dar și primul smartphone din lume capabil să încarce wireless alte dispozitive.

Și dacă tot am pomenit de funcția de reverse wireless charging, să vorbim mai în detaliu despre ea, dar și despre restul funcțiilor inovatoare și de business care au fost incluse pe Huawei Mate 20 Pro. Să vorbim, deci, despre experiența de utilizare.

Inovații și premiere

Huawei Mate 20 Pro rulează Android 9.0 cu interfața EMUI 9 și aceasta vine cu o serie de schimbări. Designul este mai curat și mai aerisit, iar acum ai opțiunea de a naviga prin gesturi și de a renunța la butoanele software. Eu m-am acomodat repede cu gesturile, dar unii ar putea opta să păstreze butoanele software clasice. Sistemul de operare îți permite să faci mai multe conturi de utilizatori și chiar să îți împarți telefonul într-un profil pentru muncă și unul pentru distracție, pentru a fi mai productiv și mai puțin tentat. Interfața EMUI 9 are și o versiune desktop, la fel ca cea de pe Huawei Mate 10 Pro de anul trecut, dar acum nu mai ai nevoie neapărat de un cablu HDMI pentru o activa, ci te poți folosi de Miracast pentru a transforma wireless orice TV într-un PC ad-hoc. Te conectezi, legi o tastatură Bluetooth și ai un computer de pe care poți lucra din hotel mult mai eficient.

Revenind la funcția de reverse wireless charging, Huawei Mate 20 Pro poate fi folosit pentru a reîncărca un alt smartphone compatibil cu standardul QI, în cazul că ai două telefoane sau vrei să dai curent unui prieten, dar ai putea să reîncarci și un smartwatch compatibil. E o funcție pe care nu o vei folosi constant, cu siguranță, dar e o funcție care s-ar putea dovedi utilă în diverse contexte. Și, pentru cei care sunt îngrijorați de timpul petrecut pe telefon, există funcția Digital Balance care îți zice exact cât timp îți petreci în aplicații și îți permite să limitezi acel timp.

La partea de securitate, Huawei Mate 20 Pro vine cu două opțiuni de deblocare - senzorul de deblocare facială care proiectează o matriță de puncte infraroșii pe față și senzorul de amprente integrat în ecran, o premieră importantă. Senzorul de deblocare facială funcționează instant în orice context, fie lumină foarte puternică sau noapte, cu ochelari de soare sau fără și Inteligența Artificială îmbunătățește constant portretul 3D pe care telefonul ți-l face. Minusul aici ar fi că el funcționează chiar și atunci când dormi și ai ochii închiși. Senzorul de amprentă e și el rapid și e bun pentru cei care nu vor să-și deblocheze telefonul cu fața. Eu am folosit în paralel ambele funcții și aplicațiile de banking precum Home Bank sau Revolut nu sunt încă pregătite pentru a fi accesate doar cu fața pe telefoanele cu Android, deci e bine să ai și amprenta, pentru autentificare rapidă.

Dar suficient despre muncă - să vorbim și despre distracție. Adică despre sunet și despre camerele foto de pe Huawei Mate 20 Pro.

Sunet și camere foto

La fel ca Huwei P20 Pro, Mate 20 Pro vine cu un sistem stereo care se folosește de difuzorul de apeluri pentru a reda conținut multimedia. Totuși, având în vedere că nu mai avem grila de difuzor în partea de jos, pe unde iese sunetul? Prin portul USB-C. Asta le-a permis celor de la Huawei să facă telefonul mai subțire și să aranjeze mai eficient componentele în interior. Cum se aude? Bine spre foarte bine - sunetul este puternic, dar claritatea și basul erau mai bune la Huawei P20 Pro. Poți umple o cameră de dimensiuni medii cu sunet, lucru de apreciat.

Camera frontală, pentru selfie-uri, e de 24 cu F/2.0 și scoate selfie-uri bune și foarte bune, în funcție de lumină, iar modul portret îți permite să alegi acum ce formă să aibă bokeh-ul din fundal, lucru interesant. Ai posibilitatea de a crea și emoji-uri animate care îți mimează expresiile faciale, funcție pe care nu prea am folosit-o dar care este destul de distractivă.

Acum să trecem la lucruri cu adevărat importante - adică cele trei camere de pe spate. Cei de la Huawei au renunțat la senzorul monocrom pe care l-au folosit de la Huawei P9 încoace și l-au înlocuit cu o cameră cu lentilă wide. Aceasta îți permite să surprinzi peisaje și clădiri în întregime, dar și să faci fotografii de la o distanță de numai 2,5 centimetri, folosind funcția super macro. Aceasta se activează automat dacă ai funcția Master AI activă și dacă permiți Inteligenței Artificiale să preia controlul și să facă ce știe mai bine. Camera wide are 20 de MP și diafragmă f/2,2. Cea principală are 40 de MP și cu f/1,8, iar cea telefoto, cu zoom optic 3X și zoom hibrid 5X, are 8 MP și diafragmă f/2,4.

Aceste trei camere funcționează în tandem în mai multe contexte pentru a genera imagini superbe atât la lumină cât și la întuneric. Huawei Mate 20 Pro scoate fotografii saturate și clare la lumină intensă, chiar dacă nu sunt la fel de naturale ca cele a concurenței. Noaptea există Night Mode care îți permite să faci fotografii cu expunere lungă fără să ai nevoie de un trepied, iar rezultatele sunt similare cu cele obținute cu Huawei P20 Pro. Portretele ies absolut excelent de la prima încercare, dar cele făcute în lumină slabă și fără night-mode ieșeau mai bune pe P20 Pro, mulțumită senzorului monocrom care înregistra mai bine detaliile. Un lucru care m-a impresionat la Huawei Mate 20 Pro a fost modul cum filmează - stabilizarea este acum mult mai precisă decât la telefonul lansat în primăvară, chiar dacă, în continuare, nu este cel mai bun smartphone pentru video. M-a dezamăgit lipsa posibilității de a filma 4K la 60 de cadre pe secundă dar, per total, Huawei Mate 20 Pro e în top - sau chiar pe prima poziție, în funcție de context - la toate capitolele ce țin de cameră.

Înainte de a trece în revistă punctele pro și contra și să tragem o concluzie, să vorbim despre preț. Huawei Mate 20 Pro este cel mai scump smartphone de serie lansat de Huawei până acum și costă 4.600 de lei. Își merită banii? Să vedem.

Puncte pro Huawei Mate 20 Pro

  • Design excepțional, fără cusur
  • Display superb
  • Performanțe de top
  • Camere foto impecabile
  • Inovații și premiere numeroase
  • Funcții de business

Puncte contra Huawei Mate 20 Pro

  • Card proprietar Huawei
  • Lipsa unui port Jack
  • Lipsa filmării 4K la 60 de cadre pe secundă

Concluzie

În concluzie, Huawei Mate 20 Pro e un smartphone care te face să exclami ”wow” din momentul în care îl iei în mână și până în momentul în care afli tot ce poate face. Minusurile sale sunt prea mici și pălesc în comparație cu inovațiile futuriste implementate de Huawei. Acestea, combinate cu o experiență excelentă per total fac din Huawei Mate 20 Pro cel mai îndrăzneț și mai atrăgător concurent de anul acesta de pe piața de smartphone-uri.