Abonează-te aici la canalul nostru de YouTube. Vezi în avanpremieră review-urile noastre publicate dimineața acolo și nu uita să-ți activezi notificările ca să fii anunțat.


LG și-a anunțat recent noua gamă de televizoare premium dotate cu ecrane UHD de tip IPS. Sunt mari, oferă calitate excelentă a imaginii și a sunetului, vin cu tehnologii de ultimă generație și pot fi folosite ca un hub central pentru casa ta smart. Dar înainte de a intra în alte detalii, să vorbim despre design.

Design

Noua gamă de televizoare LG are un design simplu și minimalist, menit să nu distragă atenția de la ceea ce contează cu adevărat - adică de la imagine și sunet. Modelul testat de noi are un suport din plastic foarte rezistent cu un finisaj argintiu metalizat, plăcut la vedere. Marginea din jurul ecranului este foarte subțire, de tip Nano Bezel, și obsevăm și aici finisaje metalice care contribuie la aspectul premium. Spatele este minimalist, iar toate porturile sunt situate în partea dreaptă. Soluția găsită pentru cable-management este una simplă, dar eficientă - ”gâtul” suportului este gol și are un orificiu prin care pot fi trecute cu ușurință cablurile. Televizorul este foarte subțire și nu va ieși foarte mult în exterior dacă vei decide să-l prinzi pe perete prin intermediul unui suport VESA. Și, în cazul în care nu v-ați dat deja seama din imagini, LG 65SM9800 este un TV cu diagonală generoasă, de 64,5 de inch sau 164 de centimetri, perfect pentru un cinematograf de apartament. În plus, LG vine în sprijinul finalizării proiectului tău home-cinema oferind un serviciu ”premium” de instalare pe perete pentru acest model.

Un TV cu design bun se potrivește perfect în orice sufragerie, iar modelul pe care îl avem în studio se descurcă cu brio la acest capitol. Dar să vorbim acum despre lucrul care ne face cu adevărat să exclamăm ”wow” când ne uităm la un televizor. Să vorbim, deci, despre ecran și despre tehnologiile de imagine folosite de LG în acest nou model.

Calitatea imaginii pe LG 65SM9800

Panelul de 65 de inch este unul de tip IPS. Are o rezoluție Ultra HD, un raport de aspect 16:9, și unghiuri de vizualizare de până la 178 de grade. Nimic ieșit din comun până acum, nu? Hai să vedem, totuși, care sunt caracteristicile care fac din LG 65SM9800 un TV cu adevărat premium din punct de vedere al calității imaginii. În primul rând, merită menționat faptul că, mulțumită tehnologiei NanoCell, calitatea imaginii nu se va schimba absolut deloc dacă vei privi TV-ul din unghiuri de până la 60 de grade. Spre deosebire de TV-urile IPS convenționale,care spălăcesc culorile și contrastul dacă nu le privești chiar central, noul model LG păstrează imaginea la fel de clară chiar și la vizualizarea din unghiuri largi. În plus, display-ul NanoCell folosește nanoparticule care absorb surplusul de lungimi de undă pentru a accentua culorile RGB și pentru a reda imagini mai vivide și mai naturale în același timp.

Tehnologia Full Array Local Dimming vine cu numeroase zone de iluminare individuale care se aprind și se sting în funcție de imaginile de pe ecran pentru a oferi un contrast mai ridicat și zone negre intense. Efectul este similar cu cel oferit de TV-urile OLED, chiar dacă în întuneric complet tot se observă zone luminate pe porțiunile negre ale imaginilor. Dar de ce ai alege un LCD premium în detrimentul unui OLED? Pentru luminozitatea considerabil mai crescută. LG 65SM9800 este un TV foarte luminos care va reda imagini vii chiar și în cele mai luminoase sufragerii. Ecranul nici nu reflectă lumina foarte tare și își ajustează automat setările în funcție de ambient, pentru a oferi mereu imagini optime. De asemenea, vorbind despre un panel non-organic, acesta rezistă mai mult în timp și nici nu există șanse de apariție a efectului de burn-in, în cazul în care ești consumator de conținut static, cu burtierele sau logo-urile aceluiași post de TV zile întregi, sau grafica statică specifică sistemelor de operare pentru PC.

Bineînțeles, LG 65SM9800 oferă compatibilitate cu toate standardele HDR, iar funcțiile enumerate mai sus asigură o experiență HDR cât mai bună pentru tot conținutul. Iar toate aceste funcții nu ar fi posibile fără ajutorul unei componente smart care să le controleze pe toate, un creier, ca să-i spunem așa. Creierul, în cazul LG 65SM9800 este procesorul α7 de a doua generație. Acesta beneficiază de funcții de inteligență artificială care ajustează luminozitatea și setările de imagine într-un mod inedit - în loc de a aplica același șablon pe toate scenele dintr-un film, AI-ul din α7 folosește Deep Learning și ia fiecare scenă în parte și îi face cele mai bune setări, iar asta se aplică pentru orice sursă de conținut.

Dar suficient despre imagine - să vorbim și despre sunet. Cum se aude conținutul redat pe LG 65SM9800?

Calitatea sunetului

TV-ul premium beneficiază de funcții de AI și în ceea ce privește sunetul, mulțumită funcției AI Sound. Prin intermediul tehnologiei Deep Learning, procesorul α7 virtualizează semnalul audio stereo în unul de tip 5.1 canale, oferind experiența unui sistem surround. TV-ul recunoaște fiecare sunet în parte și îl proiectează diferit pentru a oferi o experiență audio cât mai bună. De asemenea, telecomanda Magic Remote inclusă în pachet permite folosirea funcției AI Acoustic Tuning. Prin aceasta, TV-ul ”simte” acustica locului și poziționarea față de ascultător pentru a optimiza cât mai mult livrrarea sunetelor. TV-ul include tehnologia Dolby Atrmos, volumul este puternic, conținutul este redat clar, iar funcția de virtual surround chiar își face simțită prezența pentru o experiență cinematografică reușită.

Am vorbit despre design, despre imagine și despre sunet. Dar mai avem câteva lucruri de detaliat privind acest TV LCD din gama premium a LG. Să discutăm acum despre sistemul de operare, despre funcțiile sale smart și despre conectivitate.

Conectivitatea și funcțiile speciale ale LG 65SM9800

LG 65SM9800 rulează pe platforma webOS care, în opinia noastră, oferă, de câțiva ani, cea mai bună experiență pentru tv-uri smart. Sistemul se mișcă fără cusur și îți pune la dispoziție toate aplicațiile de streaming audio și video de care ai avea nevoie. În plus, vine cu Google Assistant și Amazon Alexa integrate, pentru cea mai bună experiență de control vocal. Pentru a folosi asistentul Google, trebuie doar să ții apăsat pe butonul de microfon de pe Magic Remote, iar pentru a folosi-o pe Alexa, trebuie să ții apăsat pe butonul Prime Video. Având în vedere că va trebui să ții mereu apăsat pe un buton pentru a trimite comenzi vocale, nu trebuie să-ți faci griji că dispozitivul va auzi conversațiile din casă.

În plus, TV-ul integrează și platforma Open AI LG ThinQ care permite controlul celorlalte dispozitive de tip Smart Home pe care le ai în casă. Astfel, televizorul devine hub-ul central al casei tale și nu mai trebuie să sari dintr-o aplicație în alta pe telefon pentru a schimba culoarea luminilor sau temperatura termostatului.

LG 65SM9800 vine cu trei porturi USB 2.0, un port Ethernet, un port Jack, un port audio, port pentru card CI, port pentru cablu TV, dar și patru porturi HDMI 2.1. Aici lucrurile devin interesante. Porturile HDMI 2.1 permit viteze de trasnfer de până la 48 de gigabiți pe secundă. Asta permite transmiterea necomprimată a sunetului către un sistem surround, o mai bună redare a conținutului 4K HDR din alte surse, dar și rată de refresh variabilă în cazul jocurilor. Practic, prin intermediul acestor porturi și cu ajutorul tehnologiilor menționate anterior, TV-ul poate fi folosit pentru gaming la calitate mare. Dacă nu joci la nivel profesionist, atunci TV-ul LG poate fi cea mai bună alegere pentru gaming la dimensiuni mari și mai merită menționat faptul că următoarea generație de console va fi compatibilă cu acest standard și nu strică să ai un TV optimizat. Mai mult, LG promite compatibilitate 100% cu Apple Airplay 2 și Apple Home Kit. Aceasta funcție va fi disponibilă În aceasta vară, după un viitor update de OS.

Iar înainte să ajungem la o concluzie, să vorbim și despre preț. LG 65SM9800 costă circa 2.300 de euro. Prețul nu e mic, dar având în vedere toate specificațiile menționate anterior, având în vedere calitatea imaginii și sunetului, funcțiile smart și conectivitatea next-gen, putem spune că e un TV LCD care chiar își merită banii și care e bun și pentru home-cinema, dar și pentru gaming la diagonală mare.