Ruxandra Vișoiu este managing partner în cadrul cabinetului de avocatură R&R Partners Bucharest și unul dintre specialiștii în drept pe care îi regăsești pe BizTool.ro și care te poate îndruma în aspectele legale pe care le-ai putea întâmpina pe drumul antreprenoriatului.

De altfel, pe BizTool.ro, proiect powered by start-up.ro, poți să găsești un specialist ori poți deveni chiar tu unul și să le oferi din experiența ta celor care își construiesc acum afacerea. BizTool.ro te ajută să îți faci loc printre rezultatele de pe Google și să găsești specialiști în grafică, în marketing, un avocat bun sau un consultant care să poată evalua și furniza posibile soluții pentru diferite ipostaze ale afacerii.

Butonul "Vreau să ofer consultanță!" de pe BizTool.ro deschide calea specialiștilor pentru a fi listați în cel mai scurt timp pe marketplace-ul de servicii oferit de către start-up.ro.

Ruxandra a ales avocatura pentru că îi place foarte mult să lucreze cu oamenii, să fie implicată în poveștile lor de business și să acționeze ca problem-solver. În același timp, ea vede dreptul ca fiind foarte ofertant, asigurându-i mereu provocari noi - „nu prea ai timp să te plictisești!”.

„Fie că este vorba de un caz mai dificil ori de schimbări legislative (cam dese, aș zice), ca avocat trebuie să înveți încontinuu, ceea ce pe mine mă motivează imens”, afirmă ea.

De ce să te îngropi în hârtii, să pierzi ore întregi căutând informații pe internet, care de multe ori sunt greșite, în loc să mergi direct la un profesionist care știe ce are de făcut?

Avocata are convingerea fermă că este mult mai ușor să prevezi o problemă decât să o tratezi. „Iar aici intervine avocatul de consultanță, care ar trebui implicat în business încă de la formarea companiei și la care știi că poți apela cu încredere în caz de orice”, completează Ruxandra Vișoiu.

De asemenea, ea spune că este foarte important să înțelegem că nu putem fi, toți, buni la toate. „Așa cum și eu am apelat la un designer pentru brandingul firmei și la un web designer pentru site, la fel încurajez antreprenorii să apeleze la avocați pentru a le face viața mai ușoară. De ce să te îngropi în hârtii, să pierzi ore întregi căutând informații pe internet, care de multe ori sunt greșite, în loc să mergi direct la un profesionist care știe ce are de făcut?”, se întreabă ea retoric.

Ruxandra Vișoiu crede că antreprenorii ar trebui sa înțeleagă că nu este suficient să fii foarte bun strict în domeniul tău ca să ai un business de succes. „Asta e marea diferență între a fi angajat - unde este suficient să faci treabă foarte bună pe segmentul tău - și a fi antreprenor. În acest ultim caz trebuie să ai o pregătire mult mai complexă: vei învăța să faci vânzări, să înțelegi conceptele de bază în PR și marketing, branding, chiar contabilitate și finanțe”, adaugă ea.

Ea crede în continuare că e preferabil să colaborezi cu specialiști în aceste domenii, dar chiar și în cazul acesta va trebui să îi coordonezi și să te asiguri că treaba merge ca pe roate. „Iar asta e part of the ride în viața de antreprenor.”

BizTool.ro - consultanță juridică

Din spusele ei, firma de avocatură R&R Partners poate fi considerat „un veritabil one-stop-shop pe zona de servicii juridice pentru business-uri”. Aceasta oferă servicii de reprezentare în litigii și consultanță în domenii precum drept comercial, civil și dreptul muncii. „Pentru firme, ne ocupăm de întregul proces, de la înființare și continuând cu redactare de contracte, proceduri GDPR, dreptul muncii, modificări la Registrul Comerțului și asistență în litigii comerciale, unde este cazul. Tocmai de aceea avem o echipă extinsă, cu persoane specializate pe anumite domenii, iar pentru domeniile în care nu avem expertiză propunem colaboratori externi”, explică Ruxandra.

Drumul în antreprenoriat nu este deloc ușor. Dacă ar fi simplu, ar face-o toată lumea!

Puterea comunității

Ruxandra Vișoiu consideră că puterea comunității este foarte importantă, întrucât „drumul în antreprenoriat nu este deloc ușor; dacă ar fi simplu, ar face-o toată lumea! Antreprenoriatul este excepția, nu regula, față de drumul clasic și sigur al unui job. Comunitatea poate să ofere antreprenorilor susținere morală și să îți arate că da, este posibil să realizezi ce dorești și nu trebuie să te dai bătut la primele greutăți.”

Ea spune că antreprenorii pot găsi în comunitate colaboratori, mentori și, la modul general, exemple de succes care să îi inspire. „Personal, eu cred foarte mult în puterea mentoratului și mă bucur să văd că în ultima vreme se pune tot mai mult accent pe acest concept în antreprenoriatul românesc”, remarcă specialistul BizTool.ro.

Putem împărți timp, know-how, încurajare, resurse, care la momentul potrivit pot fi mult mai valoroase decât banii.

Privind lecțiile pe care le-a învățat ea de la comunitate până acum, Ruxandra a învățat că „e ok, ba mai mult, e foarte bine să greșești - lucru care este predat exact pe dos în învățămantul clasic românesc. Am învățat și cât de valoros este să împarți. Și nu mă refer aici neapărat la resurse materiale. Putem împărți timp, know-how, încurajare, resurse, care la momentul potrivit pot fi mult mai valoroase decât banii.”

În ceea ce privește segmentul ei, avocatura, Ruxandra a găsit în comunitate exemple de succes care i-au dat curaj să intre într-un domeniu care, la o primă vedere, este accesibil doar marilor firme de avocatură.

Inclusiv firma lor s-a aflat la un moment dat la nivelul de startup, iar atunci a simțit din plin ajutorul persoanelor din comunitate. „Pentru noi a fost vorba de alți colegi avocați, cu care ne-am putut sfătui pe anumite cazuri mai dificile și cu care continuăm inclusiv în ziua de azi colaborarea pe diverse cazuri, dar și alți prieteni antreprenori, care ne-au încurajat încă de la început în parcursul nostru”, povestește Ruxandra.

BizTool.ro - vizibilitate pentru specialiști, motor de căutare pentru antreprenori

Am adus pe BizTool.ro, un marketplace de servicii powered by start-up.ro, mai mulți specialiști cunoscuți în domeniile lor de activitate, alături de care am creat un loc unde să găsiți resursele necesare pentru a vă pune pe picioare firma, dar și unde să beneficiați de puterea și cunoștințele comunității.

„Trăim în era digitală și ar trebui să ne comportăm ca atare. Vremurile când clienții îți călcau pragul pentru că vedeau o placă cu firma ta la intrare sunt apuse, așa că noi, consultanții, ar trebui să fim cât mai vizibili în online”, este recomandarea Ruxandrei Vișoiu pentru specialiștii care ar putea să se alăture unei platforme precum marketplace-ul BizTool.ro. În ceea ce privește utilizatorii, ea afirmă că acest tip de platforme ar putea să înlocuiască treptat clasica căutare Google, la care încă se mai apelează foarte des pentru găsirea unui profesionist în domeniu.

Am mai povestit despre BizTool.ro și aici:

Valentin Maior, consultantul care ajută antreprenorii din IT să facă business

BizTool.ro: Fabiola Nica, antrenorul de business care te ține concentrat pe acțiune

BizTool.ro: Lavinia Iancu, specialistul care te ajută să ai un brand puternic

Diana Seceleanu, consultantul PR care te ajută să te promovezi în presă

BizTool.ro: Mădălina Hodorog, consultantul care te ajută să organizezi haosul în business

Gabriela Bejan, omul de Marketing, priceput la scris și la vorbe: ”construiește planificat, cu obiective clare în minte”

BizTool.ro: Alexandra, artistul care-ți va face logo-uri memorabile

Ana-Maria Udriște, avocatul care face Dreptul să fie simplu și-ți explică de ce ai nevoie să planifici pe termen lung

BizTool.ro – Toma Grozăvescu, omul de marketing care folosește tehnici folosite de Facebook și Uber ca să-ți crească business-ul

BizTool.ro: Călin Biriș, specialistul în marketing care te ajută să aduci pe piață o companie relevantă

BizTool.ro: George Diță, specialistul care te ajută să miști piesele business-ului ca într-un joc LEGO