Pro X Superlight este unul dintre cei mai apreciați mouși de gaming, în special de către cei care preferă jocurile FPS, așa că venirea lui Superlight 2 era așteptată. Din start îți dai seama că toate modificările au avut loc la interior la Superlight 2, deoarece ți-ar fi greu să-l deosebești de Superlight. Până și brandingul pe mouse e puțin derutant deoarece scrie Superlight pe lateral, nu Superlight 2.

Logitech G PRO X Superlight 2

Avem aceeași formă simplă cu un design ambidextru și poate fi folosit cu succes și de stângaci, însă nu există o versiune cu butoanele pe dreapta, ci doar pe stânga. Este un mouse lipsit de brizbrizuri și de iluminare RGB sau alte lucruri inutile. Este redus la o formă esențială cu două butoane pe lateral, rotiță și buton de pornire lângă senzor. Nu există un al șaselea buton deasupra butoanelor de click pentru schimbarea sensibilității (DPI), care mie mi s-ar fi părut util. Pentru asta trebuie să instalezi software-ul G Hub și de acolo poți să crești DPI-ul în incremente de 5. Eu personal mă simt bine la 1200.

De asemenea, acolo găsești și diferite setări pentru productivitate sau diferite tipuri de jocuri. Pentru jocuri MOBA ca DOTA ai nevoie de viteză mai mare pentru a te deplasa repede pe hartă, pe când la FPS-uri ai nevoie de un FPS mai mic ca să fii mai precis în mișcări. Tot de aici poți atribui alte comenzi butoanelor în funcție de ce dorești.

Spuneam că exteriorul a rămas la fel, dar Superlight 2 a mai scăzut în greutate ajungând la 60 de grame, fiind unul dintre cei mai ușori mouși de pe piață, fără a apela la plastic găurit de tip fagure, cum au făcut alți producători. Un alt aspect important este că a fost schimbată mufa de încărcare micro-USB cu una USB-C.

La interior a fost implementat un nou tip de switch pentru click de tip hibrid mecanico-optic, ceea ce înseamnă că este mai rapid decât cel clasic mecanic și în linie cu alți mouși cu switch-uri optice. Astfel este combinată viteza cu experiența clasică satisfăcătoare de click mecanic. Sunetul pe care-l face este nițel cam tare pentru gustul meu.

Un alt lucru pe care Logitech l-a schimbat a fost rata de interogare a mouse-ului și a crescut-o de la 1000 Hz la 2000 Hz. Practic, de 2000 de ori pe secundă, PC-ul înregistrează orice mișcare și click al mouse-ului.

Nu e cel mai rapid de pe piață și alți producătorii au mouși cu 4000 Hz, iar Razer unul cu 8000 Hz. Pentru oameni obișnuiți nu înseamnă mare lucru. Nici când am testat mouse-ul Rzer cu 8000 Hz nu am văzut neapărat o îmbunătățire în jocul meu, însă pentru jucătorii profesioniști e foarte probabil să conteze orice milisecundă de avantaj.

Senzorul a fost schimbat cu HERO 2 și ar trebui să fie mai rapid și mai precis decât anteriorul și are o rezoluție mai mare de 32.000 DPI, față de 25.000 DPI pe modelul anterior.

Lăsând la o parte elementele tehnice pe care, mai degrabă, inginerii le apreciază, Superlight 2 se simte ca un mouse de calitate. L-am folosit pentru muncă și browsing și gaming. M-am jucat Baldurs Gate 3 și Starfield cu acest mouse. Nu e CS GO sau Call of Duty, dar mouseul este excelent pentru orice joc. Îmi place cum se simte în mână, cât de ușor e și ce rapid și precis este. Nu rămân amprente pe carcasă, nu-mi transpiră mâna pe el și e foarte ușor, deci nu obosești și poți să-l iei cu tine oriunde.

Îmi mai place autonomia mare de 95 de ore de funcționare, adică în jur de 12 zile de funcționare timp de 8 ore. Realistic vorbind probabil o să-l încarci la 2-3 săptămâni. Și de data asta poți să o faci cu orice cablu USB-C. Oricum merge și pe fir dacă rămâi fără baterie. Personal, aș fi preferat și o conexiune pe bluetooth pentru că e convenabil, dar înțeleg absența fiind un mouse de profesioniști, deși tastatura pentru profesioniști are conexiune bluetooth. În cutie găsești benzi pentru o prindere mai bună dacă mouse-ul ți se pare prea lunecos și un capac cu o bandă PTFE pentru extra alunecare.

Un alt lucru de apreciat este că un mouse și o tastatură PRO X se pot conecta printr-un singur adaptor USB. Ceea ce mă duce la următorul produs: Logitech G PRO X TKL.

Logitech G PRO X TKL

Aceasta este o tastatură mecanică cu un design tenkeyless, adică fără numpad, robustă, cu control media și poate fi achiziționată cu trei tipuri de switch-uri: cele tactile, cele liniare și cele clicky sau zgomotoase. Eu am folosit un model cu switch-uri tactile, care oferă o experiență de scris plăcută, iar cursa tastei este una satisfăcătoare.

Aici lucrurile par să fie invers față de Superlight 2, cu majoritatea schimbărilor la exterior, al design, nu la switch-uri. Experiența de scris și de gaming este una foarte bună, iar sunetul produs este unul destul de zgomotos, dar nu deranjant.

Nu avem numpad, dar avem toate tastele de care am avea nevoie, inclusiv butoane dedicate controlului media, iar cea mai apreciată de mine este rotița de volum. E foarte plăcut să o folosești și este extrem de utilă. Lângă ai un buton de mute și unele de play, înainte și înapoi. În partea stângă ai buton pentru controlul intensității iluminării RGB, buton pentru game mode care dezactivează anumite taste în jocuri și butoane pentru conexiune pe adaptor și conexiune bluetooth. Bineînțeles, tastatura poate fi conectată și pe fir.

Iluminarea RBG este una de calitate, iar diferitele moduri de iluminare pot fi alese din software. Tot de acolo se pot crea macro-uri, se pot seta diferite funcții pentru taste. Tastele sunt dual shot PBT, ceea ce înseamnă că sunt de calitate, vor rezista mult timp și nu se vor șterge la fel de ușor ca cele ABS. Sunt plăcute la atingere, ușor grunjoase. În pachet este inclusă și o husă de transport pentru cei care vor să-și ia tastatura cu ei oriunde merg.

Fiind produse premium și destinate jucătorilor esports sau pasionaților de gaming hardcore, mouse-ul și tastatura nu au prețuri mici.

Tastatura de gaming PRO X TKL, 1129.90 RON , mouse-ul de gaming PRO X SUPERLIGHT 2, 839.90 RON și căștile de gaming PRO X 2 (ce nu au fost testate), 1329.90 RON, sunt acum disponibile pe LogitechG.com și în România.

Sunt convis că un un astfel de set de periferice ai cele mai bune șanse de câștig în jocuri și niște produse de calitate care ar trebui să rezistente mulți ani.