Abonează-te aici la canalul nostru de YouTube. Vezi în avanpremieră review-urile noastre publicate dimineața acolo și nu uita să-ți activezi notificările ca să fii anunțat.


Motorola edge este varianta mai accesibilă a lui edge+, cel mai bun smartphone făcut vreodată de Motorola. Compania a făcut o serie de ajustări (unele mai importante decât altele), dar a păstrat senzația oferită de edge+, cea de vârf de gamă veritabil. Iar această senzație se datorează mult și designului.

Design Motorola edge

Dacă privești edge+ și edge din față, unul lângă altul, e imposibil să le deosebești. Motorola a păstrat ecranul ultra-curbat Endless Edge, iar asta oferă o senzație foarte plăcută atât la prima vedere cât și la prima atingere. Marginile ecranului se topesc în cele curbate ale carcasei de pe spate pentru a oferi impresia unui dispozitiv făcut dintr-o singură bucată. Și spatele este aproape identic, singura diferență notabilă ținând de numărul de camere din modulul din colțul din dreapta-sus.

E un device frumos, care te atrage imediat ce îl scoți din cutie. În culoarea Solar Black este spectaculos, sticla neagră lucioasă oferind reflexii colorate, ca un curcubeu întunecat. E un smartphone elegant și atrăgător, dar merită menționat aici că nu dispune de încărcare wireless, spre deosebire de fratele său mai performant. Motorola edge este rezistent la stropire, dar nu și la scufundare, deci ar fi bine să ții cont la asta înainte să-l aduci cu tine lângă piscină.

Display & Multimedia

La capitolele ecran și sunet, edge și edge+ sunt absolut identice, un mare plus pentru modelul mid-range premium. Să ai un display OLED ultra-rapid pe un smartphone care costă sub 3.000 de lei e un atuu important față de competitori.

Ecranul OLED de pe Motorola edge are o diagonală de 6,7 inch cu un raport de aspect de 19,5:9 - e mai mult decât cinematic, iar asta contribuie la senzația perfectă descrisă mai devreme. Rezoluția este Full HD+, iar ecranul știe și HDR și are o rată de refresh ridicată, de 90Hz, fapt care conferă o experiență de utilizare mult mai fluidă. Motorola numește acest ecran Endless Edge și pe bună dreptate - curbura marginilor e de aproape 90 de grade, iar asta îi conferă smartphone-ului un impact vizual mare. E o plăcere să te uiți la display-ul de pe Motorola edge - nu doar datorită curburilor, ci și mulțumită culorilor vibrante, contrastului foarte ridicat, a luminozității mari, dar și a compatibilității HDR10+. E un display perfect pentru vizionarea de clipuri și seriale, pentru gaming fluid, pentru productivitate, pentru rețele sociale.

Motorola s-a folosit de ecranul Endless Edge pentru a facilita accesul la anumite funcții. De exemplu, pentru că smartphone-ul este destul de lung, poți acționa centrul de control și de notificări printr-un buton virtual de pe marginea butonului. Același buton îți permite să deschizi sertarul cu aplicații, aplicațiile recente, dar și o serie de aplicații pe care alegi să le ai mereu la îndemână. Sub display se află un senzor de amprentă care funcționează bine, dar care uneori mai dă și rateuri.

De asemenea, Motorola edge vine cu cele mai puternice difuzoare pe care le-am auzit pe un smartphone. Pentru această performanță, Motorola a colaborat cu Waves, companie câștigătoare a unui premiu Grammy. Sunetul este puternic, clar și cu bass pe care chiar îl simți. Pentru vizionarea unui clip, pentru gaming sau pentru ascultarea unei melodii în timp ce trebăluiești prin casă, difuzoarele încorporate înlătură nevoia unui speaker bluetooth.

Specificații și performanțe

Una dintre principalele diferențe între edge și edge+ ține de procesor. Pentru a reduce considerabil prețul, Motorola a optat pentru un procesor mid-range, mai exact pentru Snapdragon 765 5G. E un procesor pregătit pentru rețelele viitorului, după cum îi spune și numele, dar e mai puțin performant decât modelul Snapdragon 825.

Cu toate acestea, în combinație cu cei 6GB de memorie RAM, dar și cu spațiul de stocare de 128GB, oferă o experiență de utilizare mai mult decât decentă. În meniuri și aplicații uzuale, cum ar fi cele de social media, email, sau de video, Motorola edge zboară. Asta se datorează și ecranului cu refresh rate mare. Iar în situații mai solicitante, cum ar fi gaming-ul, Motorola edge se descurcă bine spre foarte bine, fiind puține jocurile care nu merg la frame-rate maxim. Per total, e un smartphone pentru productivitate foarte bun, un smartphone de gaming decent.

Motorola edge vine și cu o serie de unelte special concepute pentru gameri. De exemplu, poți poziționa două butoane virtuale pe marginea Endless Edge pentru o experiență de gaming optimă. Marginea poate fi folosită și pentru a te notifica cu privire la mesaje sau apeluri, aprinzându-se individual. Avem și pe edge cunoscutele Motorola Actions, scurtături și gesturi utile în diverse situații.

Bateria lui edge este de 4500 mAh, un pic mai mică decât cea de pe edge+, dar autonomia este comparabilă, mulțumită procesorului mai puțin solicitant. Motorola edge ține aproape două zile de utilizare medie-intensă și se încarcă rapid, la 18W.

Camere foto Motorola edge

Un alt capitol la care edge este mai puțin peformant decât edge+ ține de capacitățile sale foto/video. Nu înțelegeți greșit, are ingredientele unui camera-phone, dar nu vine cu specificațiile ”wow” ale fratelui mai scump.

Camera de pe Motorola edge este tot cvadruplă, fiind formată dintr-un senzor principal de 64MP cu F/1,8, o cameră cu lentilă telefoto de 8MP cu zoom optic 2x, o cameră ultrawide de 16MP, dar și un senzor ToF pentru portrete reușite.

Performanțele foto sunt decente, portretele ies foarte bine în lumina potrivită, fotografiile cu zoom te duc un pic mai aproape de subiect, iar cele ultrawide îți permit să surprinzi mai multe detalii (și de ansamblu, dar și la nivel macro). Toate camerele se comportă bine în lumină, dar seara doar cea principală scoate rezultate bune, mulțumită modului Night Vision. Din păcate, niciuna dintre camere nu este stabilizată optic, spre deosebire de cele de pe edge+, însemnând că va trebui să te bazezi doar pe stabilizarea electronică pentru filmări și fotografii. Legat de filmări, poți filma 4K la 30 de cadre pe secundă și full HD la 30 sau 60 de cadre pe secundă.

Camera de selfie e identică cu cea de pe edge+. Camera de selfie scoate poze reușite și ziua și noaptea, beneficiind de Night Vision și focalizează exact unde trebuie ca să ieși mereu în evidență. Dispune și aceasta de modul portret care, cu toate că nu e la fel de precis ca cel al camerei principale, oferă rezultate mai mult decât decente, perfecte pentru rețelele sociale.

Preț și concluzie

Motorola edge costă 2.600 de lei în această perioadă, un preț excelent pentru toate cele enumerate mai sus. Smartphone-ul aduce multe funcții rezervate smartphone-urilor flagship. edge vine cu un ecran extraordinar, cu sunet foarte puternic, performanțe bune și camere decente, dar și cu o autonomie mare. La un preț de sub 3.000 de lei, edge reușește să iasă în evidență în mod plăcut și e potrivit atât pentru cei care vor distracție cât și pentru cei ce doresc productivitate la un preț corect.