Motorola pare să-și fi recăpătat curajul și creativitatea de altă dată. Dacă în ultimii ani ne-a obișnuit cu modele mid-range performante și accesibile, dar cuminți și sobre, acum se pare că subsidiara Lenovo a decis să schimbe un pic regulile jocului.

În completarea gamei Moto G7, Motorola tocmai a anunțat modelul One Vision, unul dintre cele mai interesante mid-range-uri premium pe care le-am văzut până acum. Înainte de orice, hai să vorbim despre design-ul acestui telefon.

Design

Motorola a ales o strategie mai agresivă pentru modelul One Vision, iar acest lucru se observă încă din prima clipă în care vedem smartphone-ul. Telefonul are un aspect premium și deosebit, atât prin format, cât și prin coloristică. Este lunguieț, datorită display-ului cu format cinematic 21:9, lucru care îl face foarte ușor de ținut în mână. E îndrăzneț, mulțumită gradientului albastru de sub sticla de pe spate.

Are senzor de amprente pe partea din spate. Are și mufă jack, un aspect important pentru destul de mulți utilizatori, se încarcă cu ajutorul unui cablu USB-C și vine și cu un slot pentru card micro-SD sau pentru al doilea SIM.

Per total, Motorola One Vision este un smartphone care nu-și dă de gol prețul relativ accesibil, dând impresia de premium din punct de vedere al designului.

Display Motorola One Vision

Cei de la Sony au adus formatul 21:9 pe telefoane cu gama Xperia 10, dar cei de la Motorola au implementat mai bine acest tip de display. Dacă în cazul Sony marginea foarte groasă din partea superioară a ecranului ducea la rezultate aproape comice, în cazul Motorola One Vision rezultatul este unul foarte reușit.

Display-ul generos, de 6,3 inch, are margini mici și e perforat în partea stângă, unde e ascunsă camera de selfie. Rezoluția este full HD+, iar panelul este unul de tip LCD. Este unul dintre cele mai reușite LCD-uri pe care le-am văzut, oferind culori foarte vii, contrast bun și luminozitate mare.

Este perfect pentru cei care obișnuiesc să urmărească mult conținut video pe smartphone, iar filmele din aplicații precum Netflix sau Youtube se văd foarte bine pe Motorola One Vision. Și browsing-ul e cumva mai plăcut pe acest format de ecran, fiind vizibil mai mult conținut, iar aplicațiile de email sau productivitate beneficiază și ele de display-ul mai lung.

Specificații tehnice

Motorola One Vision vine cu specificații foarte bune și, în același timp, surprinzătoare. Cei de la Motorola au integrat un procesor Samsung în acest smartphone, mai exact un Exynos 9609 cu opt nuclee și o frecvență de 2,2Ghz. Este prima dată când un procesor Samsung ajunge pe un smartphone care nu este produs de compania sud-coreeană, iar deicizia Motorola este foarte interesantă din acest punct de vedere.

Trecând mai departe, smartphone-ul mai vine dotat cu o memorie RAM de 4GB și de un spațiu de stocare de mare, de 128GB, care poate fi extins cu un card microSD de până la 512GB. Performanțele sunt bune spre foarte bune, smartphone-ul mișcându-se bine prin meniuri și în aplicații și oferind rezultate mai mult decât decente în jocuri.

La experiența bună de utilizare contribuie și sistemul de operare - fiind vorba despre un model din gama One a Motorola, vorbim despre un smartphone cu un Android foarte curat, cu interfață aproape ”vanilla”.

Există și câteva funcții speciale, ce pot fi activate prin aplicația Motorola, cum ar fi Navigarea cu un singur buton, mult mai intuitivă decât cea implementată de Google, precum și câteva gesturi pentru comenzi rapide.

Autonomia oferită de bateria de 3.500 mAh nu este spectaculoasă, telefonul rezistând cu greu unei zile întregi de folosire intensă, dar Motorola One Vision vine cu sistemul de încărcare Turbo Power care permite încărcarea rapidă - telefonul ajunge la 100% în puțin peste o oră, lucru de apreciat.

Per total, experiența de utilizare este bună, dar dispozitivul agață din când în când și se încălzește destul de tare atunci când este folosit conectat la încărcător.

Camere foto

În modelul One Vision, Motorola a integrat o cameră foto duală. Cu un senzor de 48 de megapixeli și unul de 5 megapixeli, One Vision dispune de tehnologia Quad Pixel, care combină și comprimă informațiile captate de către patrul pixeli în unul singur pentru a oferi imagini mai clare și mai luminate. Pe lângă asta, pixelii în sine sunt mai mari, de 1,6 microni, iar diafragma este și ea generoasă, f/1,7.

La aceste specificații se adaugă și un sistem de stabilizare optică a imaginii, iar rezultatele sunt bune și foarte bune. Motorola One Vision face fotografii de tip portret reușite, iar pozele obișnuite făcute ziua ies foarte bine.

O noutate vine sub forma funcției Night Vision, împrumutată de la modelele Google Pixel, care oferă poze nocturne absolut spectaculoase pentru un smartphone mid-range. Cu Night Vision, Motorola One Vision surprinde detalii și culori în cele mai întunecate condiții, iar funcția oferă un avantaj competitiv major pe acest segment de piață.

Pe lângă Night VIsion, există și o serie de moduri asistate de Inteligența Artificială, iar filmările ies și ele bine, mulțumită stabilizării optice. Camera de selfie de 25MP beneficiază și ea de tehnologia Quad Pixel și scoate portrete destul de reușite, un alt lucru bun.

Mi-ar fi plăcut să văd și o cameră ultra-wide sau un telefoto pe Motorola One Vision, dar în rest rezultatele obținute cu acest smartphone sunt printre cele mai bune pe care le-am văzut pe un smartphone din această gamă de preț.

Și, înainte să trecem la plusuri și minusuri și la concluzie, să vorbim un pic despre preț. Motorola One Vision costă 1.600 de lei, cu 100-150 de lei mai puțin decât Huawei P30 Lite și Samsung Galaxy A50, concurenții săi direcți.

Plusuri:

  • Design reușit
  • Display foarte bun
  • Performanțe decente
  • Cameră foto surprinzătoare
  • Încărcare rapidă

Minusuri:

  • Autonomie neimpresionantă
  • Performanțe sub concurență
  • Lipsa unei camere wide sau telefoto

Concluzia noastră ar fi că Motorola One Vision este un smartphone foarte reușit și foarte bine poziționat ca preț. Îți fură ochii cu display-ul său cinematic și camerele foto cu Night Vision. Are suficiente plusuri față de concurenții direcți, dar și unele minusuri. Eu îl văd ca pe un smartphone pentru tineret și pentru cei pasionați de fotografie, dar cu bugete reduse.