Motorola razr 40 ultra este un telefon cu un ecran de aproape șapte inci care se pliază în jumătate pentru a încăpea în orice buzunar. Dar ceea ce îl diferențiază de alte smartphone-uri pliabile de tip flip, adică pliere pe verticală, este capacitatea de lui de a fi util fără a deschide telefonul.

Razr 40 Ultra, util și pliat

Modelele Samsung Flip au ecrane exterioare mici și utilitatea acestuia este limitată. Pentru Flip 5 se zvonește că se aduce un ecran mai mare, dar vom vedea când se va lansa. La Flip apreciam faptul că era un telefon care nu te distrăgea cu notificări și nu te făcea să-l verifici tot timpul. Ceea este ok pentru cine vrea asta, dar nu era bun pentru multitasking.

Motorola tot timpul a oferit utilizatorului libertate de utilizare a ecranului exterior și aici continuă tradiția.

Ecranul exterior al lui razr 40 ultra este ceea ce-l diferențiază de alte telefoane pliabile în acest moment. Ecranul este OLED și mare la 3,6 inchi și aici poți să vezi notificări, widgeturi, însă poți rula și aplicații fără probleme. Pe acest ecran poți să-ți citești mailurile și să răspunzi la ele, poți să te uiți pe maps, poți să te joci sau poți să urmărești clipuri video.

Motorola razr 40 ultra oferă o multitudine de opțiuni pentru maximizarea productivității în timpul rutinelor zilnice. Poți să te uiți rapid în calendar, poți să răspunzi la mesaje, poți să arunci o privire pe social media. Toate fără ca tu să deschizi telefonul.

Există și o zonă de joculețe preinstalate ce sunt foarte potrivite pentru ecranul micuț și majoritatea sunt distractive. Atunci când deschizi telefonul treci fără probleme aplicațiile respective pe ecranul mai mare. De asemenea, poți alege ce aplicații rămân deschise pe ecranul mic atunci când îl pliezi.

Poți să răspunzi la telefon cu el închis si trece pe difuzor iar înloc să apeși pe un buton pentru a închide conversația poți să pliezi telefonul. Simplu și satisfăcător.

Poate cea mai bună parte a ecranului extern este atunci când îl folosești pentru poze și filmări. Răsucești telefonul de două ori sau apeși de două ori pe butonul de pornire ce are inclus si senzor de amprentă și se lansează aplicația de cameră. Așa poți să faci selfie-uri de calitate și nu mai ai nevoie să folosești camera încorporată în ecranul cel mare. De fapt, cu acest telefon am făcut cele mai multe selfie-uri din ultimii ani. E mai natural și simplu să vrei să te pozezi cu acest telefon. De fapt, depui puțin mai mult efort pentru a face o poze normală deoarece trebuie să deschizi telefonul.

O altă chestie mișto este că ecranul exterior acționează ca un vizor. Astfel persoana pe care o fotografiezi se poate vedea pe display-ul mic și astfel se poate poziționa cum dorește și scapi din a face 20 de fotografii pentru una bună. Totuși, nu mai poți face poze pe ascuns, decât dacă oprești această funcție de previzualizare pe display.

Design

Motorola a adus îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește designul și calitatea de construcție în comparație cu modelele anterioare. Cu un exterior lucios și neted, telefonul emană o senzație premium de utilizare, însă încă nu e perfect.

Suprafața lucioasă a telefonului este predispusă la amprente și trebuie să-l ștergi constant. Plierea și deplierea este plăcută, dar balamaua nu este la fel de fermă ca cea de pe Samsung Flip și nu stă bine atunci când este pliat pe jumătate. De asemenea, când e pliat și îl strângi în mână simți că se mișcă puțin. Nu există acel gol când este pliat precum la Flip, dar eu personal prefer robustețea telefonului Samsung.

Oricum ar fi aspectul telefonului pliabil motorola a fost îmbunătățit semnificativ: marginile sunt rotunjite, e plăcut la atingere, nu mai are marginile negre mari din trecut, acel cheder de care zicea colegul meu Vlad în review-urile celorlalte telefoane pliabile ale Moto. Linia de pliere nu este la fel de vizibilă ca în trecut.

Telefonul are sticlă Victus peste ecranul mic și pe spate, peste ecranul principal avem plastic, rama este din aluminiu și are o grosime de 7 mm deschis și 15 mm când e închis. Are o greutate bună de 188 de grame.

Ecranul principal este mare la 6,9 inci și destul de înalt. Este un OLED cu o rată de refresh de până la 165 Hz, cu o luminozitate mare de până la 1400 de niți și are o rezoluție FHD+. Ecranul mic este și el OLED și pare overkill dar are și el o rată de refresh de 144 Hz.

Ambele ecrane sunt bune pentru gaming, filme, browsing și a fost o plăcere să folosesc acest telefon, însă am o problemă cu plasticul de pe ecranul principal. Se murdărește ușor și în soare poate fi greu de văzut. Sticla de pe telefoanele obișnuite nu se murdărește la fel și trecerea la acest pliabil e dureroasă din acest punct de vedere. Înainte să continui vreau să laud Motorola pentru includerea încărcătorului în cutie, dar și a unei carcase.

Software, performanță și autonomie

Vorbim de un flagship, dar la interior nu găsim chiar cel mai recent procesor, ci Snapdragon 8+ Gen 1. În realitate nu prea contează deoarece e bun pentru tot ce ai avea nevoie. Totul e fluid și jocurile rulează bine. De reținut că se cam încălzește, dar nu în mod exagerat.

Alături de acest procesor avem 8 sau 12 GB RAM și 256 sau 512 GB și o baterie de 3800 mAh. Razr 40 Ultra oferă o autonomie a bateriei satisfăcătoare, având în vedere designul său. Telefonul are de obicei suficientă energie pentru a rezista toată ziua. Și nu am simțit tot timpul că sunt pe cale să se ducă bateria, cum era în cazul lui Flip 3 sau Flip 4. Vestea bună este că dispozitivul suportă încărcarea rapidă Turbo Power de 30 W. Are și încărcare wireless, dar e foarte lentă la doar 5W.

Software-ul este bun, curat și se apropie de viziunea Google. Mai mult motorola vrea ca utilizatorii săi să știe toate lucrurile pe care le pot face cu un telefon pliabil și au un sistem de tutorial foarte robust, ceea ce mi-a plăcut. O aplicație interesantă este Ready For și cu ajutorul acesteia poți să-ți conectezi telefonul wireless la PC sau la un TV. astfel poți să ai pe monitor ecranul telefonului, poți transfera fișiere rapid dintr-un loc în altul, poți folosi camera telefonului pe post de webcam. Foarte cool. Toate lucrurile astea au mers, însă mai simt nevoia de optimizare, însă o soluție bună dacă vrei o experiență de desktop pentru telefon.

Camere foto

Deși razr 40 ultra face foarte multe lucruri bine, capacitățile camerei sale foto lasă de dorit.

Poți face imagini foarte ok pe timpul zilei, dar camera principală de 12 MP și cea ultrawide de 13 MP nu sunt la nivelul altor smartphone-uri cu un asemenea preț. E inconsistent cu calitatea imaginii. De multe ori pozele sunt prea contrastante, se pierd detalii în zonele întunecate și închid de multe ori prea mult culorile. Alte ori scoate poze bune cu un HDR plăcut. Nu are cameră telefoto și cam orice zoom nu este bun pe această cameră. În lumină scăzută se descurcă ok, dar nu extraordinar.

Filmările sunt stabile, mai ales în modul camcorder dacă ții telefonul așa precum o cameră video veche, dar nu sunt cele mai detaliate și nu poți trece de la o cameră la alta pe filmare. Oprești filmarea, schimbi camera și începi iar.

Per total, imaginile rezultate de la aceste două camere sunt adecvate, dar mi-aș fi dorit mai mult pentru această categorie de preț.

Concluzie - De ce ai cumpăra un telefon pliabil și de ce ai cumpăra razr 40 ultra

În primul rând, ai cumpăra un telefon pliabil de acest tip deoarece vrei un telefon mic, ușor de manevrat și ce intră într-un buzunar de la o cămașă, într-o gentuță. În al doilea rând, pentru că e cool. Chiar e mișto și vei atrage atenția cu un asemenea telefon. Nu degeaba toate companiile îl vând ca pe accesoriu de fashion.

În al treiea rând pentru ecranul exterior și pentru selfie-uri. E mult mai simplu si mai practic să-ți faci astfel poze și să te filmezi. Camera frontală niciodată nu a fost grozavă pe niciun telefon, iar un telefon pliabil rezolvă problema asta.

De ce ai lua razr 40 ultra? Pentru că este singurul telefon pliabil de acest tip care aduce atât de multă utilitate ecranului exterior. Ai putea să folosești telefonul o zi întreagă fără să-l deschizi. Are un design bun, destul de premium și o autonomie bună pentru categoria sa.

Mie mi-a plăcut și în acest moment pare să fie cel mai bun telefon cu clapetă, dacă vrei. În același timp, prețul este mare pentru acest model, 6000 de lei, iar Flip 4 e mult mai ieftin la 3500 de lei și Samsung pregătește lansarea lui Flip 5 în curând. Mai există și Oppo Flip N2, însă nu pare să fie prea de interes pentru Oppo a acestui model pe piața noastră.

Dacă nu ești convins de motorola razr 40 ultra, dar vrei un telefon pliabil, atunci așteaptă Flip 5, care se anunță a avea un ecran la fel de mare pe exterior și sper eu la fel de util, dar care ar avea un preț mai mic.