În primul rând, aș zice că numele nu este unul foarte potrivit pentru acest model și cred că mai degrabă ar fi S23 Lite, pentru că asta pare să fie.

La nivel de design, telefonul nu iese din tipare, ceea ce e bine. S22, S23 au arătat bine și au început să aibă un design consacrat cu camere discrete, într-o lume în care producătorii chinezi se întrec în module de camere cât mai mari. Avem o structură de aluminiu și sticlă pe față și pe spate, însă nu avem cea mai durabilă sticlă Gorilla Glass, ci Gorilla Glass 5.

Destul de bun oricum. S23 FE are un aspect dreptunghiular cu margini ușor rotunjite ce fac ca telefonul să fie plăcut de ținut în mână, deși puțin alunecos și cam lat pentru gustul meu. Telefonul este destul de greu la 209 grame și mie îmi place, însă dacă tu preferi telefoane mai ușoare atunci trebuie să ții cont de acest aspect.

Bineînțeles, în cutie este inclus doar cablul, nu și încărcătorul, ceea ce cred eu că un fan și-ar fi dorit.

Ecranul este unul măricel de 6,4 inci cu margini negre destul de mari, însă măcar sunt aproape simetrice. Doar marginea de jos e puțin mai lată decât celelalte trei. Display-ul este AMOLED cu o rată de refresh variabilă de 120 Hz și o rezoluție FHD+. Luminozitatea este mare cu un maxim de 1450 de niți și are suport pentru HDR10+ și conținutul indiferent că sunt jocuri sau clipuri video arată foarte bine pe acest display. E un ecran standard din categoria de telefoane flagship: bun pentru utilizarea normală, chiar și în lumină puternică, culori aprinse pentru jocuri și clipuri video.

Apropo, telefonul are două difuzoare, unul în partea de sus deasupra camerei de selfie și lângă portul de încărcare. Volumul este bun, însă calitatea sunetului nu impresionează într-un fel, dar nici nu dezamăgește.

Performanță Samsung Galaxy S23 FE

Samsung Galaxy S23 FE se vinde în România cu un procesor Exynos 2200, dezvoltat pe un proces de fabricație de 4 nm, iar în SUA este dotat cu Snapdragon 8 Gen 1. În funcție de ce tabără te afli ești mulțumit sau dezamăgit de această decizie. Eu pot să zic că în urma testelor Exynos 2200 se comportă similar cu Snapdragon 8 Gen 1, însă puțin mai jos în scoruri. În același timp, S23 FE cu acest procesor este mult mai slab decât S23 cu Snapdragon 8 Gen 2, cu scoruri în 3DMark cu 1000-1500 de puncte mai puțin.

În utilizarea zilnică Exynos 2200 se descurcă foarte bine și nu am observat încetiniri sau ca telefonul să se supraîncălzească. Totuși, Diablo Immortal nu-l poți rula la 60 FPS, ci doar în modul de 30 FPS. Deci ține cont de asta dacă e important pentru tine.

Într-un test de stress test cu 3DMark telefonul reduce din putere să mențină temperatura sub control, însă chiar și așa temperatura telefonului ajunge la 45 de grade celsius. La atingere telefonul era fierbinte, însă nu de neținut în mână.

Altfel mai are 8 GB RAM și 128 sau 256 GB stocare, adică o echipare standard pentru un telefon Android. Bateria este de 4500 mAh, ceva mai mare decât cea a lui S23, însă are tot o încărcare relativ lentă, la 25 de wați pe fir. Din nou, ai zice că fanii și-ar dori o încărcare mai rapidă, măcar la un 45 de wați, pe S23 Ultra se poate, de ce nu și aici? E bine că are încărcare wireless la 15 wați.

Autonomia este una clasică deja cu o zi de utilizare fără probleme și dacă reduci lucrurile la minimum atunci te poți duce în două zile cu o singură încărcare. Altfel în testul PCMark de autonomie am obținut o autonomie de 9 ore și 58 de minute de utilizare cu luminozitatea la jumătate.

Camere Foto

Samsung a decis să folosească o cameră triplă similară cu cea de pe Galaxy S21 FE, dar a actualizat camera principală cu un nou senzor de 50 MP. Acest lucru înseamnă că Galaxy S23 FE are pe spate o cameră primară cu stabilizare optică de 50MP, o cameră teleobiectiv 3x OIS de 8MP și o cameră ultrawide de 12MP. Camera selfie de 10MP este preluată de la seria S22.

Fiind aceeași cameră principală ca cea de pe Galaxy S22 și S23, aceasta realizează fotografiile la o rezoluție de 12MP, așa cum v-ați putea aștepta. Fotografiile sunt bune, indiferent de scenariu: fie portret, fie peisaje, pe timpul zilei sau pe timpul nopții. Îmi place cum face poze. Se fac repede, culorile sunt saturate, contrastul e bun. Aprecierea este valabilă și pentru pozele realizate cu camera ultrawide și cu cea telefoto.

Există și un mod de fotografiere de 50 MP. Astfel fotografiile de 50 MP sunt bune - sunt detaliate și clare, cu zgomot tolerabil, culori ceva mai atenuate și o gamă dinamică foarte largă. Puteți utiliza acest mod pentru a extrage ceva mai multe detalii, dacă este necesar.

Pe partea de filmare telefonul se descurcă foarte bine cu cadre foarte line în mișcare și cu o tranziție decentă între camere. Pe timpul nopții lucrurile se duc în jos destul de repede pe filmare, mai ales pe camera ultrawide. Altfel pe partea de foto, procesarea face o treabă bună și ai parte de fotografii clare, cu multă lumină și fără zgomot.

Pe partea video trebuie să mai știi că poate filma până la rezoluție 8K la 24 de cadre pe secundă și are și un mod de superstabilizare care filmează doar la rezoluție FHD.

Pe selfie-uri sunt mulțumit de fotografii, de portrete și de filmări. Nu m-am dus în scenarii extreme de utilizare, iar în majoritatea situațiilor telefonul se descurcă bine.

Într-un final poate sunt prea critic cu Samsung S23 FE, însă nu am nimic cu telefonul. Este chiar un model bun doar că nu prea-i văd rostul când ai putea să iei S23 cu aceeași bani, dar cu procesor mai performant, ce-i drept cu ecran mai mic, sau S23 Plus cu ceva bani în plus. Poate are mai mult sens, odată ce se lansează și seria S24 și acest model și cu cele din seria S23 vor mai scădea în preț.

S23 FE are un aspect plăcut, camere destul de bune, însă un procesor slăbuț, se poate încinge și nu are încărcător în cutie, cred că fanii ar vrea asta. De asemenea, data lansării este ciudată. Acum parcă fie îți iei un model din seria S23 la preț redus, fie aștepți modelele S24 care sunt vehiculate că se vor lansa la finalul lunii ianuarie.