Pentru că suntem oameni și avem și noi concedii, nu am reușit să facem review-uri pentru cele mai noi telefoane pliabile la momentul lansării oficiale și acum venim cu o abordare puțin altfel pentru ca tu să nu te plictisești privind același tip de review pe care e posibil să-l fii văzut deja.

Așadar, azi vorbim despre Flip 4, ce poți face cu el, care sunt câteva setări pe care trebuie să le schimbi, iar la final trecem în revistă punctele pro și contra pentru acest telefon.

Samsung Galaxy Z Flip4 - design

În primul rând, Flip 4 se deosebește de alte telefoane prin prisma faptului ca se poate îndoi și dintr-un telefon mare și lunguieț devine unul micuț. Asta înseamnă că Flip4 poate încăpea cam în orice buzunar, indiferent că e la blugi sau la cămașă, dar și în poșete mici. Este unul dintre elementele pentru care este atât de popular în rândul femeilor.

Telefonul se simte foarte bine în mână și este un produs premium. Chiar și ecranul este mai plăcut la atingere acum și deși cuta mai este vizibilă și o poți simți și la atingere nu este deranjantă și după o perioadă vei uita de ea. Cu acest telefon poți să răspunzi la apeluri într-un mod mult mai cool decât cu un telefon obișnuit. De asemenea, Samsung promite că balamaua va rezista în timp și nu vei avea probleme. În plus, pentru Flip 4 se folosește un adeziv mai puternic pentru această folie lipită pe display și nu ar mai trebui să se desprindă la fel de ușor precum cea de pe Flip 3. Rămâne de văzut.

Per total, Flip 4 este un telefon distractiv, iar designul are avantaje și dezavantaje. E cool, e altceva și lumea va observa telefonul în mână. Fiind așa de mic încape și în buzunare mai mici. Când este pliat ești mai puțin tentat să-l deschizi să pierzi vremea pe internet deoarece cere un efort puțin mai mare decât un telefon obișnuit. Dar am descoperit și dezavantaje. Fiind mic trebuie să-l cauți puțin în buzunare pentru a-l scoate afară, prinde destul de multe scape pe ecran și rămâne praf între folie și margine. Poate fi greu de utilizat cu o singură mână deoarece îl vei deschide mai greu cu o singură mână.

Cover Screen

Un alt element special este acest mic ecran exterior care poate fi util în mai multe feluri. Un duplu tap deblochează display-ul și acolo poți vedea imediat cât este ceasul, iar dacă faci un swipe de sus ai acces la șase setări, care nu schimbate cu altele. Într-o parte poți vedea toate notificările primite și deși ecranul este mic poți citi conversații pe Messenger sau Whatsapp, fără să deschizi telefonul. Poți și răspunde la mesaje printr-un mesaj vocal, emoji sau prin anumite mesaje scrise presetate, dar din păcate acestea nu pot fi schimbate.

În partea din dreapta poți vedea diferite widgeturi precum vremea, un timer sau calendarul, însă și o agendă scurtă formată din trei contacte pe care le poți apela rapid, fără să deschizi telefonul. Da, poți vorbi la Flip 4 așa, însă toți cei din jur îți vor auzi conversație pentru că așa intră direct în modul speaker. Din păcate, nu poți alege mai mult de trei contacte, măcar 10 să fii pus.

Nu putea fi ratată ocazia ca acest ecran secundar să nu fie folosit pentru selfie-uri. Dublă apăsare pe butonul de pornire, ce funcționează și ca senzor de amprentă și îți poți face selfie-uri cu ambele camere, poze portrait sau poți să te filmezi, dar despre asta puțin mai târziu.

Dacă ții apăsat pe ceas vei putea alege unul dintre mai multe modele disponibile. Bineînțeles, poți personaliza și mai mult acest ecran prin setări. Poți schimba culoarea fontului și poți alege și o imagine de fundal. Ecranul secundar este util, însă încă are destule limitări. Poate la Flip 5 sau 6 vom vedea un display mai mare și care ar putea fi și mai util.

Camere foto - Samsung Galaxy Flip 4

Eu nu sunt o persoană care să-și facă selfie-uri. Poate cu prietenii sau în vacanțe, însă cu Flip 4 m-am găsit că fac mai multe. De ce? Pentru că puteam folosi camera mai bună de pe spate și puteam fi mai creativ cu unghiurile de fotografiere.

Intri simplu în modul de fotografiere apoi poți să apeși pe butonul de volum pentru poză sau poți să apeși pe ecran sau arăți palma și se declanșează un timer. Astfel selfie-urile sunt mult mai clare, mai detaliate și arată mai bine și în lumină mai scăzută.

Pentru că balamaua este rigidă și permite ca telefonul să rămână îndoit la diferite unghiuri poți pune telefonul în diferite locuri: pe o masă, pe stradă, într-un gard etc pentru a realizat fotografii și portrete care nu ar fi posibile fără o a doua persoană. Nu degeaba zice Samsung că acesta este telefon bun pentru vlogging deoarece te poți filma ușor din mână pe verticală sau pe orizontală cu camera principală sau poți așeza telefonul pe masă sau pe alte obiecte și te poți filma fără să ai nevoie de un trepied. Bineînțeles te poți filma foarte ușor și cu camera de selfie cu telefonul îndoit pe jumătate.

Mi se pare un telefon foarte bun pentru influenceri, creatori de conținut, tiktokeri, youtuberi cum vrei să le zici care produc astfel de conținut zilnic.

Flex Mode

Următorul lucru despre care trebuie să vorbim este Flex Mode numit de Samsung pentru modul de utilizare al telefonului pe jumătate îndoit. Câteva aplicații au suport nativ pentru acest mod, dar majoritatea nu, însă aici ține mai mult de dezvoltatori decât de Samsung. Flex Mode poate fi util în Gallery unde poți da cu degetul în partea de jos pentru a naviga prin poze. În aplicația de cameră poți schimba setările și poți trece facil de la un mod de fotografiere la altul. În Youtube poate fi util deoarece vezi clipul în partea de sus, iar jos ai secțiunea de comentarii și alte clipuri similare.

În alte aplicații poți să forțezi acest Flex Mode și în partea de jos apar niște setări precum schimbarea luminozității, a volumului, apoi mai ai un buton pentru notificări și unul pentru crearea unei capturi de ecran, iar ultimul buton transformă partea de jos într-un touchpad și poți naviga cu mouse-ul pe cealaltă jumătate de ecran. Nu prea văd la ce ai folosi acest mod pe un telefon atât de mic, dar există.

Setări

Mai departe, dacă ai cumpărat Flip 4 sau dacă plănuiești să o faci în viitor ar fi bine să schimbi aceste setări. Butonul de pornire de pe lateral funcționează ca și un scanner de amprentă și ar fi bine să-l folosești deoarece sistemul de recunoaștere facială nu este extraordinar de precis sau de rapid, ceea ce este păcat pentru că vrei ca telefonul să se deblocheze imediat după ce l-ai deschis. Înainte să întrebați, da, mi-am înregistrat fața de mai multe ori cu aceleași rezultate.

Revenind la scanner, în setări la motion and gestures găsești finger sensor gestures și odată activată această funcție vei putea da cu degetul în jos pe scanner și vei vedea notificările, apoi dacă mai dai încă odată vei vedea toate setările. Aici găsești și alte setări utile cum ar fi double tap to turn on screen.

La side key poți alege ca o dublă apăsare să deschidă camera sau o altă aplicație la alegere, iar dacă ții apăsat pe buton îl vei deschide pe Bixby, însă poți alege să apară meniul de power off, ceea ce este mult mai util.

Edge Panels, eu am activată această funcție și mi se pare utilă deoarece poți avea acces rapid la multe aplicații, dar și la contacte din agendă, informații despre vreme sau unelte. Mai departe, m-aș asigura că am motion smoothness pe adaptive pentru cea mai bună experiență. Apoi pe lockscreen mi-aș alegere widget-urile de care am nevoie pentru ca apoi să ai acces rapid la o anumit tip de informație. Tot aici poți schimba și aplicațiile din colțurile telefonului atunci când acesta este blocat: eu le las pe cameră și agendă pentru că îmi sunt utile.

O ultimă setare pe care v-aș pune să o faceți este să intrați la battery și să alegeți profilul de performanță standard, să bifați fast charging și ar fi bine să alegeți și protect battery, ce blochează încărcarea până la 85%, pentru o longevitate mai mare a bateriei. Tot de aici poți să mărești cantitatea de memorie RAM prin sacrificarea spațiului de stocare și poți activa device protection pentru a fi sigur că nu iei viruși.

La final vreau să trec în revistă punctele pro și contra pentru Samsung Galaxy Z Flip4.

Puncte Pro

  • Designul
  • Fotografii reușite în majoritatea situațiilor
  • Bun pentru selfie-uri și vlogging
  • Performant
  • Actualizări de sistem

Puncte Contra

  • Autonomia
  • Încărcare sub medie
  • Utilizare limitată a ecranului secundar

Per total, Flip 4 este un telefon cool și îi înțeleg atracția și de ce este cel mai bine vândut telefon pliabil. Are un WoW factor și vei atrage privirile. Autonomia ar putea fi o problemă dacă-l folosești intens, însă dacă nu atunci te duce o zi cu o singură încărcare.