Am testat camera Sony Alpha 7 IV cu un obiectiv Sigma 24-70mm F/2.8 Art. Excelent pentru o astfel de cameră și am făcut poze, am filmat și am fost încântat de rezultate, însă înainte de toate să vorbim puțin despre design și schimbările aduse față de A7 III.

Sony A7 IV nu are un aspect drastic diferit față de A7 III, dar asta nu înseamnă că nu au fost adăugate îmbunătățiri. În primul rând, Sony aduce ecranul rabatabil și articulat pe această cameră, ceea ce este excelent și acum A7 IV poate fi folosită și mai bine de către vloggeri sau cei care se filmează singuri. A7 IV are și un grip puțin mai mare, ceea ce duce la un confort sporit. A fost implementat un buton mare și vizibil pentru înregistrare video pe partea de sus.

O noutate în gama Alpha de la Sony este adăugarea unui nou set de butoane poziționate pe două rânduri, cu stratul inferior dedicat posibilității de a selecta Foto/Video/S&Q, iar cel superior pentru Auto/P/A/S/M și MR (Memory Recall), oferindu-le utilizatorilor posibilitatea de a selecta și comuta rapid între setările dedicate. Astfel nu mai schimbi din greșeală dintr-un mod în altul și e mai util pentru cei care folosesc predominant camera pentru foto sau video.

La nivel de conectivitate, camera are un port normal HDMI, port USB-C și unul micro-USB, dar și mufă de căști și de microfon. De asemenea, A7 IV are două sloturi pentru carduri SD, iar unul dintre ele este compatibil CFexpress Type A, pentru a susține conținutul prin scriere mai rapidă.

Este o cameră solidă, bine construită, plăcut de mânuit și în același timp rămâne relativ mică și ușoară. Pentru o utilizare mai facilă, Sony a implementat și patru butoane custom pe care le poți seta după cum dorești tu, ceea ce este bine deoarece vei umbla mai puțin în meniuri și vei filma/fotografia mai mult. Apropo de meniuri, acesta a fost schimbat și cei care huleau meniurile Sony în trecut se vor bucura de acesta deoarece este mai aerisit, mai bine aranjat.

Specificații Sony A7 IV

Sony a adus aici un senzor nou full-frame de 33 MP și mult râvnitele funcții video precum 4K la 60 de fps sau filmare pe 10 biți. A7 IV are și cel mai nou motor de procesare, BIONZ XR, ce este implementat și pe vârful de gamă Alpha 1, iar asta oferă o performanță de autofocalizare de înaltă viteză, fotografiere în rafală la 10fps (cadre pe secundă) cu urmărire AF/AE și un buffer mare. Vei putea trage până la 800 de poze RAW+JPEG până când se va umple bufferul.

În ceea ce privește autofocalizarea, camera are 759 de puncte de detecție a fazei, acoperind astfel 94% din suprafața imaginii. Practic, e greu să nu nimerești focusul cu această cameră. Mai mult, pe lângă Real-time Eye AF pentru oameni, acum A7 IV are aceeași tehnologie și pentru animale și păsări. Precizia de detectare a chipului uman și a ochilor este de asemenea îmbunătățită cu aproximativ 30% comparativ cu Alpha 7 III. ISO-ul pornește de la 100 și poate ajunge până la 51200, însă se poate extinde și la 50 sau până la 204800.

Pe partea video, unde interesul meu este mai ridicat, A7 IV poate filma 4K la 60 fps și la 10 de biți, însă în modul Super 35mm, adică atunci când filmezi 4K la 60 fps vei face un crop în imagine. Pentru mine chiar nu este o problemă, însă pentru tine ar putea fi. Ar fi fost excelent și un mod 4K la 120 fps, însă acesta este regăsit pe A7S III, camera dedicată videografilor.

Nu filmează 8K, însă poate duce 4K la 24 și 30 fps cu supraeșantionare 7K în modul full-frame, adică ai un 4K foarte bun. Cum spuneam, noua cameră oferă și profunzime sporită pe 10 biți, 4:2:2 pentru gradații line și naturale. Și era și cazul. Acum te poți bucura pe deplin de profilurile S-Log, fără să-ți faci griji de banding sau alte aberații cromatice atunci când faci colorizare la un video.

Poți înregistra continuu la rezoluție 4K 60p pe 10 biți 4:2:2 timp de mai mult de o oră fără să-ți faci griji în legătură cu căldura sau să te temi că se va opri camera. Eu am filmat mai multe clipuri 4K la 24 fps si 60 fps și am realizat câteva zeci de fotografii în trei zile și am încărcat bateria abia în ultima zi.

Camera împreună cu obiectivul Sigma realizează niște cadre absolut delicioase, iar la f/2.8 bokeh-ul este excelent. Am fotografit mai mult în interior la lumină slabă și camera s-a descurcat excelent. Puteți vedea și voi fotografiile. Dacă veți observa „noise” în unele imagini aceasta a fost adăugat la editare pentru un look mai real, mai de peliculă de film. Stabilizarea este excelentă pe fotografie și am avut doar 2-3 imagini „mișcate” din cauza faptului că am setat un ISO prea mic și timpul de expunere a fost mai lung.

Vezi aici fotografii realizate cu Sony A7 IV și obiectivul Sigma 24-70 f/2.8

Pe video camera se descurcă la fel de bine și am rămas impresionat de cât de bine autofocalizează și expune chiar și scenele cu luminozitate scăzută, cum au fost cele din clipul atașat acestui review. Culorile sunt bune, imaginea este de calitate, și cu o asemenea cameră nu vei avea probleme în a realiza clipuri profesionale pentru clienți..

Camera oferă și un mecanism de stabilizare optică a imaginii pe 5 axe, ce funcționează ceva mai bine decât stabilizarea oferită în trecut de Sony și poți trage handheld fără probleme, mai ales dacă te folosești de cei 60 de fps pentru slow-motion. De asemenea, pentru un plus de stabilizare poți folosi software-ul Catalyst Browse care se folosește de datele giroscopice date de cameră pentru a stabiliza și mai mult imaginea.

Sony A7 IV oferă o gamă de funcționalități noi pentru streaming și poți conecta camera la computer sau smartphone și transmite la o rezoluție 4K 15 fps sau 1080 FHD la 60 fps. Nu prea înțeleg de ce ai transmite 4K la 15 fps și ar fi fost excelent dacă duceau streamingul măcar la 24 fps la această rezoluție.

Nu am testat toate funcționalitățile camerei și nu este o cameră perfectă (acel crop la 4K 60 fps și faptul că ai nevoie de carduri CF Express A pentru toate funcționalitățile video), însă m-am concentrat pe lucrurile principale și A7 IV este o cameră foarte bună pentru fotografie, iar cei 33 MP sunt suficienți pentru a te lăsa să faci crop în imagine când ai nevoie, autofocalizarea este excelentă, viteza este bună și există foarte multe obiective pe piață pentru această cameră.

Sony Alpha 7 IV este disponibil în România la un preț de 14.000 de lei (body), însă în acest moment este greu de găsit stoc.

Sony A7 IV este o cameră foto mirrorless excelentă pentru cei care doresc o unealtă bună pentru poze, dar și pentru video. Prețul este mare dacă privești această cameră din perspectiva unui pasionat care practică fotografia ca hobby, însă nu și din perspectiva unui profesionist care va folosi această cameră pentru a-și câștiga existența, fie că e vorba de fotografie sau video.