La o primă vedere nu foarte multe lucruri s-au schimbat la acest departament, dar Sony a făcut două modificări foarte importante. A adus marginile striate de pe Sony Pro-I pe acest model și asta îi oferă o prindere mult mai bună.

A doua schimbare este faptul că pe acest spate de sticlă a fost imprimantă o textură foarte plăcută la atingere și astfel crește experiența de utilizare și de manevrare. O experiență tactilă satisfăcătoare. Per total, telefonul este mult mai plăcut de ținut în mână, de utilizat și are o aderență mai bună.

În continuare este un telefon lunguieț, are margini negre sus și jos, deci fără perforație în ecran. Păstrează în continuare mufa de căști de 3,5 mm, sertarul de SIM și card microSD ce poate fi scos foarte ușor cu unghia, buton dedicat pentru fotografiere, buton pentru volum, un senzor pentru amprentă pe lateral și un modul de cameră mic pe spate. Este un telefon elegant. Un BlackBerry modern în cel mai bun sens al cuvântului.

Vă rog, cei care aveți ocazia, să mergeți în magazin și să-l folosiți puțin să vedeți ce experiență premium de utilizare oferă. Are o grosime ideală de 8,3 mm și o greutate bună de 187 de grame. Pe față avem sticlă Gorilla Glass Victus 2, Victus pe spate, rama este din aluminiu și are rezistență la apă și praf IP65 și P68.

La fel ca și în trecut, Xperia 1 V are două difuzoare frontale, ce livrează un sunet foarte bun și cu un volum mare. Cel mai bun sunet pe un telefon, dacă nu pui la socoteală Asus ROG Phone 7 Ultima cu acel cooler care funcționează și ca subwoofer.

În materie de display, Sony continuă tradiția cu un ecran 4K HDR la 120 Hz foarte luminos. La fel ca în trecut, din păcate, nu poți schimba rezoluția ecranului și poți alege o rată de refresh fie de 60 Hz, fie de 120 Hz. Ecranul arată excelent și e superb pentru vizionare de filme, browsing și pentru gaming, dar aș fi preferat și o opțiune QHD sau FHD+ pentru o autonomie mai mare. De asemenea, ar fi fost util un display LTPO cu o rată de refresh variabilă în funcție de conținut.

Pentru afisaj ai un mod standard cu culori aprinse sau un creator mode pentru afișarea naturală a culorilor atunci când urmărești filme de exemplu. Îmi place că poți să folosești modul standard, dar poți adăuga aplicații care să funcționeze în creator mode pentru culori naturale. Bravia Core, serviciul de streaming al Sony, Netflix, Instagram și Photos sunt adăugate aici, dar poți adăuga și tu altele precum Youtube.

Nici sunetul nu duce lipsă de setări și avem Dolby Sound, dar și sunet 360 pentru muzică imersivă. Nu în ultimul rând avem DSEE Ultimate, ce face upscale la melodiile ce sunt transmise de serviciile de streaming pentru o calitate mai bună de audiție. Deci telefon bun pentru consum media.

Camere foto

Pentru mult timp, Sony a păstrat camere de 12 MP pe telefoanele sale Xperia 1.De data aceasta, Xperia 1 V are o cameră principală de 50 MP. Însă asta nu este tot, noul senzor este de 1,7 ori mai mare decât cel de pe Xperia 1 IV și are o structură diferită.

Acesta este singurul senzor foto de pe piața smartphone-urilor cu un strat de fotodiode și un alt strat de tranzistori. Asta face să crească sensibilitatea acestuia la lumină, reduce nivelul de zgomot din imagine și oferă un interval dinamic mai mare.

Senzorul principal, echivalentul a 24mm, este de 52 MP, însă va produce imagini de 48 MP sau de 12 MP prin pixel binning. În mod normal ai JPG-uri de 12 MP, dar poți trage și RAW de 48 MP. Senzorul ultrawide este de 12 MP, iar senzorul telefoto este tot de 12 MP cu o distanță focală de 85-125 mm. Camera de selfie este de 12 MP.

Mai important decât numărul de megapixeli ai camerei principale este faptul că Sony a reglat software-ul și acum telefonul scoate poze excelente pe timpul zilei cu un HDR fără a fi exagerat, dar și pe timpul nopții. Imaginile au culori foarte naturale și probabil reproduc cel mai bine realitatea, bokehul este plăcut și natural.

Portretele ies bine cu o separare bună și cu o nuanță naturală a pielii. Fun fact pentru cei care o să cumpere acest telefon este faptul că previewul adică ceea ce vezi pe ecran cu poza finală sunt diferite și rezultatul e mult mai bun decât ce vezi inițial.

Telefonul are un sistem versatil de camere cu ultrawide și un telefoto de 3,5 si 5,2x. Ultrawide-ul și telefoto-ul nu sunt la fel de bune ca senzorul principal, dar de calitate și ele. Camera telefoto e puțin cam soft, nu captează mult lumină și vei mai rata cadre în luminozitate scăzută. Camera ultrawide este foarte bună pe timpul zilei, dar în low light nu oferă rezultate extraordinare, pentru asta ai senzorul principal.

Telefonul dispune în continuare de moduri profi de fotografiat cu toate funcțiile de care ai avea nevoie la îndemână. Ce îmi place este că anul acesta au făcut ca telefonul să fie foarte bun și în modul de bază. Adică oricine ar lua acest telefon ar putea să facă o poză bună, cel puțin din punct de vedere tehnic. Rămân impresionat de capabilitățile de autofocalizare, de cât de rapid este și că poate să tragă peste 20 de cadre pe secundă. Vă readuc aminte că niciun telefon de pe piață nu face asta.

De asemenea, pe video telefonul rămâne de top pentru cei care sunt pasionați de videografie deoarece telefonul are o filmare 4K detaliată, cu un balans de alb bun, gamă dinamică mare și culori naturale. Apoi mai poate filma și la 60 FPS, dar și 120 FPS pe toate cele trei camere sale. Iar trecerea pe filmare e foarte smooth de la o cameră la alta. Din nou, niciun alt telefon de pe piață nu filmează 4K 120 FPS pe toate camerele. În modul de filmare normal stabilizarea e bună, dar este deazactivată la 120 fps, însă acolo poți să compensezi prin slow-motion și stabilizare în post producție.

O altă noutate și ar trebui să reprezinte o bucurie pentru pasionații de video este introducerea profilului S-Cinetone pentru mobile. S-Cinetone este un profil de filmare gândit să imite modul în care filmează celebrele camere Venice ale Sony folosite în producția de film.

O funcție mult cerută de utilizatorii Xperia este ca UI-ul din aplicațiile Photo Pro și Video Pro să funcționeze pe verticală pentru crearea de astfel de conținut, iar acum este introdusă aici. Deci acum poți să profiți de toate funcțiile acestea și pentru creare de conținut pentru TikTok sau alte platforme.

Aș putea să mai continui să vorbesc despre camere, dar o să trag o concluzie despre experiența de filmare și fotografiere cu acest telefon și dacă sunt doritori poate o să intru în mai multe detalii într-un alt material.

Xperia 1 V rămâne un telefon ale cărui capabilități pot fi exploatate cel mai bine de profesioniști, dar poate fi ușor de utilizat și poți scoate poze bune și filmări de calitate în modul standard. În același timp îți pune la dispoziție și o sumedenie de alte funcții dacă plănuiești să creezi filme, clipuri, cu acest telefon: ai mai mult control asupra imaginii și astfel asupra rezultatului final.

Pentru că Xperia 1 V este gândit pentru creatori de conținut și vloggeri, Sony are un microfon dedicat pe spate în modulul de cameră pentru a prelua precis sunetul, însă au introdus și o funcție numită Voice Priority Mic prin care microfonul se concentrează pe vocea din spatele telefonului.

Performanță

La interior regăsim cel mai nou procesor Snapdragon 8 Gen 2, 12 GB RAM, 256 GB stocare și un slot pentru card microSD de până la 1 TB. Bateria este de 5000 mAh ce s-ar încărca la 30 de wați. Din păcate, telefonul nu vine cu încărcător și va trebui să achiziționezi unul separat. Telefonul după cum te-ai aștepta este performant, în linie cu alte flagship-uri care folosesc acest procesor.

În browsing și în utilizarea zilnică este ireproșabil și funcționează foarte bine și nu o să vezi poticniri de niciun fel. Iar bonus, anul acesta nu se încinge precum se întâmpla pe modelele anterioare. Se încălzește când te joci mai mult sau când filmezi la 120 FPS, dar nu devine fierbinte. Apropo de gaming, în Brawl Stars ai aprope constant 120 FPS și în Call of Duty pe modul competitiv ai în jur de 88 de FPS sau 60 FPS la calitate grafică ridicată.

Totuși am observat că Sony a redus puțin puterea lui Snapdragon 8 Gen 2 pentru a ține căldura sub control deoarece în testul 3D Mark am văzut un punctaj maxim de 3597, pe când alte telefoane cu Snapdragon 8 Gen 2 au peste 3700 de puncte. În plus, în stress test se vede cum reduce turația pentru a menține o temperatură bună. În schimb, în Geekbench rezultatele obținute de Xperia 1 V sunt similare cu altele ale competitorilor.

În ceea ce privește autonomia, l-am folosit liniștit o zi cu o singură încărcare și cu un regim de utilizare mai intes. Am avut în general un screen on time de 4 ore sau 4 ore și 30 de minute. E un scor bun, nu extraordinar, iar aici se vede faptul că display-ul a fucționat non stop la rezoluție 4K și 120 Hz, chiar și când nu era nevoie pentru asta deoarece nu are un sistem de optimizare precum au alte telefoane.

Cu această iterație Sony a reușit să facă un telefon pe care eu pot să-l recomand cu încredere tuturor și au șters punctele negative din trecut. Designul nu s-a schimbat foarte mult, dar textura de pe spate, marginile striate și aspectul elegant merită toți banii. Nu se mai încinge. Da, se mai încălzește în situații solicitante, dar nu este o problemă. Iar acum telefonul face poze foarte bune și ziua și noaptea, cu un aspect natural, fără să-ți bați capul prea mult.

În continuare are chestii mișto precum mufă de căști, slot pt microSD, un sunet foarte bun și o experiență software android curată. Pe de altă parte rămâne un telefon lunguieț și poate nu e pentru toată lumea, are doar doi ani de suport software pentru update de sistem, când alții fac trei-patru ani, nu are încărcător în cutie și nici viteza de încărcare nu e extraordinară, are ecran 4K, care deși arată bine, este consumator de energie.

Sony Xperia 1 V are un preț de cam 6600 de lei și dacă-l comanzi până pe 3 iulie primești cadou o pereche de căști Sony WH-1000XM5, care și ele costă în jur de 1600 de lei.