Mult așteptata revoluție fiscală a început la 1 ianuarie 2018 odată cu intrarea în vigoare a trecerii contribuțiilor în sarcina angajatului și a altor măsuri menite, oficial, să crească veniturile celor activi în câmpul muncii în România.

În luna februarie, după ce plățile salariilor pe lună ianuarie conform noilor prevederi au fost efectuate, s-au resimțit primele efecte.

În perioada 18.01.2018 - 22.02.2018, platforma Undelucram.ro a efectuat un sondaj în rândul utilizatorilor săi, pentru a afla în ce fel au fost afectate salariile nete ale angajaților din România ca urmare a noilor prevederi. La sondajul efectuat în mediul online au participat 1.048 respondenți.

Din sondaj a reieșit faptul că salariile brute au crescut în general pentru a menține salariul net la același nivel cu cel din decembrie 2017.

Revoluția fiscală - plus la salariul brut cu clauză

Astfel, potrivit răspunsurilor oferite de 79,45% dintre respondenți, companiile au crescut în general cuantumul brut al salariului pentru ca angajații să nu piardă din salariul net.

Creșterile s-au făcut fie prin semnarea unui act adițional prin care se modifică salariul brut, fie prin acordarea de bonusuri. Aproape 25% dintre participanții la sondaj au primit o creștere a salariului sub formă de bonusuri.

De asemenea, 13,27% dintre cei cărora li s-au modificat salariile brute spun că au semnat o clauză care stipulează revenirea la salariul brut din decembrie 2017 în cazul în care legislația va reveni la forma inițială, iar experiementul acestei revoluții fiscale se va termina.

La nivel național, 20,55% dintre participanții la sondaj au declarat că au primit un salariu mai mic, din cauza faptului că salariul brut fie nu a fost majorat, fie majorarea a fost insuficientă.

“Pe Undelucram.ro, în secțiunea de comunitate acolo unde toți utilizatorii noștri împărtășesc opinii despre job-uri și mediul lor de lucru, am sesizat încă din ianuarie discuții constante despre modificările legislative care urmau să producă efecte asupra salariilor. Am decis să derulăm un sondaj în rândul membrilor comunității pentru a măsura care a fost impactul. Am remarcat faptul că, cel puțin în mediul privat, companiile s-au mobilizat și au crescut brut-ul astfel încât angajații să nu primească mai puțini bani în mână decât în 2017. Sentimentul general pe care l-am observat în comunitate, cu privire la trecerea contribuțiilor în sarcina angajatului, a fost de confuzie și revoltă pe alocuri”, a declarat Costin Tudor, fondator Undelucram.ro

Revoluția fiscală - evoluția salariului net pe industrii

În industria IT&C, creșterea pentru menținerea salariului net la nivelul lui decembrie 2017 a fost efectuată în majoritatea cazurilor prin acordarea de bonusuri (35,9%). Creșterea prin act adițional a salariului brut a fost aplicată în cazul a 32,05% dintre angajați, în timp ce 21,79% au primit salarii mai mici pentru luna ianuarie.

În comerț, 77,39% dintre angajați nu au pierdut bani ca urmare a modificărilor legislative, fie prin act adițional fie prin acordarea de bonusuri. Numărul celor care au încasat mai puțini bani este însă puțin mai mare decât în IT, 22,61%.

Băncile și instituțiile financiare au suportat și ele creșterea salariului brut în cazul a 83,57% dintre respondenți. Doar 13,72% au încasat mai puțini bani.

În producție s-a păstrat aceeași linie văzută și în cazul celorlalte industrii, angajații din acest domeniu simțind o ușoară creștere a salariului în cazul a 80,01% dintre respondenți.

Și în domeniul BPO (business process outsourcing) și servicii se întâmplă același lucru. Spre deosebire de celelalte domenii, în acest caz aproape toți cei care au răspuns sondajului Undelucram.ro au declarat că salariile brute au fost mărite pentru a nu fi afectat salariul net. În cazul a doar 3,13% creșterea a fost insuficientă, restul angajaților declarând că veniturile lor nete au crescut.