Statele membre ale Uniunii Europene au investit împreună aproape 320 de miliarde de dolari în Cercetare și Dezvoltare (R&D) în 2017. Intensitatea cercetării (calculată ca raport între cheltuielile totale de R&D şi PIB) a fost de 2.07%. Prin comparație, în 2007 era vorba de 1,77%, se arată într-un comunicat lansat de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene. În același timp, unul dintre obiectivele strategiei Europa 2020 este creșterea bugetului alocat pentru R&D până la 3%.
Cele mai multe investiții (66%) s-au făcut în sectorul întreprinderilor, acesta fiind urmat de învățământul superior (22%), sectorul guvernamental (11%) și sectorul non-profit (1%).
Cheltuielile în R&D și intensitatea acestuia sunt factori esențiali în inovare. Tocmai de aceea, bugetul semnificativ alocat pentru cercetare și dezvoltare a făcut din Germania țara cu cea mai inovatoare economie din lume.
În topul țărilor unde s-a înregistrat cea mai mare intensitate a cercetării și dezvoltării au intrat Suedia, cu 3,33%, Austria (3,16%) și Danemarca (3,06%), Germania fiind pe locul 4, cu 3,02%. La polul opus sunt Cipru (0,56%), Malta (0,55%) și Letonia (0,51%).
România este pe ultimul loc în UE la investiții în cercetare și dezvoltare, înregistrând 0,5% la intensitatea cercetării. Cea mai mare creștere în ultimii zece ani s-a înregistrat în Austria, unde intensitatea cercetării a urcat de la 2,42%, în 2007, până la 3,16% în 2017.
Conform raportului, sectorul întreprinderilor este cel în care majoritatea țărilor au desfășurat cele mai multe activități de cercetare-dezvoltarea în 2017, excepție fiind Cipru și Letonia, care au prioritizat învățământul superior, și Lituania, care a pus accent pe ambele sectoare în aceeași măsură.
În ceea ce privește investițiile R&D în sectorul întreprinderilor, cele mai mari s-au înregistrat în Slovenia (75%), Ungaria (73%), Irlanda și Suedia (ambele cu 71%). În același timp, România este țara cu cele mai multe investiții R&D în sectorul guvernamental (32%), fiind urmată de Lituania (28%) și Luxemburg (28%).
Raportul complet realizat de Eurostat poate fi consultat aici.