E un vis pe care-l vedem doar în articole sau în seriale cum e “Silicon Valley”, care prezintă viața unui startup din Silicon Valley și poate fi urmărit pe HBO GO.

Bogdan Chirițoiu este unul dintre acei programatori foarte buni care au reușit să treacă de momentul ”cum ar fi dacă...” și a ajuns să respire același aer cu un antreprenor iubit de mulți, detestat, poate, de alții, dar cu siguranță un om al cărui nume a fost rostit în ultima lună poate mai des decât a fost vreodată. Ați intuit corect: Mark Zuckerberg.

Pentru că, de acum trei ani, Bogdan este unul dintre românii care lucrează pentru Facebook chiar din sediul din Menlo Park. ”Pe vremea aia erau 6 clădiri, era ca un campus universitar. Acum sunt vreo 20”, spune Bogdan, care este Android Developer (absolvent de Politehnică).

La Facebook dintr-o întâmplare fericită

A ajuns la Facebook dintr-o întâmplare. Extrem de fericită, am putea spune. Avea un job călduț, după cum spune chiar el, într-o companie mare de tech din România, un apartament aproape de Piața Unirii. Ba chiar se gândea să ia o pauză de câteva luni ca să călătorească alături de viitoarea lui soție.

Asta până când într-o zi, acum 4 ani, a primit un mesaj pe LinkedIn de la un recruiter de la Facebook care îl întreba dacă nu ar fi interesat să aibă un interviu pentru un job. ”Nici măcar nu aplicasem eu”, spune acum amuzat Bogdan, povestind despre mixul de sentimente și gânduri care i-au trecut prin minte în momentul în care a fost inițiat procesul de recrutare.

Primul lucru la care te gândești este că e cel mai marfă lucru. Că e o oportunitate foarte mișto. Mă întrebam apoi dacă ei or să mă placă, dacă o să-mi placă mie.

După un prim interviu telefonic, Bogdan a fost chemat alături de alți programatori la ceea ce Facebook numește ”batch recruiting”, acolo unde ai mai multe interviuri cu oameni din cadrul companiei. ”După perioada aceasta e o pauză în care compania analizează candidații și decide dacă vine cu o ofertă sau nu”, mai spune Bogdan.

Astfel de modalități prin care să angajezi oamenii le poți vedea și în “Silicon Valley” pe HBO GO, unde startup-ul Pied Piper încearcă să angajeze o nouă echipă de dezvoltare după primirea unei investiții.

De ce să alegi Silicon Valley ca să lucrezi?

Procesul de recrutare este unul destul de îndelungat, la acesta adăugându-se și perioada petrecută în așteptarea unui răspuns referitor la viza de lucru pentru State.”E ceva ce poate să nu vină niciodată, iar în tot acest timp, tu continui să lucrezi acolo unde ești și să aștepți”. Norocul a fost de partea lui și la acest pas: ”1 din 4 puteau să o ia”.

După ce a fost anunțat că va fi unul dintre noii colegi al lui Zuckerberg, i s-a dat șansa de a alege biroul din care va putea lucra. Pe listă erau sedii Facebook din New York, Seattle, Menlo Park, Londra sau chiar Tel Aviv. Apoi a venit recomandarea managerilor: nu ai vrea să vii la Menlo Park?

”M-am gândit foarte bine în acel moment care ar putea fi cea mai potrivită variantă pentru mine. Și New York suna bine, însă m-am hotărât ca până la urmă să merg în biroul din Menlo Park”, povestește Bogdan.

De ce tocmai acolo? ”Ca să fiu cinstit, îmi doream să lucrez acolo pentru că mi se părea că Silicon Valley este pentru mine hub-ul și locul în care cu adevărat poți să spui că ești aproape de tot ce e nou în tehnologie”, adaugă el.

Și vorba aia, dacă ai văzut Silicon Valley (care a ajuns la sezonul al 5-lea) pe HBO GO poți să-ți dai seama că viața acolo e și provocatoare, dar și o experiență cel puțin diferită de orice altceva.

Pentru că acolo, în Redwood City, a putut să vadă cum comanda de mâncare îi este adusă la ușă de roboții DoorDash – un serviciu de livrare de mâncare devenit unicorn. ”Asta pare mai mult Silicon Valley decât orice altceva. Lumea e deschisă către tehnologii și chestii noi. Probabil și pentru că mulți sunt în startup-uri și propagă tot felul de lucruri noi”, spune Bogdan.

Nu se gândește să plece de la Facebook

După 3 ani de când locuiește în Vale și lucrează pentru Facebook, nu se vede, cel puțin deocamdată, plecând de acolo (între timp a aplicat pentru Green Card, iar de la finalul anului trecut este rezident permanent în Statele Unite). Asta chiar dacă aproape un an de zile i-a fost greu să se acomodeze cu viața de acolo. Făcea într-una comparații cu viața din București, cu prețurile din România, cu serviciile. ”90% dintre ele sunt complet inutile pentru că e o altă viață”, afirmă el.

Dacă m-ar întreba cineva rapid acum unde stau, aș zice California

”În primii doi ani aici, mă refeream la acasă la România. Dacă m-ar întreba cineva rapid acum unde stau, aș zice California”, completează Bogdan.

De ajutor în această schimbare de viziune a fost și întreg universul Facebook. De exemplu, la venirea în companie, Facebook oferă o lună de cazare gratuită tuturor angajaților care își schimbă orașul pentru a lucra pentru companie (și sunt veniți de peste tot: Bogdan are colegi din Coreea, China, dar și din Florida sau Kentucky). Practic, ai o lună în care nu-ți faci griji unde vei locui și ai timp să-ți cauți ceva de închiriat. Iar ăsta e doar începutul.

Nu vom vorbi despre toate beneficiile și concediile oferite de Facebook (transport la birou, mese gratuite, abonamente la săli de sport, posibilitatea de a lucra de acasă) – beneficii oferite de o bună parte din companiile de tehnologie, ci despre cum poți crește în cadrul echipei, lucru de care Bogdan este mândru să-mi povestească.

Pe măsură ce vorbește, se identifică tot mai mult cu Facebook – folosește constant ”noi” când îmi descrie ce oportunități sunt la Facebook pentru angajați. Înțeleg și de ce (și eu fac asta deseori când vorbesc despre start-up.ro și despre tot ceea ce facem).

Modalități noi de lucru din Silicon Valley

Mai întâi de toate, Bogdan îmi vorbește despre conceptul de ”bootcamp”: te angajezi în companie, iar în primele 6 săptămâni lucrezi fără a fi alocat vreunei echipe. În tot acest timp înveți, ca la facultate, și vezi ce îți place să faci și unde ai vrea să lucrezi – orice echipă are posibilitatea de a te lua, și, la fel de bine, și tu ai oportunitatea de a alege.

E ca un fel de internal marketplace: poți să pitch-uiești oricărei echipe sau să fii pitch-uit

”Noi angajăm pe diferite profile: Android, Machine Learning, iOS. Dar la finalul zilei încercăm să angajăm oameni care ar putea face orice. Iar prin bootcamp-ul ăsta chiar poți să o faci. E ca un fel de internal marketplace: poți să pitch-uiești oricărei echipe sau să fii pitch-uit”, îmi explică Bogdan adăugând faptul că se pune un accent foarte mare în cadrul companiei pe ideea de a găsi echipa care te reprezintă cel mai bine pentru ceea ce vrei să realizezi.

Un concept similar este și ”hackaman”: ești într-o echipă și simți că te plictisești sau ești pasionat de o chestie nouă și vrei să o încerci alături de alți colegi din companie? Poți trece prin acest hackaman, adică un fel de transfer de test. ”O lună de zile poți să lucrezi la un anumit produs cu cineva, iar dacă ei te plac pe tine și tu pe ei, poți rămâne în noua echipă. La fel de bine te poți întoarce și la echipa veche”, adaugă Bogdan.

Conceptul acesta l-am văzut și în serialul Silicon Valley, în care programatorii stau și codează până ajung la un prim prototip.

Câteodată mi se pare că e încă o companie mică. Mi se pare că e o oportunitate foarte mare pentru mulți oameni care lucrează aici, și pentru mine

Și el a ”testat” beneficiile unui hackaman. Așa că, din toamna lui 2016 lucrează în echipa de Stories a Instagram. ”Câteodată mi se pare că e încă o companie mică. Mi se pare că e o oportunitate foarte mare pentru mulți oameni care lucrează aici, și pentru mine. Nu mă așteptam la foarte multe lucruri mișto, ca să fiu sincer. Nu știam care sunt mecanismele, cum poți promova, cum merge compania. Câteodată ești suprins, mai ales dacă privești din afară”, spune Bogdan.

Inițial se gândise că va sta vreun an-doi la Facebook ca să prindă experiență (”să am renumele că am lucrat la compania asta”) și să învețe cum merg lucrurile în lumea tech, apoi va merge să-și fondeze propria companie prin Vale.

Un drum pe care o apucă mulți dintre angajații giganților de acolo. ”Foarte mulți vin de peste tot din lume și muncesc aici pentru câțiva ani. Dacă vrei să crești un business aici, sau dacă vrei să faci bani, e unul dintre cele mai bune locuri la ora actuală”, spune Bogdan Chirițoiu. Cam așa cum Los Angeles-ul îi atrage pe cei care visează la o carieră în lumina reflectoarelor, așa Silicon Valley este o făclie pentru cei care vor să-și încerce norocul în antreprenoriat tech.

Dacă vrei să crești un business aici, sau dacă vrei să faci bani, e unul dintre cele mai bune locuri la ora actuală

Cocheta chiar cu ideea de a-și lansa propriul startup. Nu a renunțat încă la ea (”never say never”), dar și-a dat seama că munca pentru o companie de talia Facebook vine la pachet cu alte beneficii (și nu neapărat financiare).

”Pot să lucrez la ceva care are cu adevărat impact. Ca să fiu sincer, nu cred că poți lucra, la ora actuală, într-o altă companie care să aibă un impact atât de mare asupra atâtor oameni. Într-un startup poți lucra la ideea ta, asta e important, dar pentru mine acum munca de aici este mult mai interesantă: pot să livrez un serviciu care să fie folosit de milioane de oameni imediat”, explică Bogdan precizând faptul că în acest moment lucrează la ceva nou pentru Instagram.

Nu cred că poți lucra, la ora actuală, într-o altă companie care să aibă un impact atât de mare asupra atâtor oameni

Când am vorbit noi încă nu mi-a spus la ce lucrează, dar Facebook a anunțat între timp faptul că Instagram va avea opțiuni de shopping noi, dar și modalități diferite de a folosi Instagram Stories.

În orice caz, compania oferă și oportunitatea de a pleca, cel puțin pentru un an, pentru a te axa pe ideea ta, cu posibilitatea de a te întoarce dacă decizi că antreprenoriatul nu e, totuși, pentru tine. ”Își dau seama că sunt persoane pe care nu le pot opri să nu încerce ceva nou. Dacă faci chestii faine, compania te va susține și îți va da răgaz de un an ca să aplici și să faci ce vrei”, îmi spune el.

În același timp, Facebook mai are o trăsătură atractivă pentru întreaga echipă și care aduce, puțin, cu munca dintr-un startup. Compania organizează hackathoane, cam o dată la 3 luni, iar cei care vor să participe dedică 1-3 zile pentru lucrul la un proiect.

Cum dai de Zuckerberg în firmă

Unele dintre ele ajung chiar să fie implementate – cum este exemplul grupurilor de la Facebook.

”Poți ajunge să prezinți până la Zuck. Poți avea idei care să entuziasmeze pe toată lumea din companie. Așa poți să inovezi și să miști lucrurile mai departe. De obicei așa apar oportunitățile, ramurile noi”, îmi mai spune Bogdan și îmi dă prilejul să întreb ceva ce mă rodea încă de când am început discuția pe Messenger, evident: l-a întâlnit pe celebrul Zuck?

De obicei așa apar oportunitățile, ramurile noi

Ar fi și greu să nu dai de el prin companie. Bogdan îmi spune că are biroul alături de toți ceilalți oameni din echipă, cumva într-un acvariu unde poate fi văzut de toată lumea, iar ușa lui e mereu deschisă. În plus, dacă atunci când erau mai puțini angajați în sediul din Menlo Park, avea întâlniri săptămânale cu angajații și chiar își făcea apariția pe la petrecerile companiei.

Acum însă, când doar în Menlo Park lucrează vreo 20.000 de oameni, ar fi cam greu să-și mai facă apariția în mijlocul lor, oricât de mult l-ar încânta (sau nu) ideea de a fi un superstar.

De la simplu angajat la mentor pentru alții

A păstrat, totuși, ideea sesiunilor de Q&A săptămânale cu angajații, iar tot managementul este la dispoziția angajaților Facebook de pretutindeni. ”E cea mai marfă chestie să fii atât de abordabil. Dacă mi-aș face o companie, așa aș vrea să fiu și eu”, mărturisește Bogdan.

E cea mai marfă chestie să fii atât de abordabil. Dacă mi-aș face o companie, așa aș vrea să fiu și eu

În plus, fiecărui nou venit în companie i se atribuie un mentor care-l învață cum merg lucrurile pe acolo. Și Bogdan este unul dintre mentori. A descoperit că, pe lângă partea de programare și dezvoltare de produs se simte bine și în postura de mentor și de om de recrutare. ”De când am venit la Facebook simt că nu am stat deloc locului și am fost împins de la spate să fac mai multe. Dar e foarte bine așa. Dacă îți și place, e cel mai bine”, concluzionează el.

Unora li se poate părea obositor ritmul în care se lucrează în Silicon Valley. Foarte mulți dintre ei nu vor reuși să țină pasul și se vor întoarce, poate, acasă. Însă ceea ce nu poți spune este că Silicon Valley nu îți oferă oportunități. Depinde de tine cum ajungi să le folosești și să trăiești visul multora dintre noi.


Serialul Silicon Valley este un exercițiu excelent de antrenament antreprenorial pentru că te poartă prin multe situații cu care te-ai putea confrunta în viața reală dacă alegi să fondezi un startup. Dacă îți faci acum cont pe HBO GO poți să vizionezi toate cele 4 sezoane existente, dar și sezonul nou care a debutat pe 26 martie. Contul tău HBO GO vine cu o lună de free trial, în timpul căreia poți să renunți la abonament, dar dacă alegi să continui, plătești doar 19,99 lei/luna pentru acces nelimitat la multe seriale și filme bune, inclusiv la premierele care se lansează pe HBO GO în același timp cu premiera mondială.