YardLabs sunt câștigătorii titlului de cea mai bună afacere la competiția Innovation Labs, care premiază cele mai interesante noi companii și idei. “Avem un dispozitiv care se pune în vița de vie. L-am instalat pe suporturile de la rândurile de viță de vie. Are o parte care intră în pământ și transmite date printr-un cablu. Senzorii transmit diferite date esențiale pentru viticultori”, spune William Bognar.

Practic, produsul se montează în vie, în diferite locuri, și transmite către centrală date precum temperatura la sol, umiditatea, nivelul radiației solare. “În România există 200.000 ha de podgorii, iar o suprafață mare înseamnă peste 2000 de ha. Podgoriile care fac vinuri mai scumpe sau de lux au maximum 100 de ha. Un dispozitiv ar acoperi un hectar. Dar depinde. Variația pe 300 de metri între deal și vale este foarte mare. La 5-6 grade diferență de temperatură la aceeași oră, diferențele sunt mari. Nu vrem să venim cu tema făcută de acasă, ci să ne adaptăm la specificul zonelor. De asemenea, vrem să punem dispozitivele acolo unde există o graniță între vii de la diferiți producători. De multe ori, bolile se transmit de la o podgorie la alta și vrem să identificăm acest lucru”, spune fondatorul YardLabs.

În plus, dispozitivul identifică și bolile viei. “Dezvoltăm și un algoritm de predicție a bolilor. Vița de vie e afectată de două boli - făinarea și mana. Există producători în România care au pierdut toată producția din cauza unei boli, chiar dacă au făcut tratamentele. Foarte multe semnale sunt vizuale - diferențe la nivelul culorii, la nivelul butașilor. Trebuie să treci prin toată via. Trebuie făcute la 2-3 săptămâni”, spune Bognar.

Pe William Bognar îl poți contacta aici pentru a afla mai multe despre produsul său.

Originile YardLabs

“Am început cu un produs pentru sere. Problema pe care am identificat-o a fost faptul că oamenii au sere mici în România, nu e atât de răspândit fenomenul. Vița de vie are niște avantaje în România și Europa - intervenția asupra ei e minimă. Pe lângă tratamentele pentru boli, în România nu ai foarte multe intervenții. E o nișă pe care se potrivește un asemenea produs. Vrem să dezvoltăm un produs pe care să-l putem adapta și spre alte tipuri de culturi”, spune William Bognar.

În 10 ani, din cauza încălzirii globale, urmează să apară și nevoia de irigații în România, pentru că e din ce în ce mai cald, crede Bognar.

Cei de la YardLabs au început să testeze produsul. Lucrează cu cei de la cramele Rotenberg pentru a face produsul mai bun și să adauge un senzor pentru nutrienții din sol.

“În podgorii cunoscute, mulți înregistrau datele cu termometrele din vie. Un paznic suna la diferite ore din zi și trimitea temperatura din acel loc. Asta ar fi foarte ok pe partea de monitorizare. Dispozitivul poate fi livrat imediat. Vrem să mai adăugăm un senzor de umiditate la nivelul frunzei. Vrem ca dispozitivul să fie finalizat complet în următoarele 3 luni”, spune Bognar.

Bognar mizează pe faptul că multe podgorii se modernizează și gradul de absorbție a fondurilor europene în cazul lor e foarte mare.

“Multe podgorii vând strugurii și vrem să facem o certificare a calității strugurilor prin date. În momentul în care se vinde, să vină cu un istoric din dispozitiv”, spune tânărul.

Dispozitivul va costa 120 de dolari și va avea un abonament lunar de 10 dolari.