Ilie Banu a decis să construiască o platformă locală care să-i aducă la un loc pe acești freelanceri și să-i pună în legătură cu firmele care au nevoie de specialiști care să lucreze, punctual, pe proiecte.

Deși cocheta cu ideea de a lansa o platformă locală de acest gen încă de acum 2-3 ani, caut-expert.ro a fost lansat pe parcursul anului 2017, proiectul fiind dezvoltat și validat vreme de un an. ”Am investit pentru că credem că este nevoie de o schimbare de paradigmă și pe piața muncii din România. Tendința la nivel mondial este evidentă și asta ne-a impulsionat”, povestește fondatorul caut-expert.org.

Inspirația pentru realizarea acestui proiect a venit din două direcții extrem de importante. Mai întâi de toate, Ilie spune că a văzut cum aproape toate firmele românești de dimeniuni mici și medii se confruntă cu o criză a personalului pentru proiecte punctuale. Pentru că în echipa sa sunt oameni care lucrează ca freelanceri, este conștient de dificultățile cu care se confruntă specialiștii în anumite domenii și și-a propus ca prin caut-expert.org să le rezolve.

Provocarea freelancing-ului

”Nu poți fi bun la toate, de aceea mizăm pe omul potrivit în proiectul potrivit. În plus, foarte mulți angajați nu se mai simt confortabil la locul de muncă și ar fi dispuși să lucreze pe proiecte în care se simt motivați și provocați”, afirmă Ilie Banu.

Un alt motiv pentru care și-a dorit să lanseze această platformă este puțin mai subiectiv, însă destul de important în motivația pe care o simt angajații pentru a-și duce la îndeplinire sarcinile de la job.

”Am observat în jur foarte multe persoane care fie își urăsc jobul zilnic, fie, dacă fac parte dintr-o profesie liberală, nu știu să atragă clienți pentru a putea face ceea ce le place. Ori dacă petreci 10 ore din 16 într-un mod pe care efectiv îl detești, nu e ok”, este de părere Ilie.

Platformă pentru români

Momentan, caut-expert.org nu îi aduce fondatorului său niciun venit, principala sa dorință fiind de a face cunoscută platforma în rândul freelancerilor români, fie ei din țară sau din Diaspora. ”Momentan platforma este în limba română. Ne adresăm liber-profesioniștilor din România și celor care au nevoie de servicii din România, dar locuiesc în altă țară. Ne-am axat pe această nișă deoarece anumite proiecte trebuie să fie rezolvate în limba română. Mă refer aici în special la content pentru SEO, site-uri, diverse prezentări, la evaluări, la proiecte UE, comunicarea facilă cu un asistent virtual. Anumite proiecte pot fi și în limba engleză, dar acolo sunt deja platforme mari la nivel mondial și nu ne propunem să concurăm cu ele”, spune Ilie Banu.

În prezent, pe platformă sunt înscriși câteva sute de experți și angajatori. Potrivit lui Ilie Banu, pe zona angajatorilor sunt prezente pe platformă IMM-uri cu până în 5-6 angajați. Sunt, totuși, și excepții – persoane fizice care vor să dezvolte un proiect, dar și companii cu peste 10 angajați.

Ce caută toți acești angajatori?

  • Experți IT
  • traducători
  • evaluatori
  • consultanți pentru atragerea de fonduri europene.

În ceea ce privește numărul freelancerilor înscriși pe platformă, acesta trece de 160, iar Ilie Banu este convins că până la finalul anului vor fi undeva la 1.500 -2.000 de freelanceri din majoritatea orașelor țării care își vor putea oferi serviciile pe caut-expert.org.

După ce va dezvolta comunitatea din jurul platformei pe care a creat-o, Ilie Banu are în plan și introducerea unui tool prin care clienții multumiți de caut-expert.org să poată recomanda această platformă în cercul de cunoscuți. În plus, din momentul în care consideră că va oferi destul de multă plus-valoare atât angajatorilor cât și freelancerilor de pe platformă, Ilie Banu își propune să monetizeze acest proiect.