Startup Your Story este o serie de articole prin care spunem poveștile participanților la edițiile anterioare ale taberei Startup Your Life. Este atât un fel de a le mulțumi, cât și o modalitate de a-ți arăta ție, viitor participant, cine ți-ar putea fi colegii și cum te influențează tabăra. Înscrie-te acum la tabăra Startup Your Life.
Adrian Vagner este din Galați și poate fi considerat aproape un antreprenor în serie. ”Business-ul pentru mine a constituit mereu o provocare, să pornesc de la o idee și în final să ajung la un proiect concret, fezabil, implicând în special timp și motivație, e unul din «turn on-urile» existenței mele. Nici un proiect personal nu a început cu «my father gave me a small loan of a million dollars...»”, spune el.
El administrează trei afaceri, dar cel mai interesant dintre ele se numește Aviciado și este ”un proiect de suflet”. Business-ul este bazat pe prelucrarea pielii naturale și ”realizarea de produse inedite, executate manual”. Printre aceste produse se numără brățara portofel (cu un compartiment secret în care pot fi ținuți banii) sau brățara ”Semn de carte”.
Brățările pot fi personalizate prin gravură laser și sunt disponibile în mai multe culori. Cea de tip portofel costă 150 de lei, iar cea semn de carte costă numai 45 de lei. ”Atelierul îmi este oaza în care mă retrag când simt nevoia să mă reconectez sau deconectez, să fiu eu cu gândurile mele. Să creezi singur, din câteva bucăți de piele de calitate, un produs deosebit, care să îți stârnească sentimente puternice de mândrie, iar sentimentul să nu fie doar al tău, să fie împărtășit și prin experiența clientului și să primești feedback-uri extrem de bune constant, poate da dependență”, explică cu entuziasm Adrian.
Spre deosebire de business-urile clasice, acest proiect a avut nevoie de timp pentru a contura interes în rândul clienților
Adrian Vagner a studiat la Universitatea Danubius, din Galați, unde a studiat științele penale. Cum a ajuns, deci, să facă brățări din piele? De nevoie. ”Portofelul Aviciado a pornit din nevoia proprie a unui spațiu în care să îmi pot depozita niște bani, care să nu îmi solicite atenție sporită (să nu îl uit acasă, să nu îl uit pe masă în oraș, să nu îl uit în taxi, să nu uit să îl iau când îmi schimb pantalonii, să nu mă incomodeze etc), să fie un produs estetic, care să mă motiveze să îl iau cu mine instinctual și am reușit. Deși produsul din start a fost unul deosebit, nefiind un drum pavat anterior de nimeni, ani la rând a trebuit să mă implic activ în conștientizarea clientului de nevoia acestui produs. Spre deosebire de business-urile clasice, acest proiect a avut nevoie de timp pentru a contura interes în rândul clienților”, povestește antreprenorul.
Aviciado a devenit o afacere fezabilă treptat, foarte încet, dar constant, iar acum cu doar doi angajați, putem realiza și vinde aproximativ 200 de produse personalizate în fiecare lună
Pentru Aviciado, Adrian are planuri de dezvoltare și își mărește constant rețeaua de parteneri. ”De curând, mi-a fost propus și am încheiat un parteneriat cu Restaurant Fabrica, str. 15 iunie, București, o locație nouă, în care se regăsesc spre vânzare, o mare parte din produsele Aviciado, fiind constant deschis către noi parteneriate în scopul expunerii și vânzării produselor proprii. De asemenea, colaborăm cu branduri cărora, pentru a continua să își promoveze imaginea, le gravăm personalizat produsele noastre. De câteva luni, extrem de mult interes față de produsele noastre gravate personalizat există și din partea barber shopurilor. Aviciado a devenit o afacere fezabilă treptat, foarte încet, dar constant, iar acum cu doar doi angajați, putem realiza și vinde aproximativ 200 de produse personalizate în fiecare lună”, spune el.
Și zidar, și cafegiu
Ziceam, la început, că Adrian e implicat în trei afaceri. A doua e o firmă de amenajări interioare, numită Build Art, specializată pe aplicarea tehnicilor decorative pentru pereți și pe montajul tavanelor extensibile.
”Prin Build Art reușim să transformăm o banală amenajare interioară într-o poveste plină de artă și perfecțiune, în rezonanță cu solicitările clienților. Imaginați-vă un simplu tavan din orice spațiu, fie că este vorba de spații comerciale, birouri, spații de locuit sau doar camera copilului - cu ajutorul nostru îl puteți transforma într-un portal către o nouă galaxie, limitele sunt doar unde se termină imaginația, iar prețurile noastre încep de la 69 de lei/mp”, detaliază el.
Prin Build Art reușim să transformăm o banală amenajare interioară într-o poveste plină de artă și perfecțiune
Pe lângă asta, Adrian Vagner administrează (”din ce în ce mai pasiv”) cafeneaua Seven, din Galați. Business-ul a fost pornit de la zero, împreună cu doi asociați, în anul 2008. ”Pasivitatea în acest proiect a intervenit treptat de când a intrat în vigoare legea anti fumat. Din acel moment profiturile scăzând considerabil, iar riscurile falimentului ocolind fin proiectul de nenumărate ori. Chiar și în aceste condiții, Seven rămâne un proiect de suflet, unde ador să mă destind cu o specialitate pe bază de cafea și un iced tea infuzat pe loc, în micile pauze din timpul zilei, iar seara la un pahar de vin alături de persoana iubită sau prieteni”, recunoaște el.
Tabăra Startup Your Life îți reaprinde dorința de succes
După cum ziceam, Adrian Vagner a fost unul dintre participanții de la tabăra de antreprenoriat Startup Your Life. Experiența a reușit să-i reaprindă dorința de succes. ”Tabăra Start Up Your Life a fost fix ce aveam nevoie într-o perioadă în care mă plafonasem, în care nu reușeam să văd lucrurile clar, să îmi conturez o viziune asupra planului de afaceri. Nu îmi știam punctele forte și punctele slabe și eram într-o perioadă în care uitasem că și veniturile sunt importante, nu doar mândria și pasiunea. Au fost 4 zile intense, de dimineață până seara, zile în care am recapitulat informații pe care le știam, dar pe care le pierdusem din vedere, zile în care am stat în compania unor oameni experimentați, care au interacționat cu problemele mele și mi-au împărtășit ideologii și soluții, niște oameni deschiși atât la minte, cât și la suflet, lângă care m-am putut recalibra din punct de vedere antreprenorial și mi-am putut reaprinde dorința de succes”, conchide Adrian.