Investițiile care abordează decalajul în materie de sănătate a femeilor ar putea contribui cu ani de viață, dar și cu creșterea calității vieții în acești ani în rândul femeilor. Mai mult, din analiza McKinsey Health Institute și McKinsey Global Institute, reiese o proiecție financiară care arată că economia globală ar putea beneficia de 1 trilion de dolari anual până în 2040.

Ce a analizat studiul?

Decalajul de sănătate analizat în acest studiu a avut în vedere anii de viață marcați de condiții specifice femeilor (cum ar fi endometrioza sau menopauza), dar și de boli generale.

Sănătatea femeilor este adesea redusă la sănătatea sexuală și reproductivă, ceea ce este doar o mică parte din dificultățile pe care le întâmpină femeile.

Acest raport definește sănătatea femeilor ca acoperind atât afecțiuni specifice genului (de exemplu, endometrioza și menopauză), cât și condiții generale de sănătate care pot afecta femeile în mod diferit sau în mod disproporționat (prevalență mai mare).

  • Cercetările arată că afecțiunile specifice genului și sănătatea mamei, nou-născuților și a copilului reprezintă aproximativ 5% din povara asupra sănătății femeilor
  • 47% din povară provine din condițiile de sănătate care sunt mai răspândite și/sau se manifestă diferit la femei, cum ar fi migrenele, depresia și bolile autoimune
  • 43% provin din condiții care nu afectează femeile în mod disproporționat sau diferit, pe baza dovezilor actuale

O sănătate mai bună este corelată și cu prosperitatea economică, studiul arătând că diferența de sănătate a femeilor echivalează cu 75 de milioane de ani de viață pierduți din cauza sănătății precare sau a morții premature pe an, echivalentul a șapte zile pe femeie pe an.

Reducerea decalajului ar putea genera un impact echivalent a 137 de milioane de femei care vor avea acces la job-uri cu normă întreagă până în 2040, ceea ce s-ar traduce și prin rate mai scăzute de sărăcie în rândul femeilor și le-ar oferi contextul în care să-și poată întreține singure familiile.

Îmbunătățirea sănătății femeilor ar avea un impact clar asupra economiei globale, dar este și un subiect de pe agenda incluziunii și echității de gen, pe care statele îl au în vedere.

Iar raportul recent dela McKinsey abordează și 5 subpuncte esențiale pentru a naviga această transformare și pentru a reduce decalajul existent:

  1. Rolul științei pentru a elimina diferențele
  2. Rolul datelor pentru a reduce povara sănătății femeilor, pentru a încuraja inovarea și investițiile
  3. Crearea unor sisteme de îngrijire adaptate nevoilor precise ale femeilor
  4. Direcționarea investițiilor către sănătatea femeilor
  5. Sănătatea femeilor văzută ca un factor contributor la economia globală

Puteți citi toate analizele și soluțiile propuse în raport, noi vom rezuma ultimele două aspecte din raport, unele care pot fi acoperite și de ecosistemul de startup-uri.

Direcționarea investițiilor către sănătatea femeilor

Subfinanțarea în domeniul sănătății femeilor a existat atât din sectorul public, cât și din cel social și privat. Reducerea decalajului în materie de sănătate ar putea aborda oportunități de dezvoltare, dar pentru asta e nevoie de investiții, în primul rând în etapa de cercetare.

Raportul arată că în prezent eforturile de cercetare și dezvoltare sunt în domeniul științelor vieții în direcția anilor de viață pierduți, mai mult decât la anii de viață ajustați în funcție de boală.

Raportul sugerează că aici ar fi un dezavantaj pentru că e mai posibil ca femeile să fie afectate de condiții care afectează calitatea vieții – măsurați ca ani trăiți cu o dizabilitate, decât să fie afectate de durata vieții. Printre aceste afecțiuni se numără artrita reumatoidă, endometrioza, fibromul uterin și diabetul.

Un calcul din raport arată nivelul dizabilității: pentru cineva cu dureri abdominale moderate și infertilitate primară din cauza endometriozei este de 0,121; pentru artrita reumatoidă moderată, este 0,3017. Acest lucru se traduce prin faptul că o persoană este dispusă să schimbe un an din viață pentru a evita 8,3 ani de viață cu endometrioză sau să schimbe un an de viață pentru a evita 3,2 ani cu artrita reumatoidă.

Astfel, din studiu reiese importanța cercetării și inovării care să contribuie la calitatea vieții femeilor, nu la prelungirea vieții.

Sănătatea femeilor văzută ca un factor contributor la economia globală

Decalajul în sănătatea femeilor afectează nu numai calitatea vieții femeilor, ci și participarea lor economică și capacitatea de a-și câștiga existența pentru ele și familiile lor.

Creșterea economică din ultimii 70 de ani a fost strâns legată de participarea femeilor la forța de muncă, astfel că decalajul din sănătatea femeilor se reflectă și în pierderile la potențialul economic.

Reducerea decalajului de sănătate ar putea stimula economia globală prin adăugarea de cel puțin 1 trilion de dolari la economia globală până în 2040. Aceasta înseamnă o creștere cu 1,7% a PIB-ului mediu pe cap de locuitor generat de femei.

Tratarea a zece afecțiuni de sănătate ar contribui la mai mult de jumătate din impactul economic global. De exemplu, condiții precum sindromul premenstrual (PMS), simptomele depresive și migrenele – ar putea reprezenta mai mult de 50 la sută din impactul economic. De exemplu, abordarea PMS are potențialul de a contribui cu 115 miliarde USD la economia globală. În loc să renunți la sindromul premenstrual ca o „parte a vieții”, există modalități de a gestiona simptomele.

Abordarea PMS cu intervenții eficiente ar putea permite femeilor să experimenteze mai puțină durere, să experimenteze o calitate mai bună a vieții și să se simtă mai capabile să lucreze.

În plus, raportul menționează și alte condiții care nu sunt enumerate, dar care ar putea fi cauza de bază pentru primele zece condiții. De exemplu, infertilitatea poate duce la anxietate semnificativă, simptome de depresie și alte suferințe psihologice

Investiția în sănătatea femeilor aduce un randament pozitiv al investiției: pentru fiecare dolar investit, aproximativ 3 dolari sunt proiectați în creștere economică.

Această estimare se bazează pe costurile anuale nete asociate cu adoptarea suplimentară a intervențiilor necesare pentru a reduce decalajul de sănătate a femeilor, ceea ce ar duce la deblocarea unui potențial economic suplimentar.

Unde intervin startup-urile?

Fix la calitatea vieții, la repararea acestor decalaje resimțite de femei în anii de viață activă. Prin soluțiile propuse de anumite startup-uri, femeile pot diminua povara anumitor condiții și își pot vedea de viață și de carieră bucurându-se de beneficiile aduse de anumite tehnologii.

Startup-urile care se ocupă de grija pentru femei sunt înglobate sub definiția de FEMTECH, un termen născut în 2016 și care s-ar traduce așa:

FemTech oferă o gamă largă de soluții pentru a îmbunătăți asistența medicală pentru femei într-un număr de afecțiuni specifice femeilor, inclusiv sănătatea maternă, sănătatea menstruală, sănătatea pelvină și sexuală, fertilitatea, menopauza și contracepția, precum și o serie de afecțiuni generale de sănătate care afectează femeile în mod disproporționat sau diferit (cum ar fi osteoporoza sau bolile cardiovasculare).

FemTech a apărut din nevoia de a discuta mai confortabil despre termeni incomozi, cum ar fi menstruație și incontinență urinară, mai ales pentru investitorii bărbați, așa cum explică chiar nașa acestui termen, Ida Tin, un antreprenor danez și co-fondatorul și CEO al Clue, o aplicație de urmărire a menstruației.

„Acum investitorii pot spune: am patru companii FemTech în portofoliu în loc de „am o companie pentru femeile care fac pipi în pantaloni, un lucru dificil de rostit pentru un investitor bărbat”.

Un alt studiu de la McKinsey arată că femtech-ul este în creștere, o piață a cărei valoare variază de la 500 de milioane de dolari la 1 miliard de dolari. Dar proiecțiile indică o creștere de două cifre pentru veniturile din femtech, estimările spunând că poate ajunge la 50 de miliarde până în 2025 și 103 miliarde până în 2030. h

Companiile din această zonă primesc în prezent 3% din toată finanțarea sănătății digitale, cele mai multe startup-uri femtech venind în sprijinul pentru sănătatea maternă, produse de consum pentru menstruație, dispozitive ginecologice și soluții în fertilitate. Finanțarea a ajuns la 2,5 miliarde de dolari până la începutul lunii decembrie 2021.

În afara granițelor noastre, au apărut multe soluții de femtech, cele mai multe acoperind zone precum:

  • îmbunătățirea furnizării de îngrijiri: femeile au acces la îngrijire într-un mod mai convenabil
  • îngrijirea de sine: trackere și dispozitive care ajută femeile să-și asume mai mult sănătatea și datele legate de sănătate
  • îmbunătățirea diagnosticelor: companiile de diagnosticare clinică unde se sparg barierele necunoscutului pe nevoi medicale specifice, cum ar fi endometrioza și nașterea prematură
  • abordarea zonelor stigmatizate: companiile abordează direct subiecte considerate a fi stigmatizate, cum ar fi sănătatea menstruală, sănătatea sexuală, îngrijirea pelvină și menopauza
  • furnizarea de îngrijiri adaptate și sensibile din punct de vedere cultural: apar soluții adaptate subpopulațiilor pentru femeile de culoare, populațiile LGBTQ+ și femeile din țările cu venituri mici și medii

Decalajul de sănătate și interesul crescut pentru femtech sunt două subiecte actuale, direct proporționale, atât din prisma nevoilor pentru public, cât și din perspectiva de creștere economică.

Pornind de la această analiză, ne uităm și noi la oferta de startup-uri de femtech și vom reveni cu o listă a celor mai importante nume din această industrie. Dacă ai vreun pont pentru noi pe subiect, te rugăm să ni-l spui la irina@start-up.ro.