Am dat peste un articol pe „Inc“ despre semnele care indică faptul că ești mai mult un angajat bun sau un follower, decât un lider. Asta nu înseamnă că nu poți avea afacerea ta, dar e bine să te parteneriezi cu cineva și să fiți complementari. Dacă nu ești făcut să fii lider, dar insiști să fii la conducere, atunci s-ar putea ca firma ta să nu aibă succes.

Iată câteva semne că nu ești un lider:

1. Te chinui să-ți controlezi emoțiile. Cei mai buni lideri au inteligență emoțională. Chiar dacă simt unele lucruri, știu să-și controleze trăirile.

2. Îți place să fii „nici prea ,prea, nici foarte, foarte“. Adică pe la mijlocul drumului. Liderii cred în opiniile lor și vor să și le impună, pe când angajații sunt mai puțin încrezători în idealurile lor și le este frică să intre în furtună.

3. Ești destul de rigid în gândire. Deși liderii sunt puternici și determinați, pot fi și flexibili sau agili atunci când situația o cere. Cei care nu au aceste caracteristici stau de multe ori pe drumul cunoscut, de frica schimbării.

4. Nu-și place riscul. Antreprenoriatul e despre risc și despre a încerca să faci lucrurile pe care alții nu le-au putut crea. Liderii combină visul cu acțiunea. Cei care-i urmează îi urmăresc, notează și iau notițe, dar cam atât.

5. Nu ai încredere în tine. Orice lider trece prin momente în care se întreabă dacă face ceea ce trebuie, dar per total are încredere în el. Liderii iau decizii, au opinii, îi asigură pe ceilalți că drumul e bun. Followerii văd limitele, se întreabă dacă abilitățile lor sunt suficiente și îi întreabă pe ceilalți mai mult.

Vezi și alte semne că nu ești un lider în acest articol.