„Tokenizarea înseamnă că datele de plată sensibile sunt criptate pentru a face plățile digitale mai sigure. Creșterea numărului de emitenți, acceptatori, comercianți și consumatori care realizează tranzacții cu tokenuri Visa întărește ideea că viitorul banilor este cu adevărat digital, iar banii digitali trebuie construiți pe încredere.”, a declarat Jack Forestell, vicepreședinte executiv și director de produse în cadrul Visa.

Comerțul electronic cu 50% mai mare

Volumul comerțului electronic a crescut cu peste 50% de la începutul pandemiei. Însă confortul cumpărăturilor online vine însoțit de așteptările consumatorilor și de cererea în creștere pentru experiențe de plată simple și sigure. Tokenizarea înlocuiește numărul cardului Visa, format din 16 cifre, cu un token securizat pe care numai Visa îl poate debloca, ajutând la protejarea informațiilor de bază ale contului în fața tentativelor de fraudă.

În România, numărul tranzacțiilor realizate cu carduri Visa prin intermediul tehnologiei de tokenizare a crescut în perioada iunie 2021 – iunie 2022 de trei ori mai rapid decât toate tranzacțiile Visa la nivel național.

Tehnologia de tokenizare se află la baza plăților cu telefonul mobil, iar aceste date arată entuziasmul cu care românii au adoptat noile tehnologii de plată mai sigure și mai fiabile.

Tranzacții păzite de token

Datele Visa arată că pentru 8.600 de emitenți și 800.000 de comercianți, tokenurile Visa au condus la o reducere cu 28% a ratelor de fraudă și la o creștere cu 3% a ratelor de aprobare – contribuind la creșterea vânzărilor pentru comercianți și la realizarea de economii ca urmare a combaterii fraudei.

Într-o eră în care cea mai mare parte a serviciilor financiare există în cloud, tehnologia avansată contribuie la protecția datelor clienților oriunde au loc tranzacțiile. Autentificarea 2.0 – viitorul protecției consumatorilor – este ancorată de tokenuri și instrumente precum Cloud Token Framework (CTF) de la Visa, concepute pentru a spori securitatea și a crește ratele de aprobare pentru tranzacțiile cu cardul la distanță, pe mai multe canale și dispozitive de plată.