Acest articol a fost publicat prima oară de către Delia Mircea pe Contzilla.ro, site-ul care explică legislația și contabilitatea pe înțelesul tuturor.

Pentru a vedea care este regimul aplicat de o firmă, se poate verifica dacă aceasta este înscrisă în registrul plătitorilor de TVA la încasare – disponibil aici: https://www.anaf.ro/IncasareTva/.

Care este diferența dintre TVA în regim normal și TVA la încasare?

În regim normal, deduci și colectezi TVA-ul la data emiterii facturii, chiar dacă nu ai plătit/încasat banii de la furnizori/clienți.

În regim TVA la încasare, deduci și colectezi TVA-ul de pe facturi, doar în momentul în care le plătești/încasezi.

Pentru cine este recomandat să aplice fiecare sistem?

TVA normal

- pentru firmele care încasează facturile de vânzare în cursul lunii în care au fost emise dar plățile către furnizori le fac la termen mai lung - de exemplu, restaurante.

- pentru firmele care obișnuiesc să întârzie plățile.

TVA la încasare

- pentru firmele care au termene mai lungi de încasare a facturilor către clienți, dar în schimb plățile către furnizori le fac la termene mult mai scăzute.

- pentru firmele care au clienți care nu achită la timp.

- pentru firmele care își plătesc la timp furnizorii.

- pentru firmele ale căror achiziții sunt mult mai mici comparativ cu vânzările pentru care colectează TVA (pentru că beneficiază, astfel, de o amânare a momentului la care TVA trebuie plătit la buget).

Cine poate utiliza sistemul de TVA la încasare?

Sistemul TVA la încasare este opțional pentru cei care nu depășesc anual o cifră de afaceri de 4.500.000 lei.

Nu pot opta pentru acest sistem firmele care fac parte dintr-un grup fiscal unic din punct de vedere al TVA sau persoanele impozabile care nu sunt stabilite în România, chiar dacă sunt înregistrate în scop de TVA în România.