Duminică sunt alegeri parlamentare, cele care vor decide direcția țării în următorii ani. Noi vă sfătuim să vă duceți la vot, ca să nu lăsați pe alții să aleagă pentru voi. În ultima perioadă au apărut numeroase unelte care ne ajută să luăm decizii informate cu privire la alegerile de duminică. Am făcut o listă cu o parte dintre ele.

De la un portal care îți arată unde și pe ce se duc banii publici, la o listă a penalilor care vin și îți cer votul din nou.

De fapt, lista nici măcar nu e a noastră. Este a unui agregator de aplicații civice, Centru Civic, care este pus la punct de oamenii de la Code for Romania. ”Code for Romania este o comunitate de tineri profesioniști și entuziaști care dezvoltă soluţii IT cu scopul de a rezolva probleme ale societăţii”, sună descrierea lor, iar portofoliul este unul destul de impresionant. Chiar ieri am scris aici despre ultima lor găselniță pregătită pentru duminică. Printre aplicațiile puse la punct de ei se numără și celebra Vot Diaspora.

Hai să trecem la lista de aplicații din Centrul Civic care vor să facă din România o țară mai bună:

Factual - Este un bullshit detector. Aici intri să verifici declarațiile oamenilor importanți din politica autohtonă și să vezi dacă te mint sau nu. Dar fii cu băgare de seamă că s-ar putea să ți se facă monitorul maro. Ziceam și eu așa. Grijă mare.

Harta Parlamentare 2016 - O hartă interactivă care îți va arăta în timp real prezența de la alegerile de duminică. În plus, poți vedea și procentajul pe sexe, chiar și o comparație cu prezența de la alegerile precedente.

Harta Politicii - Poate cea mai amplă dintre toate. Aici găsești informații despre fiecare politican în parte, cum și de ce a votat asupra variilor legi propuse în Parlament, dacă este cazul, ce funcții a deținut înainte și toate partidele prin care a mai trecut, dacă este vorba de un traseist. Ai chiar și declarații pe care le-au dat respectivii în presă, de-a lungul timpului. E un fel de Wikipedia pentru aleșii poporului.

Penali.ro - Platforma mea preferată. Aici intri și vezi care dintre candidați e certat cu legea. Spoiler Alert!! Foarte mulți. Există și un top al penalilor în funcție de partidul de proveniență, și, cel mai important dintre toate, poți vedea o listă a politicienilor certați cu legea care au fost realeși în 2016.

Political Colours - Proiectul vizualizează pe hartă acoperirea partidelor politice pe diferite regiuni geografice din România, pe tipuri de funcţii. De asemenea, oferă acces liber la informația publică privind distribuția spațială a seturilor de date românești referitoare la preferințele politice. Există patru categorii principale predefinite: administrația locală, Camera Deputaților, Senat și Statistică. Acestea oferă o imagine de ansamblu asupra preferințelor politice, dimensiunea demografică și sociologică a teritoriului românesc, până la cea mai mică diviziune administrativă.

Alegeri Parlamentare 2016 - Este cel mai amplu proiect din ultimii 26 de ani de informare publică electorală și de prezentare a candidaților, partidelor, programelor de guvernare, a istoriei politice a partidelor și rezultatelor electorale din 1990 până astăzi, drepturilor și obligațiilor legale ale alegătorului în ziua votului. AP16 este un ghid complet al alegătorului la alegerile generale din 11 decembrie 2016.

Acestea fiind spuse, vă invităm să mergeți informați la vot și să alegeți pe cine credeți de cuviință. Tehnologia e aici ca să vă ajute, iar voi puteți răsplăti munca voluntară a acestor oameni dând cu subsemnatul în secția de votare. Lista de mai sus este alcătuită doar din secțiunea de ”Politic” a Centrului Civic. Puteți găsi pe site și alte aplicații civice foarte practice de care sigur veți avea nevoie la un moment dat.