”Întrebarea care se pune este cum te ajută sau cum nu te ajută un om de venture capital odată ce fondul a făcut investiția în startup-ul tău. Cazul fericit este, evident, cel în care fondul vine cu capital și, în afară de capital, mai oferă și suport de alte feluri”, spune Cristian Munteanu, managing partner în cadrul fondului de investiții Early Game Ventures.

Astfel, un investitor te poate ajuta cu relațiile pe care le are. De exemplu, te pune în legătură cu niște oameni la care tu nu ai avea cum să ajungi în alte momente. De asemenea, un investitor poate aduce experți, sau, pur și simplu, te poate ajuta cu sfaturi.

Despre investițiile făcute până acum de EGV puteți citi aici.

”Asta înseamnă smart money. Asta înseamnă un fond de investiții care adaugă valoare dincolo de bani”.

”Acum, evident că există și varianta cealaltă în care fondul nu adaugă niciun fel de valoare și se rupe complet, întrerupe contactul după ce ți-a dat banii”, completează Cristian Munteanu.

Însă, din punctul de vedere al reprezentantul Early Game Ventures, situația în care un investitor nu se implică în alt fel în afară de cel financiar nu este cea mai rea pentru relația dintre el și fondator.

”Cea mai rea este aceea a unui VC toxic, a unui VC care intră prea mult peste startup, un VC care te forțează sau care te îndrumă spre decizii care se dovedesc apoi a fi fost greșite. Sau un VC cu care nu ai niciun fel de chimie și cu care este un chin să lucrezi. Trebuie să te gândești că un astfel de fond face o investiție pe un orizont de timp de câțiva ani”, ține să precizeze Munteanu.

Cu alte cuvinte, odată ce ai luat bani de la un fond de investiții, ești blocat cu acei oameni câțiva ani, indiferent de modul în care interacționezi cu ei.

Și reciproca este valabilă. ”Ca investitor, dacă ești boardul unui startup cu a cărui echipă nu ai nicio chimie, e un chin pentru următorii ani. E o decizie pe care trebuie să o iei în deplină cunoștință de cauză: vrei să te mai vezi cu omul ăla în următorii ani sau nu”, concluzionează Cristian Munteanu.

Recent am publicat un material amplu realizat cu Cristian Munteanu, managing partner în cadrul Early Game Ventures, unul dintre cele trei fonduri de investiții românești lansate în 2018 în țara noastră, despre venture capital, modul în care se acordă investițiile, ce caută la fondatorii de startup-uri și sumele pe care EGV le acordă în finanțări, precum și modul în care se văd lucrurile de partea cealaltă a baricadei. Un interviu video pe care trebuie să-l urmărești înainte de a merge la orice întâlnire cu un investitor.