Netlix nu este doar pentru a ne uita la nesfârșit la Friends sau la Narcos, ci este și o resursă foarte bună pentru cei care vor să urmărească documentare. Am găsit câteva utile pentru antreprenorii care caută puțină inspirație în poveștile de business ale altor oameni de afaceri care au inovat în domeniul lor de activitate. Iată câteva documentare care te vor învăța să-ți transformi viziunea într-un business de succes pe termen lung.

Jiro Dreams of Sushi

Documentarul din 2011 arată povestea lui Jiro Ono, un chef japonez și proprietar de restaurante. În esență, filmul ne demonstrează cum obsesia și dedicarea pe termen lung pot avea rezultatele pe care ți le dorești. Documentarul urmărește povestea maestrului în vârstă de 93 de ani, punând accent pe modul în care acesta interacționează cu furnizorii pentru a-și asigura cele mai bune ingrediente pentru restaurantele sale, cum este un adevărat mentor pentru oamenii din echipă și cum își pregătește fiul pentru a-i preda frâiele afacerii. Este un documentar despre dedicare, obsesie și zeci de ani de muncă intensă, elemente necesare pentru a atinge perfecțiunea.

Print the Legend

Documentarul de pe Netflix îi duce pe privitori în dedesubturile industriei de imprimare 3D. Vom vedea poveștile unor companii precum MakerBot sau Formlabs care își doresc să fie cei mai mari jucători dintr-o industrie în care se pot printa de la obiecte, la încălțăminte sau organe umane.

Ca un exemplu local, și timișorenii de la Symme3D fac pași importanți în acest sector, realizând bioimprimante 3D prin care se poate imprima țesut viu.

Silicon Cowboys

Documentarul din 2016 spune povestea celor trei fondatori ai Compaq Computers. În 1982, Jim Harris, Bill Murto și Rod Canion au fondat Compaq și s-au luat la trântă cu IBM, companie care domina în acele vremuri lumea computerelor. Fondatorii companiei au îmbrățișat la acea vreme concepte precum compatibilitatea, computerele personale portabile, idei care s-au dovedit a fi extrem de oportune pentru dezvoltarea Compaq la acel moment.

Inside Bill's Brain

Documentarul propune o călătorie în mintea și viața lui Bill Gates, fondatorul Microsoft. Miliardarul american, cunoscut acum pentru activitatea sa filantropică și investițiile pe care le face pentru susținerea diverselor startup-uri din domenii de impact, vorbește despre persoanele care i-au influențat parcursul antreprenorial precum și despre țelurile pe care le urmează acum și despre ceea ce-l motivează.

Somm

Documentarul nu mai este pe Netflix, însă poate fi urmărit pe Amazon Prime. El spune povestea a 4 persoane care se pregătesc pentru examentul de maestru somelier, un test care are una dintre cele mai mici rate de promovare din lume. Privitorii pot vedea obsesia care-i animă și-i consumă pe aceștia cu cât ajung mai aproape de data examenului.

Steve Jobs: Billion Dollars Hippy

Oameni din apropierea geniului de la Apple spun povestea măririi, decăderii și a revenirii Apple cu Steva Jobs la cârma companiei. Documentarul nu mai poate fi urmărit pe Netflix la noi, însă îl puteți vedea accesând acest link.

American Experience: Tesla

Documentarul prezintă povestea geniului și inventorului Nikola Tesla, ale cărui idei au revoluționat modul de folosire al electricității. Pe lângă descoperirile sale despre electromagnetism și inginerie, Tesla este considerat un pionier în domeniile roboticii, științei calculatoarelor, fizicii nucleare și fizicii teoretice. Și acest documentar poate fi urmărit acum pe Amazon Prime.