Aceste programe stalkerware pot fi achiziționate, iar utilizarea lor este în creștere: conform analizelor Kaspersky, în perioada ianuarie - august 2019 a existat o creștere aproape dublă, de 83% în încercările de instalare a programelor stalkerware în Romania (de la 68, pe tot parcursul anului 2018, la 128, în primele 8 luni din 2019).

„Programele de stalkerware sunt mai răspândite decât s-ar putea crede. Acestea rulează în fundal fără ca persoana afectată să observe nimic. După instalare, făptuitorul poate accesa știri, fotografii, rețelele de social media, date de localizare geografică și înregistrări audio sau de pe camera video - în unele cazuri chiar și în timp real. Ceea ce captivează când avem un actor atrăgător într-un serial TV este o problemă serioasă în viața reală și o amenințare serioasă pentru multe femei, dar și pentru bărbați. Din acest motiv, am început recent să colaborăm cu numeroși parteneri, ca parte a inițiativei „Coaliția împotriva Stalkerware”, pentru a atrage atenția asupra pericolelor asociate fenomenului stalkerware și pentru a ajuta persoanele afectate”, a comentat David Emm, Principal Security Researcher la Kaspersky.

Coaliția împotriva Stalkerware se pune pe treabă

În afară de Kaspersky, alte nouă companii și asociații de renume, printre care Avira, the Electronic Frontier Foundation, the European Network for the Work with Perpetrators of Domestic Violence, G DATA, CyberDefense, Malwarebytes, National Network to End Domestic Violence, NortonLifeLock, Operation Safe Escape și Weißer Ring, s-au alăturat inițiativei pentru protecția împotriva software-ului de spionaj. Acest nou grup de lucru activ la nivel mondial își pune laolaltă expertiza în domeniile de asistență pentru victime și securitate cibernetică pentru a oferi cel mai bun ajutor posibil utilizatorilor afectați de stalkerware.

Kaspersky: Cum să vă protejați de stalkerware

  • Blocați instalarea programelor din surse necunoscute, din setările smartphone-ului.
  • Nu transmiteți niciodată parola sau codul de acces al smartphone-ului către terți, chiar dacă sunt persoane de încredere.
  • Nu stocați niciodată fișiere sau aplicații necunoscute pe dispozitiv, deoarece acestea ar putea compromite confidențialitatea.
  • Modificați imediat toate setările de securitate de pe toate dispozitivele odată ce ați încheiat o relație. Foștii parteneri pot încerca să fure informații personale pentru a manipula deținătorii.
  • Verificați toate aplicațiile utilizate pe dispozitiv pentru a determina dacă au fost instalate programe suspecte fără permisiune.
  • Folosiți o soluție de securitate fiabilă, cum ar fi Kaspersky Internet Security for Android, care notifică imediat utilizatorii atunci când se încearcă instalarea de programe spyware comerciale.
  • Cei afectați de hărțuire sau în căutare de ajutor în acest sens ar trebui să contacteze organizații de specialitate pentru asistență profesională.