Ultimele zile ale lui 2018 au adus, pe lângă anunțul deschiderii unui nou fond de investiții la nivel local – Morphosis Capital – cu 45 de milioane de euro pentru startup-urile și IMM-urile de la noi care vor să se dezvolte în afara granițelor, și deschiderea unei noi ediții a programului Start-Up Nation, prin care statul român și-a propus să sprijine înființarea a 10.000 de noi firme.

În cazul în care 2019 este anul în care v-ați decis să vă lansați propria afacere, variantele de finanțare sunt tot mai crescute. În ceea ce privește fondurile de investiții, anul trecut 3 astfel de vehicule investiționale au devenit active în țara noastră: GapMinder (care dispune de vreo 30 de milioane de euro pentru startup-urile românești și susține și echipele din programul de accelerare Techcelerator), Early Game Ventures (fondul are dimensiunea țintă de 28 de milioane de euro și va investi în companii din România aflate la început de drum), precum și Morphosis Capital, care intenționează să investească între 5 și 15 milioane de euro pe tranzacție în IMM-uri care activează în diferite sectoare de business.

Însă, dacă luați în considerare ajutorul din partea statului, mai aveți timp până pe 12 februarie să depuneți dosarul pentru Start-Up Nation, ediția 2018-2019.

Înscrierile în cadrul programului Start-Up Nation au început pe data de 27 decembrie 2018, iar antreprenorii interesați au la dispoziție 30 de zile lucrătoare pentru a-și depune dosarele și pentru a avea acces la finanțarea în valoare de 200.000 de lei pe care o pune la bătaie guvernul român.

Accesează aici aplicația de înscriere în programul Start-Up Nation 2018.

”Vrem și anul acesta să finanțăm 10.000 de IMM-uri cu 200.000 de lei pe proiect. Avem nevoie de o stimulare a dezvoltării IMM-urilor. Trebuie să stimulăm apetitul pentru a deveni antreprenor acolo unde el este mai puțin dezvoltat. Acolo unde lucrurile funcționează, unde afacerile se mișcă, vom veni cu legea incubatoarelor, cu legea francizei. Venim cu alte moduri în care putem stimula partea de scale-up, de finanțare, de nevoie de finanțare. Nevoia de finanțare este continuă”, spunea într-o conferință de presă care a avut loc chiar în ziua în care au început înscrierile pentru Start-Up Nation 2018/2019 ministrul pentru Antreprenoriat și IMM-uri, Ștefan Radu Oprea.

Până în acest moment, peste 10.200 de firme s-au înscris în cadrul aplicației online pentru Start-Up Nation 2018, iar numărul aplicanților continuă să crească în fiecare zi. Ca un fapt interesant, la trecerea dintre ani, 6 antreprenori și-au depus dosarul pentru Start-Up Nation în primul minut al lui 2019.

Descarcă documentele necesare pentru a le analiza din acest link. Click pe tot rândul.

Calcularea punctajului planului de afaceri se va face în timp real şi transparent, conform grilei de evaluare. Punctajul minim pentru a fi acceptat de principiu în vederea verificării administrative şi a eligibilităţii este de 50 de puncte din maximum 100 de puncte posibile.

În vederea înscrierii în cadrul programului, operatorii economici vor completa şi transmite on-line planul de afaceri începând cu data de 27 decembrie 2018, ora 10.00, timp de 30 zile calendaristice de la demararea înscrierii în program.

Start-Up Nation 2018 - domenii de activitate

Pot beneficia de prevederile Programului Start-Up Nation 2018 societățile înființate după data de 30 ianuarie 2017, care activează în domeniul producției, industriilor creative, serviciilor și comerțului. Pentru a participa la program, societățile trebuie să creeze cel puțin un loc de muncă cu normă întreagă pe perioadă nedeterminată și să mențină locul de muncă ocupat cel puțin doi ani după finalizarea implementării proiectului.

Accesează aici aplicația de înscriere în programul Start-Up Nation 2018.

Start-Up Nation 2018 - domenii de activitate

Pot beneficia de prevederile Programului Start-Up Nation 2018 societățile înființate după data de 30 ianuarie 2017, care activează în domeniul producției, industriilor creative, serviciilor și comerțului.Pentru a participa la program, societățile trebuie să creeze cel puțin un loc de muncă cu normă întreagă pe perioadă nedeterminată și să mențină locul de muncă ocupat cel puțin doi ani după finalizarea implementării proiectului.

Descarcă documentele necesare pentru a le analiza din acest link. Click pe tot rândul.

Start-Up Nation 2018 - noutăți în implementarea programului

- acordarea unui avans de până la 30%, la solicitarea beneficiarului;

- simplificarea procedurii de achiziție;

- simplificarea planului de afaceri prin eliminarea proiecțiilor financiare.

”Programul Start-Up Nation este de natură să îi motiveze pe cei care debutează în afaceri. În Programul de Guvernare, sunt și măsuri complementare programului Start-Up Nation, tocmai pentru ca IMM-urile să fie susținute să se dezvolte în toate etapele de creștere a afacerii. În paralel, pregătim Legea incubatoarelor de afaceri care, în scurt timp, va intra în dezbatere publică”, declara recent Ștefan-Radu Oprea, ministrul pentru IMM-uri.

Descarcă documentele necesare pentru a le analiza din acest link. Click pe tot rândul.

Sfaturi utile la înscrierea în Start-Up Nation 2018

  1. La secțiunea de Date Generale, există în partea de jos opțiunea de scroll pentru a vizualiza și completă toate datele existente în pagină. (În cazul necompletării numărului de telefon persoana desemnată existent în partea dreaptă a ecranului, secțiunea va da erori la salvare).
  2. Aplicația afișează erori la salvare dacă sumele trecute în tabelul de cheltuieli depășesc maximele admise în procedura de implementare (maximum 8.000 lei consultanță, maximum 60.000 soft, etc.).
  3. Opțiunea de download a planului completat după trimiterea formularelor va fi activă la deschiderea oficială a înscrierii.
  4. Nu folosiți virgula în completarea sumelor ci întotdeauna punctul pentru zecimale.
  5. Nu folosiți diacritice, nu sunt vizibile operatorilor.
  6. După ce alegeți opțiunea de plătitor sau cea de neplătitor TVA, pentru a completa sumele în tabelul de cheltuieli CLICK pe "Câmp nou".
  7. Pentru încărcarea unui număr mai mare de oferte de la furnizori, încercați să scanați mai multe oferte în același fișier PDF pentru a vă încadra în 5 câmpuri.

Accesează aici aplicația de înscriere în programul Start-Up Nation 2018.