Numai în România sunt peste 300 de proiecte Smart City, iar 41 de orașe mari, medii și mici din țară au, în faza de plan, în derulare sau deja finalizate. La nivel global, 12 dintre primele 25 de orașe inteligente sunt europene. Despre drumul spre un oraș inteligent, ce dificultăți au autoritățile locale și de ce e complicat să faci asta în România s-a discutat și în cadrul conferinței Smart Future, organizată de wall-street.ro și start-up.ro.
Publicația EU-Startups a făcut o listă cu zece startup-uri din Europa care ne fac orașele mai inteligente, prima dintre acestea fiind Public Square, startup lansat în România, în 2014.
Public Square funcționează ca o aplicație de comunicare ce permite utilizatorilor să se organizeze în comunitățile locale din care provin. Aceasta integrează într-o singură interfață canale de comunicare în interiorul comunității, instrumente pentru servicii publice, alerte, notificări și fluxuri de informație cu relevanță locală. Este genul de aplicație care ajută comunitățile să devină mai unite, care îi ajută pe cetățeni să fie mai implicați. În 2017, Public Square a fost achiziționată de către Mediahuis, una dintre cele mai importante companii media și de publishing din Belgia. start-up.ro a vorbit cu Andrei Botez, creatorul aplicației, pentru a afla mai multe despre tranzacție și despre planurile de viitor.
Startup-ul suedez Mapillary a adunat peste 390 de milioane de imagini stradale ce acoperă aproape 6 milioane de kilometri, pentru a ajuta companiile și guvernele să creeze hărți mai bune și să extragă date geospațiale. Datele furnizate de acesta reprezintă o resursă utilă pentru planificarea urbană, care poate fi utilizată pentru a evalua și planifica multe aspecte ale unui oraș, cum ar fi întreținerea stradală, transportul, accesibilitatea, utilizarea terenurilor și evaluarea proprietăților.
Citește și despre Sinaia: Cu S de la Smart. Cum digitalizezi un oraș
Onhys reprezintă un instrument util pentru planificarea urbană. Specializat în urmărirea mișcării persoanelor prin simularea comportamentului pietonal, startup-ul francez ajută autoritățile să ia decizii informate în orașele lor, cu aplicații pentru proiectarea transportului public, planificarea evenimentelor sau jocurile de fotbal, îmbunătățirea fluxurilor de trafic și crearea sistemelor de securitate.
Sigfox este un alt startup francez și oferă o gamă de aplicații smart pentru oraș. Acesta folosește senzori IoT care pot fi utilizați pentru a măsura calitatea aerului, pentru a detecta locurile de parcare disponibile, a informa orașele când un depozit de deșeuri este plin sau dacă lipsește o sursă de iluminare stradală, precum și pentru a monitoriza instalațiile municipale de apă. De asemenea, startup-ul poate să urmărească bicicletele din rețeaua de bike sharing a orașului prin localizare geografică.
În același timp, DasCity este soluția românească pentru orașe inteligente, asigurând procesele de achiziție, stocare și partajare a datelor de la senzori.
Osoigo este o platformă civică din Spania la care poate să adere oricine și să adreseze întrebări direct politicienilor. Startup-ul a fost lansat în 2014, după ce fondatorul a analizat modul în care politicienii folosesc social media și a observat că, deși au conturi pe rețelele sociale, nu le folosesc ca pe un instrumente de comunicare cu publicul. În prezent, pe platformă sunt înregistrați aproape 500 de politicieni, care au oferit peste 6.000 de răspunsuri.
Peerby, un startup de sharing economy (economii colaborative) din Amsterdam. Aplicația aduce vecinii pe aceeași platformă, pentru a putea împrumuta, închiria sau vinde bunuri unii altora, eliminând necesitatea ca „toată lumea să dețină o mașină de foraj”, după cum afirmă fondatorii. Aceștia consideră că economia de tip sharing ne va ajuta să folosim mai eficient resursele naturale, în timp ce avem o viață mai bogată cu acces la tot ceea ce avem nevoie.
CityMapper este o aplicație de mobilitate lansat în Londra care ajută oamenii să circule oferindu-le indicații pas cu pas. Aceasta este disponibilă în 39 de orașe din lume și integrează mai multe tipuri detransport urban, inclusiv trenuri, metrouri, autobuze, tramvaie, Uber, precum și biciclete și trotinete publice.
Tier Mobility este un un startup german berlinez de mobilitate care oferă o alternativă la transportul public și mașinile personale. Trotinetele Tier sunt accesibile prin intermediul unei aplicații care le localieazează, deblochează și găsește detinația. Prețul lor pornește de la 1 euro și continuă cu 0,15 euro cenți pe minut.
Enevo ajută la gestionarea eficientă a deșeurilor asigurând automatizarea și logistica. Startup-ul din Finlanda folosește senzori care indică în timp real nivelul de umplere a tomberoanelor, astfel încât acestea sunt golite doar atunci când este necesar.
Și startup-ul francez eLichens folosește senzori IoT pentru a monitoriza calitatea aerului din interior și de afară, ajutând industriile și orașele să reducă poluarea. Startup-ul a dezvoltat o platformă completă pentru aplicații pentru smart city, folosind datele din rețeaua sa stații care monitorizează și prezice calitatea aerului cu o acuratețe ridicată.
O soluție similară de monitorizarea calității aerului și de trafic a fost implementată la Alba Iulia, de către Direct One, unul dintre cei mai mari operatori de infrastructură de telecomunicații din România.