Lista aceasta nu este una exhaustivă. Nu vom mai repeta startup-uri și fondatori despre care am scris constant în acești ani. Evident că merită menționați, însă e clar că se dezvoltă de la sine și că vom scrie în continuare despre ei pe măsură ce apar noutăți despre business-urile lor.
În această listă ne vom concentra pe startup-urile cu care am vorbit în acest an, care au trecut printr-un moment important în 2022, cum ar fi extinderi, exituri sau investiții.
Aceasta este cea de-a patra parte a unei liste pe care o vom actualiza în perioada sărbătorilor de iarnă, când vom intra și noi într-o pauză binemeritată, fără a uita, însă de cei mai interesanți jucători din acest ecosistem de startups din țara noastră.
Iată alte companii care ne-au atras atenția în 2022 și despre care am scris în acest an.

.lumen

2022 a fost un an bun pentru .lumen, un startup de cercetare care construiește ochelari pentru nevăzători. La mijlocul lunii decembrie au anunțat faptul că au fost acceptați în cadrul 3DEXPERIENCE Lab, un program ce sprijină startup-urile care creează produse inovatoare cu impact puternic și pozitiv în societate.
.lumen este prima companie românească ce se alătură programului 3DEXPERIENCE Lab de la Dassault Systèmes, lider global în tehnologie sustenabilă și inovație.
”Pentru a proiecta unul dintre cele mai avansate dispozitive "wearable” din lume, menit să ajute milioane de oameni, e nevoie de cele mai recente tehnologii și de instrumente care sunt pe măsură. Suntem mândri să lucrăm cu Dassault Systèmes pentru un viitor mai bun”, declara Cornel Amariei, CEO și fondator .lumen, în momentul în care compania a anunțat reușita.
Un interviu pe larg cu Cornel am realizat chiar la finalul anului trecut.
Misiunea .lumen, aceea de a-i ajuta pe oamenii cu dizabilități vizuale să trăiască o viață mai bună, a fost cea care le-a asigurat succesul și intrarea în acest program exclusivist. Ochelarii pentru nevăzători reproduc caracteristicile principale ale unui câine ghid, totul într-un produs scalabil.
În prezent, ochelarii realizați de echipa .lumen se află în etapa finală de cercetare și dezvoltare, fiind pregătiți pentru producție. Prin programul cu Dassault Systèmes, .lumen primește acces la cele mai avansate soluții tehnologice.

Toboro

Startup-ul de economie circulară Toboro, fondat de Adina Teleucă și Ana Chivu, a devenit primul startup din România acceptat la programul Station F Founders Program, organizat de comunitatea Station F din Paris, una dintre cele mai mari din Europa. Anunțul privind reușita românilor a venit la finalul lunii octombrie.

Station F este o inițiativă care combină ideea unui campus cu cea a dezvoltării startup-urilor. A fost fondat la Paris în 2017, iar programul dedicat fondatorilor s-a schimbat anul acesta radical. Practic, în 2022 au fost acceptate 25 de companii printre care se numără și Toboro.

Toboro este un startup care dezvoltă un startup de închiriere de obiecte, de la o bicicletă la un cort.

În 2021 Toboro a fost startup-ul care a câștigat competiția Future Makers.

Nooka Space

În primăvara acestui an, echipa Nooka Space, startup de birouri de proximitate, anunța faptul că a fost acceptată în programul dedicat startup-urilor organizat de Vienna Business Agency.

Competiția la care a aplicat Nooka Space se numește Vienna Start-up Package, o inițiativă a Vienna Business Agency. E un program care vrea să ajute startup-urile să exploreze ecosistemul local.

Nooka Space a fost lansat în 2020 și operează în 7 țări europene. Oferă niște birouri de proximitate dotate cu internet de mare viteză și aer condiționat care pot fi amplasate în centre comerciale sau chiar în parcuri.

Chiar pe 1 noiembrie românii au anunțat că lansează un nou tip de birou destinat spațiilor interioare, denumit Nooka Air, și că amplasează primele unități în terminalele de plecări interne și internaționle ale Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj.

Birourile indoor Nooka Air sunt autonome, izolate fonic, dispun de acces și control inteligent, oferind intimitate, siguranță și o calitate optimă a aerului.

Cu o aplicație mobilă personalizată, birourile Nooka Air din cadrul Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj pot fi ușor de gestionat și utilizat de pasagerii care doresc să se concentreze asupra muncii lor sau să se relaxeze în timp ce așteaptă zborul, fără a fi distrași de zgomotul și agitația din aeroport.