Lista aceasta nu este una exhaustivă. Nu vom mai repeta startup-uri și fondatori despre care am scris constant în acești ani. Evident că merită menționați, însă e clar că se dezvoltă de la sine și că vom scrie în continuare despre ei pe măsură ce apar noutăți despre business-urile lor.
În această listă ne vom concentra pe startup-urile cu care am vorbit în acest an, care au trecut printr-un moment important în 2022, cum ar fi extinderi, exituri sau investiții.
Aceasta este cea de-a opta parte a unei liste pe care o vom actualiza în perioada sărbătorilor de iarnă, când vom intra și noi într-o pauză binemeritată, fără a uita, însă de cei mai interesanți jucători din acest ecosistem de startups din țara noastră.
- Dacă vrei să fii parte a creșterii ecosistemului, nu uita să te abonezi la newsletter-ul start-up.ro aici.
- Canalul nostru de YouTube dedicat tehnologiei poate fi descoperit la acest link.
- Iar canalul nostru de interviuri de business poate fi accesat aici.
Mai jos veți descoperi noi companii care ne-au atras atenția în 2022 și despre care am scris în acest an.
SanoPass
În acest an, SanoPass a fost achiziționat de către grupul MedLife. Anunțul că MedLife, liderul pieței de servicii medicale private din România, achiziționează pachetul majoritar din platforma digitală SanoPass, unul din cele mai active startup-uri românești din zona de healthtech, care oferă servicii medicale, de wellness și fitness în regim de abonament și individual, a venit la jumătatea lunii septembrie.
Totuși, SanoPass va continua să opereze ca un business independent, iar echipa de management se va păstra în aceeași formulă, fondatorii Andrei Vasile și Delia Iliașa urmând să își continue activitatea și planurile de dezvoltare în cadrul SanoPass.
Pentru următoarea perioadă, SanoPass vizează extinderea substanțială a echipei și a portofoliului de clienți și beneficiari, compania deservind atât abonați individuali, cât și clienți persoane juridice, preponderent IMM-uri care au între 10 și 250 de angajați.
Platforma digitală SanoPass unifică și facilitează accesul la sănătate și fitness, oferind acces în peste 1.200 de clinici private, atât de proximitate, cât şi din reţele mari, şi în peste 200 de săli de fitness din România și Republica Moldova. Prin intermediul acestei reţele naţionale de parteneri, SanoPass asigură servicii medicale și de fitness pentru 50.000 de abonaţi.
MediNav
Tully
Despre Tully am scris încă din 2020 în acest material.
Soulver
Soulver e o platformă de consiliere psihologică și psihoterapie online care se întâmplă prin mesaje text și video, folosind platforme deja existente.
Soulver este un proiect care a pornit în octombrie 2021, data la care fondatorii au avut și primul client pe platformă. Până la lansare, au avut interviuri cu terapeuți și oameni în terapie ca să învețe să-și construiască mai bine proiectul, apoi au căutat tool-uri pe care să le integreze, metode de plată și, desigur, terapeuți.
Mecanismul e simplu: utilizatorul intră pe site, completează un formular în care spune ce urmărește să rezolve cu Soulver și câteva date pe scurt despre el/ea. Formularul ajunge la grupul de terapeuți din platformă și cei care pot prelua cazul și se pricep la nevoia clientului ridică mâna. Apoi, clientul alege din top 3 sau top 5 specialiști. Astfel, alegerea e de ambele părți, ca să crească ratele unei chimii bune dintre client și terapeut.
Povestea pe larg a startup-ului o puteți descoperi în acest material.
AIMinded
AIMinded este un startup românesc de medtech care a dezvoltat o soluție care folosește inteligența artificială pentru generarea automată de conturaje ale organelor cu risc și tumorilor (în câteva minute, față de 3-4 ore prin mijloace manuale).
Soluția AIMinded vine în ajutorul medicilor radioterapeuți și al pacienților diagnosticați cu cancer.
Algoritmul dezvoltat de compania din Timișoara analizează CT-uri și produce conturaje ale organelor cu risc și tumorilor în doar câteva minute, față de 3, 4 ore cât durează această operațiune medicală efectuată prin metodele clasice. Algoritmul inteligent ajută la optimizarea calității tratamentelor și accelerarea fluxului de lucru cu 90% față de metodele standard, esențială în tratamentele oncologice.