Lista aceasta nu este una exhaustivă. Nu vom mai repeta startup-uri și fondatori despre care am scris constant în acești ani. Evident că merită menționați, însă e clar că se dezvoltă de la sine și că vom scrie în continuare despre ei pe măsură ce apar noutăți despre business-urile lor.

În această listă ne vom concentra pe startup-urile cu care am vorbit în acest an, care au trecut printr-un moment important în 2022, cum ar fi extinderi, exituri sau investiții.

Aceasta este cea de-a opta parte a unei liste pe care o vom actualiza în perioada sărbătorilor de iarnă, când vom intra și noi într-o pauză binemeritată, fără a uita, însă de cei mai interesanți jucători din acest ecosistem de startups din țara noastră.

Mai jos veți descoperi noi companii care ne-au atras atenția în 2022 și despre care am scris în acest an.

SanoPass

În acest an, SanoPass a fost achiziționat de către grupul MedLife. Anunțul că MedLife, liderul pieței de servicii medicale private din România, achiziționează pachetul majoritar din platforma digitală SanoPass, unul din cele mai active startup-uri românești din zona de healthtech, care oferă servicii medicale, de wellness și fitness în regim de abonament și individual, a venit la jumătatea lunii septembrie.

Totuși, SanoPass va continua să opereze ca un business independent, iar echipa de management se va păstra în aceeași formulă, fondatorii Andrei Vasile și Delia Iliașa urmând să își continue activitatea și planurile de dezvoltare în cadrul SanoPass.

Pentru următoarea perioadă, SanoPass vizează extinderea substanțială a echipei și a portofoliului de clienți și beneficiari, compania deservind atât abonați individuali, cât și clienți persoane juridice, preponderent IMM-uri care au între 10 și 250 de angajați.

Platforma digitală SanoPass unifică și facilitează accesul la sănătate și fitness, oferind acces în peste 1.200 de clinici private, atât de proximitate, cât şi din reţele mari, şi în peste 200 de săli de fitness din România și Republica Moldova. Prin intermediul acestei reţele naţionale de parteneri, SanoPass asigură servicii medicale și de fitness pentru 50.000 de abonaţi.

Am scris despre SanoPass și în aceste materiale.

MediNav

Folosind inteligența artificială, MediNav eficientizează timpul pe care medicii îl petrec pentru a scrie rapoarte și fișe de evaluare ale pacienților. Prin intermediul soluției AI, medicul dictează rezultatele evaluărilor, iar MediNav extrage datele relevante și le introduce structurat în raport.
Startup-ul MediNav a fost fondat în anul 2020 de către Wanda Fiat - CEO & AI și Adrian Cuzman – CTO.
Dacă este vorba de o ecografie sau o consultație cu mai multe câmpuri separate, MediNav extrage și separă informația și o notează unde trebuie să apară. La final, medicul verifică, corectează și salvează rezultatele înainte de a le trimite în sistemul medical al spitalului sau clinicii, iar astfel asistentul digital MediNav învață din greșeli și devine mai bun.
Recent, Growceanu, platformă de business angels, a anunțat că investește 80.000 de euro în startup-ul MedTech MediNav, în cadrul unei runde în valoare de 250.000 de euro. Lead investor este Overkill VC, cu o investiție de 170.000 de euro.
Până în prezent, startup-ul a atras 350.000 de euro de la Cleverage VC, Overkill VC și angel investors. Fondurile obținute vor fi folosite pentru dezvoltarea produsului, dar și pentru vânzări și marketing.

Tully

Tully este o brățară cu senzori care măsoară cât de agitat este un copil, și îl ajută în procesul de recunoaștere a emoțiilor și control al reacțiilor emoționale. Dispozitivul a fost realizat de echipa Stressless, un startup de digital health fondat în 2017 în Cluj-Napoca.
Vara aceasta, Tully a fost finanțat pe Kickstarter, iar campania s-a finalizat după ce startup-ul a strâns aproape 60.000 de dolari.
Stressless este un startup de digital health fondat în 2017, care a dezvoltat în ultimii 3 ani TULLY, un dispozitiv wearable de monitorizare și control emoțional pentru copiii diagnosticați cu ADHD (Tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție), ajuns la varianta finală a prototipului funcțional.
Brățara a fost creată pentru management-ul emoțiilor și funcționează pe bază de inteligență artificială. Ea este dotată cu senzroi, machine learning și metodologii de coaching, pentru a ghida copii să-și înțeleagă emoțiile și să le managerieze eficient.

Despre Tully am scris încă din 2020 în acest material.

Soulver

Soulver e o platformă de consiliere psihologică și psihoterapie online care se întâmplă prin mesaje text și video, folosind platforme deja existente.

Soulver este un proiect care a pornit în octombrie 2021, data la care fondatorii au avut și primul client pe platformă. Până la lansare, au avut interviuri cu terapeuți și oameni în terapie ca să învețe să-și construiască mai bine proiectul, apoi au căutat tool-uri pe care să le integreze, metode de plată și, desigur, terapeuți.

Mecanismul e simplu: utilizatorul intră pe site, completează un formular în care spune ce urmărește să rezolve cu Soulver și câteva date pe scurt despre el/ea. Formularul ajunge la grupul de terapeuți din platformă și cei care pot prelua cazul și se pricep la nevoia clientului ridică mâna. Apoi, clientul alege din top 3 sau top 5 specialiști. Astfel, alegerea e de ambele părți, ca să crească ratele unei chimii bune dintre client și terapeut.

Povestea pe larg a startup-ului o puteți descoperi în acest material.

AIMinded

AIMinded este un startup românesc de medtech care a dezvoltat o soluție care folosește inteligența artificială pentru generarea automată de conturaje ale organelor cu risc și tumorilor (în câteva minute, față de 3-4 ore prin mijloace manuale).

Spre finalul lunii noiembrie, fondatorii au demarat o campanie pe platforma de crowdfunding Rōnin cu scopul de a obține o finanțare între 100.000 și 400.000 de euro care să le permită dezvoltarea tehnologiei și a echipei.

Soluția AIMinded vine în ajutorul medicilor radioterapeuți și al pacienților diagnosticați cu cancer.

Algoritmul dezvoltat de compania din Timișoara analizează CT-uri și produce conturaje ale organelor cu risc și tumorilor în doar câteva minute, față de 3, 4 ore cât durează această operațiune medicală efectuată prin metodele clasice. Algoritmul inteligent ajută la optimizarea calității tratamentelor și accelerarea fluxului de lucru cu 90% față de metodele standard, esențială în tratamentele oncologice.