Această listă nu este definitivă și nici exhaustivă. Știm că vor lipsi unele startup-uri care merită menționate în orice prezentare despre ecosistemul local, dar vrem să ne concentrăm pe acelea despre care am scris, cu care am vorbit sau care au avut un moment important în 2023, cum ar fi o investiție sau o extindere importantă.

Aceasta este a unsprezecea parte a unei liste pe care o vom actualiza în perioada Sărbătorilor de Iarnă, moment când și noi luăm o pauză binemeritată, dar în care e bine să ne amintim cine sunt jucătorii cei mai interesanți din acest ecosistem de companii inovatoare.

Acestea sunt trei dintre companiile care ne-au atras atenția anul acesta și despre care am scris.

Native Teams

Startup fondat în anul 2021 de antreprenorul Jack Thorogood la Londra (UK), Native Teams dezvoltă o soluție destinată lucrătorilor la distanță, freelancerilor și angajatorilor care operează cu forță de muncă la distanță, care își propun să se extindă regional și global. Compania se lansează în România.

Native Teams a creat o soluție inovatoare și integrată, destinată administrării eficiente a plăților pentru munca la nivel global, oferind soluții de angajare locală pentru liber-profesioniștii care lucrează la distanță.

Totodată, aceasta se adresează companiilor care doresc să valorifice întregul potențial al talentelor internaționale, simplificând procesele administrative legate de gestionarea taxelor, a diverselor sisteme de beneficii pentru angajați, salarizarea și resursele umane.

Native Teams își extinde operațiunile în România, una dintre cele mai atractive țări pentru munca la distanță, devenind una dintre cele peste 55 de țări în care operează la nivel global. Obiectivul său principal este acela de a revoluționa modul în care angajatorii percep munca la distanță și colaborările de tip liber-profesionist, oferind o soluție simplă și intuitivă, concepută pentru a simplifica peisajul freelance din fiecare țară.

Cu o serie de caracteristici, de la portofele digitale în mai multe valute și carduri exclusive, până la soluții de tip Employer of Record (EOR), abordarea Native Teams nu doar că va simplifica gestionarea muncii la distanță, dar va îmbunătăți și colaborarea între echipele la distanță.

Despre Native Teams poți citi mai multe din acest material de pe start-up.ro.

Bloomcoding

Startup-ul Bloodcoming este o școală digitală de programare și logică fondată în Republica Moldova, care a primit anul acesta 1 milion de euro investiție de la Credo Ventures, Inovo VC și u.ventures. Bloomcoding este primul startup edtech din Republica Moldova care reușește să ridice o rundă de 1 milion de euro de la investitori.

Compania vrea să devină lider de piață în zona de educație pentru programare la copii. Au ajuns la 1.000 de studenți lunari și sunt activi pe piața din România și Bulgaria. De asemenea, au trecut pe la Rubik Hub, sTARTUp Day 2022 și Genesis StartUp Academy.

Bloomcoding oferă cursuri de programare ce folosesc tehnologia pentru a atrage copiii. De asemenea, startup-ul are abonamente în funcție de numărul de lecții. În România, 24 de lecții timp de 6 luni costă 290 de lei pe lună, într-un grup de maximum 4 copii și care are un instructor dedicat.

Citește mai multe despre Bloomcoding din acest articol de pe start-up.ro.

Ogre AI

Ogre AI este un startup axat pe data science și specializat în furnizarea de soluții pentru sectorul energetic, bazate pe machine learning (ML) și artificial intelligence (AI), prognozează că va ajunge la venituri recurente de un milion de dolari în următorul an.

În septembrie 2023, compania a primit o investiție de 625.000 EUR de la Soulmates Ventures, ca parte a acestei runde de investiții. La începutul anului trecut, Ogre AI a beneficiat de o finanțare inițială de 2 milioane EUR, primită printr-o rundă condusă de EGV, cu participarea fondului de venture capital londonez MMC și a unor investitori business angel internaționali.

În luna decembrie am revenit cu un update, pentru că Ogre AI a deschis o rundă de finanțare pe platforma de co-investiții SeeedBlink cu obiectiv final de a ridica două milioane de euro, din care 200.000 de euro prin platforma de equity crowdfunding. Investitorii de pe Seedblink au posibilitatea de a investi în Ogre AI până pe 11 ianuarie 2024.

Cu sediul la Londra și echipa prezentă atât în capitala Marii Britanii, cât și la București și Atena, Ogre AI are în prezent numeroși clienți, atât enterprise cât și din categoria companiilor mici și mijlocii.

Recent, echipei Ogre AI s-a alăturat Frank Hajdinjak, în rolul de Chief Growth Manager. Executivul a fost până în 2019 CEO al E.ON România.

Ogre AI are planuri ambițioase de dezvoltare pe termen mediu și lung. Acestea vor fi susținute prin noua rundă de investiții pe care compania o pregătește chiar în aceste zile.

Citește mai multe despre Ogre AI din acest material de pe start-up.ro.