Anghel a discutat, în cadrul panelului său, despre plusurile și minusurile programului Start-Up Nation România, despre afacerile pe care le-a văzut înscrise pe site-ul aippimm.ro. Până acum, în programul Start-Up Nation România au fost înscrise peste 2.000 de proiecte, iar diversitatea lor este mare.

”După trei luni în care inclusiv Ilan Laufer a susținut că un studio foto este afacerea ideală pentru Start-Up Nation, am descoperit o afacere mai bună. Afacerea ideală pentru Start-up Nation România este o fermă de bitcoini. Iei mult echipament și îl lași să facă treabă”, a exemplificat Florin Anghel, râzând. ”Afacerea în care pui niște mașini să-ți facă bani cât timp tu stai liniștit e o iluzie - e nevoie de mult efort în spate, sunt sigur de asta”, a mai spus el.

Într-o notă mai serioasă, profesorul a explicat că ”foarte multe dintre afacerile care accesează acest program sunt derivate din alte afaceri - deci vorbim despre antreprenori cu experiență”. În același timp, Anghel nu exclude posibilitatea că unii dintre acești antreprenori cu experiență să fie interesați de program doar pentru a ”sifona” bani.

Anghel nu este deloc optimist privind rata de succes a Start-Up Nation România - el consideră că, la terminarea celor trei ani de program, rata de succes va fi de 10%.

Anghel a recunoscut și meritele programului, dar și riscurile lui. ”Numărul firmelor pe numărul de locuitor în România este în scădere, iar un monopol al corporațiilor nu este de dorit. IMM-urile mereu au avut un loc foarte important în economie. Partea bună cu programul este că mulți se gândesc să își înceapă propria afacere”.

Pe celealtă parte, mulți antreprenori s-ar putea trezi că banii nu le vor fi de ajuns, deoarece nu au reușit să anticipeze anumite costuri. ”Programul mai este important pentru că are o listă de cheltuieli eligibile foarte interesantă - extrem de largă. Totuși, nu acoperă tot. Sunt niște cheltuieli ascunse pe care nu le vedeți și care ar putea duce la niște probleme mari”, a spus Anghel. ”De exemplu, în cazul unui studio foto, aparatura trebuie asigurată, iar asigurarea nu este o cheltuială eligibilă. Iar asta costă enorm. Asta este doar un exemplu”, a declarat Anghel.

În plus, ”marele dezavantaj al unui program de finanțare nerambursabil este că trebuie să fii atent la cum să iei banii de la stat, nu la afacerea ta. Cei mai buni și mai frumoși bani sunt banii clienților - atunci când îi ai, știi că ai o afacere sănătoasă”.

Legătură între OUG 13 și Start-Up Nation România?

Florin Anghel a vorbit și despre începuturile programului. ”Eu cred că acel prag de 200.000 de lei pentru abuz în serviciu, inclus în OUG 13, avea o legătură și cu programul Start-Up Nation. Sigur era gândită această regulă pentru ca cineva să poată să acceseze ilegal aceste fonduri”, a opinat profesorul.

”Programul inițial, când a fost gândit de Florin Jianu, avea două principii foarte importante. S-a renunțat la ele. Primul dintre ele era lista de cheltuieli neeligibile - lucru care simplifica toată procedura. Al doilea principiu era cererea de plată - te duceai cu facturile și îți dădeau banii, dar funcționarii și-au dat seama că sunt 80 în total și că vor avea de procesat 10.000 de cereri de plată. Varianta actuală este cu rambursare prin accesarea unui credit punte. Doar pentru că ai aplicat la program, nu înseamnă neapărat că vei putea accesa respectivul credit”, a mai spus el.

Privind implementarea efectivă a programului, Anghel nu crede că vor exista probleme majore din punct de vedere politic. ”În momentul acesta, riscul politic este dat doar posibilitatea alegerilor anticipate”, a explicat el.

Partenerii Startup Your Life

În tabăra Startup Your Life, organizată de start-up.ro, ni s-au alăturat și parteneri care vor să susțină tinerii antreprenori pe drumul lor. Orangeeste partenerul principal al evenimentului, iar FAN Courier, așa cum o face de multe ori, este un partener al antreprenoriatului românesc.

Quickmobile.ro oferă premiile pentru cea mai bună sesiune de pitching și baterii externe pentru fiecare participant, ca să alimenteze conversațiile de business la telefon. Fitbit oferă un Fitbit Blaze pentru cele mai bune întrebări în cadrul sesiunii de Speed Dating, unde vei avea ocazia să stai one on one cu trainerii. Microsoft oferă vouchere de Azure în valoare de 100 de dolari, iar Sloop și Ciuc te alimentează cu energie și voie bună pe perioada evenimentului. IdeaPlaza și Lexivo ne ajută să ieșim în evidență, iar Mercedes ne duce în siguranță până în Poiană.