Stephen Hawking a scris mai multe cărți științifice, inclusiv „O scurtă istorie a timpului”. Hawking a murit la vârsta de 76 de ani, o vârstă pe care nici el și nici medicii nu se așteptau să o atingă. Cei care l-au cunoscut pe Hawking spun că avea umor și se simțea un om liber, chiar dacă o boală degenerativă l-a pus într-un scaun cu rotile pe când avea 21 de ani.

Într-un interviu pentru ABC, în 2010, Hawking a fost întrebat care ar fi cel mai bun sfat părintesc pe care l-a dat. „Iată cele mai importante sfaturi pe care le-am transmis copiilor mei", a spus el. Unu, nu uitați să vă uitați la stele, nu la picioarele voastre. Doi, să nu renunțați niciodată la muncă. Munca vă dă sens și scop, iar viața este goală fără ea. Trei, dacă sunteți destul de norocoși să găsiți iubirea, să nu uitați că este acolo și să nu renunțați la ea.

Puțin mai devreme vă spuneam cum a arătat viața fizicianului în cifre relevante. Așa că am completat lista cu alte câteva citate ale lui, care vă vor inspira să cercetați lumea și oportunitățile sale nelimitate.

  • Nu ar trebui să existe limite pentru efortul uman. (...) Oricât de rea ar părea viața (...), atâta timp cât există viață, există speranță.
  • Chestia cu oamenii inteligenți este că par nebuni pentru oamenii proști.
  • Succesul în crearea AI ar fi cel mai important eveniment din istoria omenirii. Din păcate, ar putea fi și ultimul, dacă nu învățăm cum să evităm riscurile.
  • Inteligența este abilitatea de adaptare la schimbare.
  • Nu cred că specia umană va supraviețui în următorii o mie de ani, doar dacă ne vom răspândi în spațiu.
  • Putem să ne imaginăm tehnologia care depăşeşte pieţele financiare, care întrece cercetătorii, care elimină liderii umani şi care să dezvolte arme mai periculoase decât ne putem imagina. Impactul pe termen scurt al inteligenţei artificiale depinde de cine o controlează, dar pe termen lung s-ar putea să nu o mai controlăm deloc
  • În trecut, a existat o discriminare activă împotriva femeilor în domeniul științei. Asta a dispărut, dar deși există efecte reziduale, acestea nu sunt suficiente pentru a explica numărul mic de femei în special în matematică și fizică.
  • Trebuie să dezvoltăm cât mai curând tehnologii care să facă posibilă o legătură directă între creier și calculator, astfel încât, creierul artificial, mai degrabă, să contribuie la inteligența umană decât să i se opună.
  • Dacă este ceva ce contează, nu renunța pur și simplu.
  • Sfatul meu pentru alte persoane cu dizabilități ar fi să vă concentrați asupra lucrurilor pe care handicapul vostru nu vă împiedică să îl faceți bine și nu regretați lucrurile pe care le împiedică.