Proiectul lor presupune crearea unor stații de încărcare independente de rețeaua electrică, folosind sateliți plasați pe orbită. Este folosită lumina solară, iar energia astfel colectată poate alimenta rețelele orașelor, dar și mașinile electrice, prin intermediul punctelor de încărcare ce pot fi plasate pe autostrăzi.

380 de echipe din 200 de universități, din 9 țări, au participat la competiția Thales TechChallenge. În total, 2.000 de studenți s-au înregistrat pe platformă și, într-o primă etapă, au fost asistați de 60 de experți Thales.

Ulterior, au fost selectate 9 echipe, câte una din fiecare țară participantă. Fiecare echipă și-a prezentat și explicat proiectul printr-un film de 3 minute, care a fost analizat de un juriu internațional pe baza următoarelor criterii: inovare, importanță și prioritate, relevanță, fezabilitate, impact, claritate, calitate.

Altfel spus, fiecare proiect trebuia să fie un exemplu despre cum noile tehnologii și inovarea pot fi utilizate în folosul societății.

Puteți afla mai multe despre proiect în video-ul de mai jos.

Pentru a putea urmari acest video te rugam sa accepti plasarea de cookie-uri de marketing. Accepta toate cookie-urile.

Povestea celor cinci studenți și a echipei 3psilon este povestea a cinci prieteni care nu ratează nicio competiție din domeniul lor de interes și pentru care astfel de provocări reprezintă o sursă importantă de cunoaștere, de învățare și de perfecționare în domeniile pe care le studiază.

Participă la competiții de știință și tehnologie de câțiva ani și sunt convinși că fiecare proiect i-a ajutat să se dezvolte și, în același timp, să devină mai buni și mai competitivi ca echipă. Iar acum au câștigat argintul cu proiectul lor. Au aflat de competiția Thales Tech Challenge întâmplător, dintr-un pliant găsit la Universitate care promova concursul și s-au hotărât imediat să se înscrie.

Dezvoltarea proiectului a coincis cu primele luni de pandemie, iar restricțiile impuse de noua situație sanitară au fost, de asemenea, o provocare. Diana, Teodora, Diana, Ionuț și George au lucrat la acest proiect de la distanță și au învățat cum să fie eficienți, reușind să ducă totul la bun sfârșit chiar dacă nu au putut să se întâlnească. A fost un efort suplimentar, dar în același timp un demers care i-a apropiat si mai mult, care a sudat echipa.

Acum, cred ei, pot face față oricărei competiții, în orice condiții s-ar desfășura. Au planuri mari pentru viitor, dincolo de continuarea studiilor, iar Teodora Moraru și Ionuț Oțelea chiar au pus bazele unui startup din domeniul smart mobility pe care vor să îl dezvolte.

Pe tot parcursul competiției, echipa 3psilon a fost coordonată de un mentor din cadrul Thales.

”Thales Tech Challenge a fost ceva nou și pentru mine, din perspectiva unei competiții. Nu știam nimic despre proiect, dar imediat ce am cunoscut echipa 3psilon - care a reprezentat România - mi-am dat seama ce idee strălucită stă la baza proiectului. Mi-am folosit experința pentru a-i ajuta cu sfaturi și pentru a-i ghida pe parcursul competiției. Am fost impresionat de entuziasmul și de implicarea de care au dat dovadă, dar și de cunoștințele lor de electronică și fizică. Mă bucur că efortul lor a fost răsplătit, mai ales că Thales TechChallenge a fost o competiție puternică în care echipele au prezentat proiecte cu adevărat inovatoare”, a declarat Cristian Micu - mentorul echipei 3psilon.

Medalia de argint obținută în competiția Thales Tech Challenge le garantează celor cinci studenți stagii de pregătire și perfecționare, anul viitor, în cadrul Centrului de Excelență în Inginerie Thales din București. Bineînțeles, nu vor mai trebui să treacă prin procesul clasic de recrutare. Cât despre proiectul lor inovator, are toate șansele să devină realitate într-un viitor nu prea îndepărtat.