Oana Korda, al cărei nume vi s-ar putea părea cunoscut din prisma unor startup-uri precum Calc Cămăși sau Woogie, va vorbi în cadrul taberei Startup Your Life, care va avea loc între 17 și 20 mai la Poiana Brașov, despre experiența sa în construirea unor business-uri, dar și despre ce a învățat din eșecul unora dintre ele. Pentru că Oana nu se sfiește să vorbească despre eșec, sau despre greșeli pe care le faci în business, elemente pe care le consideră părți integrante din dezvoltarea unei afaceri.

În workshop-ul ei din cadrul taberei de antreprenoriat, Cum să pornești o afacere, Oana ne va arăta faptul că unele dintre cele mai prețioase lecții pe care le poate primi un antreprenor vin chiar din greșeli.

”Am învățat că e bine să nu iei oameni în afacere dacă nu îți permiți să îi plătești, că e mai bine să își dorești oameni mai puțini, mai buni și mai motivați în detrimentul unei echipe mari. Că trebuie să cultivi o cultură a eșecului, în tine și în restul organizației. De asemenea, că trebuie să asculți mai mult și să fii pregătit să lași la o parte convingerile tale personale”, spune Oana despre lucrurile pe care le-a învățat până acum din aventura sa antreprenorială.

Cumpără un bilet la tabăra Startup Your Life de aici. Dacă ai ajuns în acest articol, dă click pe acest link și ai o reducere de 25%.

Curajul de a înfrunta necunoscutul

Oana și-a dorit, încă din momentul în care a făcut primii pași spre fondarea propriului business, să-și depășească zona de confort. Din punctul ei de vedere, unul dintre cele mai importante atribute ca să pornești un business este curajul de a înfrunta necunoscutul. ”Oricât de experimentat crezi că ești, nu poți anticipa direcție în care o iau lucrurile. E necesar să fii deschis să ai de-a face cu orice tip de situații”, afirmă ea.

Află de aici cinci lucruri pe care le poți învăța în cadrul ediției cu numărul trei a taberei de antreprenoriat Startup Your Life.

Astfel, pasiunea și încrederea că o să reusești sunt elemente cheie în a supraviețui într-un startup, însă nu sunt suficiente. ”De la un punct încolo vei avea nevoie de bani ca să supraviețuiești, la fel cum sigur ai nevoie de bani ca să crești (bani să-ți angajezi un CEO șmecher, bani să strângi alți bani)”, adaugă Oana Korda.

Oana are experiența unei campanii de crowdfunding (nereușită, din păcate) pe una dintre cele mai mari platforme de profil din lume: Indiegogo. De altfel, ea a fost responsabila campaniei pentru Woogie, un roboțel extraterestru ce funcționează pe baza unui soft cu AI, creat pentru a fi un companion educativ, proiect în care i s-a alăturat lui Bogdan Coman. Cei doi fondatori ai startup-ului au fost nevoiți să închidă campania de crowdfunding din simplul motiv că au rămas fără bani pentru a continua promovarea. Așa a învățat că, o campanie de crowdfunding făcută profesionist, pe platformele din afară, este cu totul diferită față de ceea ce știa la nivel local.

Pregătirea emoțională pentru eșec

”Mi-ar fi plăcut să mi se spună înainte că your business will either fail or your people will fail you along the way. Asta nu înseamnă că nu trebuie să ai încredere în nimeni, ci doar că trebuie să te pregătești emoțional să depășești momentele astea”, spune ea despre un sfat pe care și-ar fi dorit să îl primească înainte de a deveni antreprenor.

De asemenea, înainte de a porni primul business și-ar mai fi dorit să știe cum să se organizeze mai bine, și mai ales, să fie mai disciplinată. ”Începi o viață dinamică, cu multe neprevăzute și surprize, mai ales financiare, și e nevoie de o disciplină pentru a reuși să supraviețuiești în perioada asta, atât fizic, cât și financiar”.

Cumpără un bilet la tabăra Startup Your Life de aici. Dacă ai ajuns în acest articol, dă click pe acest link și ai o reducere de 25%.

Accent pe produs

Având experiența de acum, ar alege același drum, însă cu câteva mici schimbări. De exemplu, s-ar preocupa mai puțin de partea financiară și mai mult de partea de produs pe care îl livrează clienților. ”Mi-aș angaja un consultant financiar și un avocat, iar eu m-aș concentra pe experiența pe care o creez clienților prin ceea ce le ofer”, afirmă Oana, precizând, totodată că și-ar consolida niște skill-uri dobândite ca antreprenor într-un mediu diferit față de cel de startup.

Enjoy the ride

Chiar dacă lucrurile nu s-au întâmplat mereu așa cum spera, sfatul Oanei pentru orice viitor antreprenor este simplu: ”Bucură-te de experiență. De multe ori ne îngrijorăm mai mult decât e cazul, o să ne epuizăm cu prea multă muncă, și o să ne fie mai greu psihic decât în vremea în care lucram <pentru altcineva>”, completează Oana Korda.

Pe Oana o vei putea întâlni în tabăra de antreprenoriat Startup Your Life, pe care o organizăm în perioada 17-20 mai la Poiana Brașov (Hotel Royal). Ai 4 zile la Poiana Brașov în care muncești, dar te și distrezi (dacă nu ne crezi, uită-te la testimonialele participanților din anii precedenți). Treci prin toate etapele dezvoltării unei afaceri și înveți să lucrezi în echipă. Aici poți să descoperi lucrurile bune și lucrurile complicate ale unei afaceri, dar și ale tale.

Cumpără un bilet în cadrul taberei și vei învăța, printre altele, cum să construiești un model de business (workshop ținut de Alex Ion, fondator al Nexus Gaming, cel mai mare business de gaming în momentul de față din România), cum să găsești piața potrivită (la tabăra de antreprenoriat Startup Your Life, Adrian Cernat, fondator al SmartDreamers, una dintre cele mai importante platforme de joburiși marketing pentru joburi din România, vorbește despre product market fit, adică găsirea pieței potrivite și strategiile prin care ajungi la un public surprinzător, pe care poate nici nu l-ai luat în calcul), sau cum să te promovezi online (Gabriela Bejan, specialist marcom și fondatoarea agenției de digital marketing Digital Tailors, ea va va vorbi despre cum să te promovezi în online și să obții rezultate. Nu inspirațional, ci pe cifre exacte și strategii).

Citește și despre cum Andrei Dumitrașcu, CEO Breslo.ro, a renunțat la o carieră în corporație pentru a se alătura unui startup.