Toate marile companii de tehnologie sunt prezente la CES și acolo aduc cele mai recente inovații în termeni de tehnologie sau gadgeturi. La fel ca în fiecare an și acum au fost prezentate dispozitive care vor fi gata de vânzare, iar altele sunt prototipuri sau concepte care demonstrează felul în care tehnologia va prinde formă în viitor.
Procesoarele Intel și AMD
Intel și AMD au susținut conferințe de presă în care au dezvăluit viitoarele procesoare și plăci video ce vor fi integrate în viitoarele modele de laptop-uri. Intel aduce a 12-a generație de procesoare ce au incluse nuclee Performance și Efficency, iar asta ar trebui să ofere o autonomie mai mare în cazul laptopurilor.
Intel Core i9-12900HK vine cu 14 nuclee (6x P-cores și 8x E-cores) și 20 de fire de execuție, cu frecvența de până la 5GHz, iar conform producătorului, noul procesor va oferi cu până la 28% mai multă putere decât Core i9-11980HK și ar oferi o performanță mai bună decât M1 Max al Apple.
O altă veste bună de la Intel este că pregătește lansarea plăcii video Intel Arc și astfel intră în luptă cu AMD și Nvidia. Arc va fi disponibil pe desktop-uri și laptop-uri de anul acesta. Nu știm prea multe despre performanța acestor plăci video, însă este bine ca un al treilea jucător să intre pe această piață astfel crește competiția și scad prețurile. Să sperăm.
AMD a anunțat că a creat cel mai rapid procesor de gaming din lume, iar astfel Ryzen 7 5800X3D oferă o performanță cu 20-30% mai bună decât predecesorul. Producătorul a vorbit și despre următoarea generație de procesoare bazată pe Zen 4, dar și despre noile procesoare de laptop-uri care vor avea plăci video dedicate și integrate RDNA2, adică aceeași tehnologie de pe consolele de ultimă generație.
Așadar, 2022 se anunță un an bun pentru laptop-uri și cred că va fi interesantă lupta dintre AMD, Intel și Nvidia.
Scaun de gaming care te lasă să simți jocurile video
Enki Pro HyperSense este un scaun de gaming care încorporează tehnologie haptică, permițându-le utilizatorilor să experimenteze o nouă dimensiune a jocurilor. Enki Pro HyperSense dispune de o unitate de feedback haptic dezvoltată împreună cu D-BOX pentru a oferi feedback în timpul jocului.
Cu suport nativ pentru peste 2.200 de jocuri, filme și piese muzicale, inclusiv jocuri precum F1 2021, Forza Horizon 5 și Assassin's Creed Valhalla, jucătorii nu numai că vor putea simți fiecare colț de pe pistă, dar se vor simți cu adevărat învăluiți de mediul din joc datorită feedback-ului fizic oferit de tehnologia haptică Enki Pro HyperSense.
Mi se pare interesantă tehnologia și cred că va oferi o experiență imersivă.
Laptopul cu ecran pliabil devine o realitate
Ca în fiecare an, Asus, ca și alți producători de laptop-uri, și-a prezentat gama de anul acesta, iar unul dintre cele mai interesante produse este Zenbook 17 Fold OLED, un laptop cu ecran OLED pliabil.
Astfel Zenbook 17 Fold OLED pare versiunea rafinată a lui Lenovo ThinkPad X1 Fold, review aici. Designul permite utilizarea cu un singur dispozitiv a două formate de ecran OLED; un touchscreen cu aspect 4:3 și diagonală mare de 17,3 inchi, cu rezoluție 2,5K, se pliază la mijloc generând două ecrane perfect alipite, fiecare cu aspect 3:2, diagonală de 12,5 inchi și rezoluție 1920x1280.
În combinație cu tastatura și touchpad-ul ASUS ErgoSense conectat prin Bluetooth, designul pliabil permite multiple moduri de lucru - PC, laptop, tabletă, ecran cu tastatură virtuală, carte și ecran extins. Mai multe detalii despre Zenbook 17 Fold și despre alte produse Asus poți afla aici.
Căști pe care le controlezi cu mintea
Startup-ul francez Wisear a creat o „interfață neuronală” care-ți permite să redai muzică sau să răspunzi la un apel fără să fii nevoit să te miști. Electrozi minusuculi, prezenți în căști, înregistrează activitatea creierului și a feței apoi un AI transformă aceste semnale în comenzi. Wisear își propune să-și vândă tehnologia producătorilor de căști pentru a o integra în produsele lor. Astfel de căști și produse cu această tehnologie ar putea ajunge în mâinile utilizatorilor începând cu 2023.
Un PC cu picioare
Razer a prezentat viziunea sa pentru viitorul gamingului și al utilizării PC-ului de acasă, prin Project Sophia, primul concept de birou din lume.
În centrul Proiectului Sophia se află un PCB personalizat echipat cu componente de bază de ultimă generație, inclusiv cel mai recent procesor Intel și GPU NVIDIA pentru a face față sarcinilor care necesită cele mai multe resurse.
Pentru a optimiza spațiul de pe birou, toate acestea sunt instalate într-un șasiu subțire care se fixează magnetic sub blatul mesei din sticlă, șasiu ce poate fi la fel de ușor detașat pentru a instala noi upgrade-uri, permițând utilizatorului să își creeze rapid sistemul necesar pentru fiecare sarcină în parte.
Practic, Razer îți transformă banalul birou într-un PC cu picioare.
OnePlus 10 Pro
OnePlus a ales CES 2022 să-și dezvăluie telefonul de top pentru anul acesta. Este vorba despre OnePlus 10 Pro. Până la acest moment cunoaștem detalii despre design, specificații și camere foto, iar telefonul este unul interesant. Mai rămâne să aflăm când se lansează în Europa și la ce preț se va vinde. Au apărut leak-uri pe internet în legătură cu prețul și OnePlus 10 Pro ar fi mai ieftin decât OnePlus 9 Pro. Să vedem.
Televizoare, multe televizoare
Sony, Samsung, LG și alții au prezentat gama de televizoare pentru 2022 și avem parte de inovații și aici. LG Electronics (LG) a lansat în cadrul CES 2022 cea recentă gamă de televizoare, inclusiv primul model OLED cu o diagonală de 97 de inci (2,4 metri). Pe lângă marime, LG aduce un procesor nou care oferă mai multă luminozitate și un sunet mai bun permițând difuzoarelor încorporate să redea un sunet virtual 7.1.2 surround.
Sony anunță primele televizoare OLED cu tehnologie Quantum Dot. Acest nou panou QD-OLED ar trebui să ofere mai multă luminozitate, culori de verde și roșu mai intense și unghiuri de vizualizare mai bune comparativ cu OLED-ul tradițional.
O altă noutate din partea Sony este introducerea unei game de televizoare cu Mini LED, ce ar trebui să aducă o îmbunătățire semnificativă față de tehnologia LED și să ofere un contrast mai mare, niveluri de luminozitate mai ridicate și să elimine o mare parte din efectul de blooming.
Samsung Electronics a prezentat cele mai noi televizoare MICRO LED, Neo QLED și Lifestyle înainte de evenimentul Consumer Electronics Show 2022. MICRO LED oferă cea mai bună calitate a imaginii datorită celor 25 de milioane de LED-uri de dimensiuni micrometrice care produc în mod individual lumină și culoare.
MICRO LED permite adâncimea în tonuri de gri de 20 de biți. Aceasta înseamnă că modelele MICRO LED arată fiecare detaliu dintr-o scenă, oferind cel mai bun control cu peste 1 milion de trepte de luminozitate și niveluri de culoare, oferind o adevărată experiență HDR.
Samsung îmbunătățește și procesorul, iar procesorul Neo Quantum din acest an introduce cartografierea avansată a contrastului cu BLU (unitate de iluminare din spate), crescând ajustarea nivelului de luminozitate de la 12 la 14 biți pentru un control mai bun al sursei de lumină – LED-urile Quantum Mini. Acest lucru permite televizorului să-și controleze iluminarea în 16.384 de trepte, de patru ori față de 4.096 de trepte anteriorioare.
Lenovo pune un al doilea ecran pe un laptop
Lenovo s-a uitat la laptop-ul cu două ecrane al lui Asus și a zis că poate mai bine și la CES 2022 a prezentat ThinkBook Plus Gen 3, un laptop cu un ecran principal de 17,3 inci ce este acompaniat de un al doilea display sencundar de 8 inci amplasat în dreapta tastaturii. Un astfel de setup ar putea maximiza productivitatea, însă eu nu sunt convins că amplasarea display-ului mic în acea poziție este una corectă. Vom afla când și dacă vom avea ocazia să testăm acest produs. Laptop-ul va fi disponibil din luna mai și va avea un preț de pornire de 1400 de dolari.
Mașiniile viitorului
Mercedes-Benz a prezentant prototipul Vision EQXX, ce are o baterie de 100 kwh care poate asigura o autonomie de 1.000 km, astfel că nu va mai exista grija legată de nevoia de a încărca mașina foarte des.
La CES 2022 Sony a anunțat și a prezentat un vehicul-prototip SUV (VISION-S 02), ca o nouă propunere de design și structură. Acesta utilizează aceeași platformă cloud dezvoltată pentru vehiculele electrice precum prototipul (VISION-S 01), care este testat pe drumurile publice.
Chrysler, Chevrolet, Cadillac sau BMW au prezentat concepte de mașini care ne indică cum va fi viitorul automobilelor.
Realitatea virtuală
Bazându-ne pe inovațiile aduse de PS5, PlayStation VR2 vine cu imagini de înaltă fidelitate, noi funcții senzoriale și funcții de urmărire îmbunătățite. Conexiunea cu consola PS5 se face cu un singur cablu.
Casca PSVR2 va avea display-uri OLED cu rezoluție 2000 x 2040 de pixeli pe fiecare ochi, iar rata de refresh va fi de 90 sau 120 Hz. Ceea ce înseamnă că utilizatorul va avea o experiență HDR 4K cu un câmp vizual de 110 grade.
Tehnologia PS VR2 Sense combină urmărirea ochilor, feedbackul căștilor, 3D Audio și controlerul PS VR2 Sense pentru a crea o senzație incredibil de profundă de imersiune în lumea virtuală.
Căști invizibile
Noveto N1 arată ca un mic soundbar și se conectează cu PC-ul sau smartphone-ul prin bluetooth și transmite semnalul audio doar către urechile tale, astfel încât doar tu să auzi muzica sau vocile personajelor.
Dispozitivul emite ultrasunete către urechi, unde converge în „buzunare audibile”, spun reprezentanții companiei. Alți oameni din cameră ar trebui să audă sunetul ca în șoaptă. Noveto nu a anunțat un preț, dar spune că produsul va fi lansat mai târziu în acest an. Sunt foarte curios cum funcționează acest produs.
Telecomenzi inteligente
Telecomenzile televizoarelor au rămas plictisitoare, însă asta se schimbă. Anul trecut, Samsung a lansat o telecomandă care se poate încărca de la lumina unui bec, iar anul acest adaugă posibilitatea ca aceasta să se încarce de la frecvențele radio generate de routerul tău Wi-Fi. Foarte cool.
Și Sony și-a îmbunătățit telecomanda și te lasă să o găsești mai ușor atunci când o pierzi. Întrebi asistentul Google al televizorului Sony unde este telecomand, iar aceasta va începe să sune, la fel cum o face un smartphone.
Acestea au fost doar câteva dintre produsele prezentate la CES și vă invităm să „răsfoiți” site-ul pentru a afla mai multe despre gadgeturile și tehnologiile de la CES 2022.