În ceea ce privește cererea, specialiștii 24REAL au observat o creștere a interesului pentru clădiri de birouri din partea companiilor IT, servicii poștale, respectiv zona de ticketing (aviație), companii care optează în cea mai mare parte pentru locații în zona Pipera.
Jumătate din volumul din 2019
Conform datelor 24REAL, în prima jumătate a acestui an s-au tranzacționat circa 100.000 mp spații de birouri, un volum cu aproximativ 50% mai mic față de cel înregistrat în S1 2019.
Pentru 2020, 24REAL estimează un volum total de tranzacționare pe piața de birouri de aproximativ 200.000 mp.
Costurile de mentenanță ale clădirilor de birouri au crescut, în medie, cu 30-50% în ultimele șase luni, iar acest lucru se datorează în special cheltuielilor mai mari cu utilitățile, a creșterii salariilor din domeniu, cât și unei întrețineri mai riguroase a clădirilor, ca urmare a măsurilor de prevenire a COVID-19, fapt ce a determinat proprietarii de clădiri de birouri să investească sume foarte mari în dotarea clădirilor cu echipamente de ultimă generație, respectiv soluții de dezinfectare profesionale.
„Vorbim despre creșteri semnificative în ceea ce privește costurile de facility și property management ale clădirilor de birouri, de până la 50% în ultimele 6 luni, sume care se transferă direct către chiriași. Dacă la sfârșitul anului trecut costurile de mentenanță se situau între 2,5 - 3 EUR/mp în București, astăzi vorbim și de peste 4 EUR/mp, tendința fiind una de creștere a acestor valori în perioada următoare”, a punctat Constantin Căpraru.
Scăderi ale chiriilor cu până la 10% pe vară
În ceea ce priveste chiriile, specialiștii 24REAL estimează posibilitatea unor scăderi ale chiriilor pe perioada verii de până la 10%. În prezent, chiriile pentru clădirile moderne de birouri se situează și la sub 10 EUR/mp în zonele Pipera, Preciziei sau în sudul Capitalei și pot depăși chiar 21 EUR/mp în zona Victoriei – Buzești.
„În fiecare zi se eliberează câte un spațiu de birouri, lucru care nu se întâmpla înainte de criza sanitară care a schimbat percepția de lucru în multe companii. Chiriașii care părăsesc aceste spații fie au angajați care pot lucra remote (de acasă, inclusiv), fie optează pentru o optimizare a costurilor în spații mai mici, cu suprafețe adaptate nevoilor din următoarele luni. Vedem această direcție ca o tendință temporară, de până la un an de zile, dar cu certitudine vorbim de o reconfigurare a pieței de birouri în aceste 12 luni. Chiar și în acest proces de reconfigurare, avem clienți interesați mai mult ca oricând de achiziția unor proiecte de birouri de dimensiuni mai mici (800 – 1.000 mp) pentru a renunța la chirie și a deveni proprietari pe spațiile respective. Costul unui astfel de proiect, în centrul Bucureștiului, poate porni de la 1,5 milioane de euro”, a declarat Constantin Căpraru, managing partner 24REAL, agenție de consultanță imobiliară specializată în intermedierea de spații de birouri cu suprafețe de până în 1.000 mp.