Roca X este un instrument investițional destinat afacerilor disruptive aflate la început de drum, parte din Impetum Group.

Dacă ne uităm la tendințe, Roca X crede că spațiul de infrastructură software B2B, unde se creează sau deservesc infrastructuri este unul care merită urmărit: ”avem deja câteva exemple de succes în spațiul Fintech și Enterprise SAAS și ne așteptăm să vedem din ce în ce mai mulți astfel de campioni în România”, cum ne-a spus Theodor Alexandru, manager de investiție al grupului.

Roca X a împărtășit cu noi care consideră că sunt cele 5 startup-uri românești pe care să stăm cu ochii anul acesta, unele pe care le consideră un pic sub radarul clasic.

Kinderpedia

”Kinderpedia adresează o piață uriașă și extrem de importantă din punct de vedere social cu un produs cutting edge, poziționându-se pe un trend extrem de favorabil. Strategia lor de expansiune este fundamentală, iar fondatorii, împreună cu echipa au construit un business solid și s-au adaptat constant la provocările mediului de afaceri.”

Ce face Kinderpedia?

Kinderpedia este compania edtech care dorește să transforme educația cu ajutorul tehnologiei, fiind soluția digitală pentru management școlar și comunicare, recunoscută la nivel internațional pentru inovație și impact social.

Platforma ajută instituțiile de învățământ să își simplifice activitatea administrativă, să economisească timp și să faciliteze o comunicare dinamică între elevi, profesori și părinți.

În prezent, este utilizată de școli și grădinițe din peste 25 de țări. Soluția acoperă cinci domenii majore de transformare digitală a fiecărei școli sau grădinițe: managementul școlii, managementul clasei, respectiv catalogul electronic și toate funcționalitățile aferente, urmărirea progresului elevilor, comunicarea cu familia și managementul financiar al școlii. Kinderpedia și-a marcat recent debutul în Statele Unite, prin colaborarea cu Brave Generation Academy, un lanț internațional de centre educaționale extrem de inovator, fondat în Portugalia, care s-a extins în Spania, Italia, Olanda, Africa de Sud, Kenya, Namibia, Mozambic și Florida, Statele Unite.

Medicai

”Fondatorii și echipa Medicai au construit un produs extrem de sofisticat ce adresează o altă verticală vitală societății. Tehnologia contribuie imens la optimizarea și comunicarea fluxurilor masive de date generate în spațiul medical. Credem de asemenea că noul val de popularitate al Inteligenței Artificiale va propulsa compania către noi orizonturi, dându-i un potențial de real unicorn.”

Ce face Medicai?

Aplicația mobilă Medicai oferă medicilor posibilitatea de a accesa și analiza rapid și ușor imaginile medicale pe dispozitivele lor mobile, precum și de a le partaja cu echipele lor, de a oferi o a doua opinie, de a organiza comisii multidisciplinare, de a consulta pacienții și alți medici de la distanță și de a se conecta cu experți din diferite locații pentru boli rare și cronice. De asemenea, aplicația este potrivită pentru educație și cercetare.

Având la bază tehnologii de nouă generație, precum stocarea în cloud și inteligența artificială, platforma de imagistică Medicai le permite medicilor din spitale şi clinici să colaboreze de la distanţă între ei, cât și să comunice remote mai ușor cu pacienții lor. Activitatea Medicai a generat până în prezent un total de peste 30 de clienţi - spitale şi clinici atât private, cât și de stat, printre care se numără Spitalul Marius Nasta, Spitalul Sf. Maria, Spitalul Monza, Brain Institute şi Clinica Neuroaxis.

Coda Intelligence

”Spațiul de cybersecurity a fost întotdeauna o verticală cu un potențial teoretic imens, odată cu avansul accelerat al digitalizării și nevoia de securitate a mediului digital crește. Cum într-o bancă ai nevoie de transport securizat pentru valută, similar orice companie cu infrastructura core în spațiul digital va avea nevoie de securitate, iar Coda Intelligence face acest lucru accesibil din toate punctele de vedere.”

Ce face Coda Intelligence?

Coda Intelligence este o unealtă ce se folosește de inteligență artificială pentru a oferi un management al vulnerabilităților pentru ca orice afacere să aibă acces la unelte de cybersecurity relevante.

Startup-ul, care a luat o investiție de 800.000 de euro în 2020 de la Early Game Ventures, pune pe piață o soluție dedicată IMM-urilor. Practic, companiile se pot apăra fără să aibă nevoie de echipe tehnice complexe sau de ethical hacking pentru testarea sistemelor.

Ogre.ai

”Energia este o industrie care a dat multe headline-uri în ultima vreme, iar România pare să fie într-o poziție bună pentru a profita de schimbarea de paradigmă. Ogre.ai are în spate o echipă puternică și un produs căutat de piață, definitely something to watch for.”

Ce face Ogre.ai?

Ogre AI oferă o tehnologie care are capacitatea de a prognoza generarea de energie, consumul, pierderile tehnologice și comerciale din rețea și diferite anomalii în sistem.

Echipa Ogre AI lucrează totodată la crearea unui sistem de prognoză a prețurilor din energie care va ajuta la luarea de decizii, bazate pe informații concrete, atât la nivel de management de rețele energetice, cât și la nivel de tranzacționare.

Finqware

”Finqware a devenit un nume greu de ratat în spațiul Fintech din România, numai din perspectiva contribuției lor pentru ecosistem sunt o companie importantă, 2023 pare că va fi un an bun pentru ei.”

Ce face Finqware?

Finqware este un fintech românesc licențiat de Banca Națională a României pentru a presta servicii de open banking, care a primit undă verde de a opera în toate țările Spațiului Economic European (29 de țări + România).

Startup-ul românesc a devenit prima instituție de plată autorizată în țara noastră care poate să presteze servicii peste granițele naționale, profitând de reglementările europene care permit acest lucru.