Trăim în era digitalizării și acest lucru se vede și la nivel profesional: din ce în ce mai multe domenii, care nu țin neapărat de IT, au nevoie de angajați instruiți în IT, care să știe anumite limbaje de programare sau care să aibă anumite aptitudini tehnice. Dacă vrei să evoluezi în acest context, în calitate de candidat pe piața de angajare, este indicat să te gândești la upskilling. spune Claudia Tamași, Country Manager Codecool România.

Conform unui studiu realizat de Codecool - școala de educație în IT care își propune să soluționeze deficitul de programatori de pe piață - 78% din companii (din cele 57 intervievate) consideră că upskilling-ul forței de muncă actuale este o soluție-răspuns la noua eră a tehnologiei și sunt deschise să ofere sau să acopere training-ul necesar ca angajații lor să își actualizeze aptitudinile.

Dacă vrei să știi cum să câștigi avantaj în industria în care activezi, te invităm să citești mai departe. Am privit situația la nivel local și am selectat cu cei de la Codecool cele mai active domenii de angajare, în care accentul cade din ce în ce mai mult pe cunoștințele și abilitățile tehnice și de programare.

Pentru fiecare domeniu, am listat ce își doresc cel mai mult angajatorii de la candidați, astfel încât să știi ce skill-uri să adaugi la dezvoltarea ta profesională, dacă vrei să te diferențiezi.

Analiză de date

Multe dintre business-urile de azi se bazează mult pe interpretarea datelor despre clienții, produsele, procesele, piața în care activează sau finanțele companiei. Aceste organizații au nevoie de analiști de date profesioniști. Pe lângă abilitățile de matematică și statistică, în 2020, un bun analist de date are capacitatea nu doar de a aduna un volum uriaș de date cunoscut și ca big data, ci înțelege cum funcționează baza de date. Iată de ce ai nevoie, ca analist de date, pentru a fi actual în piața de angajare din 2020:

  • să ai abilități de transpunere vizuală a datelor - să știi să prezinți datele în forma potrivită (grafice, tabele etc.) pentru ca managerii să poată înțelege cât mai bine insight-urile tale și să ia decizii cât mai bine informate.
  • să știi limbaje de programare precum SQL, Oracle® Database sau Python - următorul nivel după Excel la nivel profesionist este să știi programare; Python sau R pot face ce Excel sau Spreadsheet nu pot; sună greu, însă odată ce înveți fundamentele programării, devine din ce în ce mai ușor să te adaptezi la diferite sintaxe și limbaje de programare;
  • să știi să lucrezi cu sisteme și software-uri ca Excel sau Spreadsheet la nivel foarte avansat, pentru management și manipulare de date cât mai eficiente;

Marketing

Industria de marketing este foarte dinamică. Consumatorii sunt din ce în ce mai educați și alegerile lor la fel. Companiile sunt nevoite să vină cu noi practici de marketing care implică tehnologii noi și mult marketing digital. Dacă vrei să fii un marketer bun în 2020, iată care sunt hard skill-urile cerute:

  • să știi analiză de date - te ajută să înțelegi comportamentele consumatorilor sau să evaluezi succesul campaniilor de comunicare și să le demonstrezi ROI-ul. În marketing-ul digital, unul din tool-urile cele mai utile pentru analiza performanței online a companiei tale este Google Analytics, pentru care poți obține certificări prin absolvirea unor cursuri gratuite online, precum Google Analytics Academy
  • să știi programare de bază în HTML sau CSS - sunt apreciați oamenii de marketing care pot intra în partea de front-end (layout) a unui website și face modificări grafice sau de content, fără să mai fie nevoie să apeleze la agenții externe pentru ajustări urgente;
  • să știi SEO - sau arta de a face vizibil brand-ul tău pe motoarele de căutare Google; angajatorii apreciază candidații care știu să creeze conținut de calitate și să folosească tool-urile de analiză SEO. Cursuri utile în acest sens: SEMrush Academy (gratis) sau SEO Training Course by Moz (cu plată).

Business Intelligence

Business Intelligence (BI) sau analiza de afaceri încorporează tehnologiile și practicile prin care se colectează, analizează și prezintă informațiile de business, cu rolul de a lua decizii de business cât mai bune.

Un analist BI valoros în 2020 știe:

  • implicit, analiză de date - este locul de unde pleacă jobul său;
  • să utilizeze software-uri de statistică pentru interpretarea datelor - PSS, SAS, Sage, Mathematica și chiar Excel;
  • programare în SQL - tot pentru o mai bună gestionare și interpretare a datelor, într-un mod interactiv, care să poată fi prezentat către stakeholderi într-un mod ușor de urmărit;
  • limbaje de programare statistice, precum R - pentru analiză statistică sau Python - pentru programare generală.

Research în medicină/chimie

Oamenii de știință folosesc programarea pentru a analiza rezultatele experimentelor lor și pentru a crea simulări pentru situații din lumea reală. Aceste competențe tehnice sunt aplicabile și pentru cercetătorii din domeniile medical sau chimie. Ce aptitudini tehnice și de programare este recomandat să știi:

  • software de statistică precum SAS și R;
  • management și analiză de date - pentru a observa anumite tipare în studiul anumitor boli și dezvoltarea de noi medicamente;
  • limbaje de programare precum Python sau C++ - pentru dezvoltarea/optimizarea unor scannere, procesării de imagini sau a altor tehnici medicale/aparaturi.

Arhitectură

Când vorbim despre arhitectură, învățarea unui limbaj de programare te ajută, în primul rând, să potențezi anumite moduri de gândire necesare unui arhitect - printre care și capacitatea de a gândi în structuri și de a rezolva probleme: să construiești case înseamnă să iei în considerare scopul construcției - la ce va fi folosită, cum sunt organizate spațiile, mood-ul general al construcției și să legi totul într-un „pachet” care este utilizabil, funcțional și plăcut din punct de vedere estetic. Atunci când creezi un program/o aplicație/un site iei în considerare aceleași lucruri.

De asemenea, fără anumite aptitudini tehnice și de programare nu poți profesa. Iată care sunt aptitudinile tehnice pe care un arhitect este nevoie să le aibă, pentru a se diferenția:

  • obligatoriu, să știi la nivel avansat tool-urile CAD - Computer Aided Design- pentru a transforma ideile în lucruri, pentru a crea spații estetice și funcționale
  • să știi randare arhitecturală 3D pentru a-ți putea analiza construcția și pentru a-ți fi mai ușor să o marketezi (printre cele mai cunoscute software-uri de randare 3D în 2020 sunt Blender, Maxwell, Lumion sau Octane)
  • să știi să folosești editori grafici ca Photoshop, InDesign și Illustrator pentru a putea edita ușor elemente din proiectul tău;
  • să ai viziune tehnică;
  • să ai bazele programării pentru a putea customiza API-ul sofwarelor ca Revit, AutoCad sau Rhino, astfel încât să se potrivească pe nevoile companiei în care profesezi și să eficientizezi workflow-ul;
  • ideal, să știi limbajul de programare Python - acesta te diferențiază pentru că te ajută să creezi scripturi pentru parametri algoritmici și alte forme de geometrie complexă; mai mult, îl poți utiliza în combinație cu alte programe utile în arhitectură, ca Revit sau Grasshopper.

Jurnalism

Revoluția tehnologică a dus mare parte din industria jurnalismului în mediul digital. Iar profesioniștii sunt nevoiți să se adapteze. Printre aptitudinile de programare și tehnice care te diferențiază în lumea jurnalismului 2.0 sunt:

  • să știi cum să publici conținut prin platformele CMS (Content Management System), precum WordPress;
  • să știi analiză de date - mai exact, să folosești Google Analytics pentru a vedea cum performează site-ul/articolele tale și software-uri de analiză SEO pentru a cerceta ce subiecte/teme sunt căutate de audiența ta;
  • să știi limbaje de programare ca HTML, CSS sau Javascript pentru a putea face modificări în layout-ul propriului articol, fără a mai apela la colegii programatori și pentru a crea povești mai interesante și ușor de parcurs din punct de vedere vizual;
  • să știi să utilizezi Google Sheets pentru a putea face research la nivel de baze de date mult mai în adâncime pe anumite subiecte - cele care cer analizarea unor statistici sau date pentru a trage concluzii și a obține știri cu valoare adaugată.

Blogging, game testing sau design grafic

Blogger: cei care sunt freelanceri și câștigă din meseria de blogger pot avea multe avantaje dacă, pe lângă arta scrisului, se înarmează cu alte skill-uri tehnice care i-ar ajuta să-și facă meseria mai ușor și să fie mai atrăgători pentru cititorii lor. Ce aptitudini tehnice te ajută dacă ești blogger:

  • să înveți limbajul de programare CSS sau HTML - dacă vrei să obții un layout diferit față de template-urile deja existente și customizat pe tema pe care scrii, acest limbaj de programare te va ajuta; de asemenea, te ajută să ad-uri în blogul tău;
  • dacă ești user de WordPress, PHP va fi ca o baghetă magică - te ajută să potențezi capacitățile pe care acest CMS deja le are.

Game tester: să testezi jocuri video pare să fie un job ușor, dar nu este așa. Este un job care cere multe abilități de la tine precum atenție la detalii, comunicare sau perseverență. Însă acestea sunt doar soft skillurile cerute. Un game tester foarte bun, valorificat de angajatori, mai are următoarele aptitudini tehnice și de IT:

  • să știi principii de design de joc, deci, să fii cu adevărat pasionat;
  • să știi design grafic, astfel încât să poți oferi feedback pe partea vizuală a jocului;
  • să știi programare de bază Java, Javascript, C sau C++ - programele principale folosite pentru crearea jocurilor sau aplicațiilor pe care le testezi; dacă știi pașii dezvoltării unui software, sunt șanse mai mari să faci troubleshooting mai rapid și corect.

Design grafic: chiar dacă te interesează design-ul grafic din zona de print, tool-urile pe care le vei folosi vor fi digitale. În 2020, un bun graphic designer știe:

  • la nivel avansat programele de editare Photoshop și Illustrator și alte tool-uri de wireframing și realizare de mock-up-uri;
  • să-și programeze propriul design - în era digitală, vei face design mai mult pentru canalul web decât pentru oricare altul; să poți să programezi ceea ce ai creat în limbaje de programare HTML sau CSS și să le faci interactive cu ajutorul JavaScript sau jQuery va fi biletul tău de intrare la joburile cu adevărat valoroase. În ultima vreme, companiile caută one-man/one-woman show - adică designer + programator la pachet.

Deci, pe lângă comunicare, inteligență emoțională, capacitate de a lucra în echipă sau creativitate (în domeniile în care se cere) este deja esențial să știi cum să manevrezi baze de date, platforme de CMS și, pentru din ce în ce mai multe domenii, să știi anumite limbaje de programare. Ce putem să conchidem de la an la an, din ce în ce mai convins, este că adaptabilitatea la noua lume nu mai este o opțiune, dacă vrei ca CV-ul tău să fie relevant în fața angajatorilor.

În 2020, reskilling înseamnă supraviețuire.