În trei țări din Uniunea Europeană s-a demarat un proiect pilot în care se instalează un sistem bazat pe inteligență artificială la posturile vamale. Acesta poate determina care dintre călători minte. Proiectul se va desfășura pe o perioadă de trei luni, la patru puncte de trecere a frontierei în Ungaria, Grecia și Letonia, scrie New Scientist, citat de Mashable.

Sistemul AI a fost numit iBorderCtrl și are scopul de a accelera procesarea călătorilor, dar și pentru a determina dacă aceștia mint în timpul declarațiilor.

În timpul verificărilor, pasagerii își vor prezenta pașaportul, viza și dovada deţinerii unei sume suficiente de bani, pentru ca mai apoi să răspundă pe webcam la întrebările unui agent vamal computerizat. Sistemul poate analiza microexpresiile faciale pentru a determina care dintre călători spun minciuni. Aceștia vor fi marcații ca fiind cu risc scăzut sau ridicat.

Oamenii vor răspunde la întrebări legate de conținutul bagajului. Dacă trec testul, ei vor primi un cod QR pentru acces. În caz contrar, datele lor biometrice vor fi preluate de un agent uman, care va analiza cazul.

În urma testelor, iBorderCtrl a demonstrat o precizie de 76%, dar dezvoltatorii cred că ar putea crește până la 85%.

Foto credit: belchonock / Deposit Photos