Un Note 9 ca o notă de subsol pentru un S10 spectaculos?
Samsung Galaxy Note 9 a fost prezentat oficial pe 9 august și… lumea nu e tocmai impresionată.
Află opiniile specialiștilor din comunitatea start-up.ro
Textele publicate în categoria Subiectiv sunt responsabilitatea autorilor, fiind opinii asumate de aceștia. Dacă vrei să afli mai multe opinii ale specialiștilor, urmărește categoria Subiectiv.
Urmărește specialiștii!
Samsung Galaxy Note 9 a fost prezentat oficial pe 9 august și… lumea nu e tocmai impresionată. Nu e impresionată nu pentru că Note 9 nu ar fi un smartphone excelent din toate punctele de vedere, unul chiar apropiat de perfecțiune, dacă e să luăm în considerare faptul că Samsung a rezolvat toate problemele pe care le-am întâlnit pe Note 8, adică autonomia mică și poziționarea proastă a senzorului de amprente (ar mai fi fost și difuzorul slab, dar aici rămâne de văzut dacă a fost rezolvată problema).
Marea noutate la Samsung Galaxy Note 9 e stylusul (și principalul diferențiator dintre Note 9 și S9), care acum dispune de conectivitate Bluetooth și poate fi folosit pentru a controla telefonul de la distanță cu diverse scopuri. Pe lângă noul stylus, telefonul vine și cu un nou procesor produs chiar de către cei de la Samsung (Exynos 9810), dar și cu o cameră îmbunătățită la nivel de software și cu capabilități de inteligență artificială.
Sunt aceste upgrade-uri - față de Note 8, dar în special față de Samsung Galaxy S9+ - suficiente pentru a convinge oamenii să cumpere noul smartphone?
Da și nu. Gama Note de la Samsung a avut mereu un fanbase dedicat, deci acei utilizatori s-ar putea să arunce 4.700 de lei pe Note 9 (un preț mare, să fim sinceri) fără să clipească. Restul lumii s-ar putea bucura de faptul că a apărut Note 9 pentru că asta înseamnă, automat, ieftinirea modelelor Samsung Galaxy S9 și S9+.
În acest context, de ce a ales Samsung să lanseze acest smartphone care, cel puțin la prima vedere nu aduce așa de multe în plus față de ce oferea deja compania?
În primul rând, pentru că S9 și S9+ nu s-a vândut pe cât de bine spera compania sud-coreeană. Da, Note 9 ar putea fi combustibilul necesar pentru a repune în funcțiune motorul vânzărilor până la finalul anului. În al doilea rând, pentru că Samsung ar putea pregăti ceva special pentru gama S. Samsung Galaxy Note 9 arată aproape identic cu Note 8 și are specificații similare, seamănă foarte bine Samsung Galaxy S9 și S8. E clar timpul pentru un refresh consistent pentru ambele game, iar faptul că Samsung nu a ales să facă asta cu Note 9 (în trecut, telefoanele Note au fost folosite pe post de platforme de test - primul ecran curbat, prima cameră duală etc, primul smartphone cu scanare facială etc.) e posibil ca Samsung să-și păstreze puterile pentru S10 (model și cu un număr special).
În sensul acesta există două zvonuri, unul mai vechi și unul mai nou. Cel mai vechi face referire la telefonul pliabil la care Samsung ar lucra de ani buni de zile. Totuși, ar fi gata compania să scoată un telefon experiment pe care să-l vândă pe post de vârf al gamei sale? Cel mai probabil nou - chiar și atunci când a fost lansat Samsung Galaxy Note Edge, alături de el a fost prezentat și Note 4, pentru conservatori. Deci am putea vedea un Samsung Galaxy S10 apropiat de actualul S9 și un Galaxy X (?) în februarie. Sau, Samsung ar putea să aștepte să testeze altcineva piața cu un model pliabil înainte de lansa așa ceva, dar ar putea lansa un S10 complet lipsit de margini și cu senzorul de amprentă ascuns sub display, un pas suficient de mare față de generațiile anterioare.
Zvonul cel mai recent vorbește despre faptul că Samsung s-ar gândi să renunțe complet la gama Note și să se axeze exclusiv pe gama S. E posibilă o astfel de mișcare? Imposibilă nu e, cu siguranță. Desigur, Samsung ar risca să piardă un public destul de fanatic (țineți minte Note-urile care făceau ”poc” și care au fost rechemate la companie? Ei bine, există oameni care le-au păstrat, în ciuda riscului de incendiu), chiar dacă nu foarte numeros.
Totuși, renunțarea la gama Note și, eventual, mutarea datei de lansare pentru gama S mai spre jumătatea anului, ar însemna bugete considerabil mai mari pentru cercetare, dar și pentru promovare, lucru care ar putea avea un impact pozitiv asupra veniturilor companiei.
Orice s-ar adeveri sau nu, un lucru e cert: având în vedere că cei de la Huawei le suflă în ceafă sud-coreenilor și că publicul și criticii nu se arată foarte încântați de Note 9, Samsung trebuie să vină cu o schimbare majoră pentru S10. Până atunci, cei care au 1.000 de euro la dispoziție vor putea achiziționa cel mai bun telefon făcut vreodată de Samsung și, probabil, cel mai bun smartphone cu Android disponibil la ora actuală.