Cei de la IBM au declarat că produsul pe care l-au dezvoltat va fi o modalitate de a digitaliza fiecare etapă a fluxului comerțului global care ar putea să devină un instrument vizual pentru schimbul de date și comunicare în timp real.

Proiectul, denumit TradeLens, este constituit din trei elemente: partea de blockchain, care asigură monitorizarea produselor din fabrică până la locul de livrare, API-uri pentru a construi aplicații peste platformele companiilor care au construit sistemul și un set de standarde care să faciliteze schimbul de date între diferite entități.

Tehnologia blockchain vine cu mai multe avantaje față de metodele existente, cel mai important fiind vizibilitatea pe care o asigură. Astfel, fiecare participant poate monitoriza întreg procesul în timp real, fără a fi nevoie să ceară datele, în mod manual, de la fiecare entitate. De asemenea, datele sunt distribuite, ceea ce le face mai sigure cu criptarea digitală încorporată.

Deși acest mecanism nu va preveni în totalitate frauda, va reuși, totuși, să o reducă. „Dacă ați avut date frauduloase la început, sistemul de blockchain nu vă va ajuta să preveniți asta [frauda]. În schimb, aveți mai mulți oameni care validează fiecare set de date și obțineți o vizibilitate mai mare atunci când nu este în regulă”, a declarat Marie Wieck, Manager General al IBM, citată de TechCrunch.

Până acum, companiile au 94 de entități în 300 de locații din toată lumea care folosesc TradeLens, inclusiv autorități vamale, porturi, transportatori maritimi și companii de logistică. Este planificat ca programul să fie lansat în totalitate până la finalul acestui an.

TradeLens nu este primul proiect de acest fel în care s-a implicat IBM Blockchain. Compania a inițiat un consorțiu alături de companii de aur și diamante pentru a monitoriza drumul bijuteriilor din mine până la tejgheaua din magazine.