Vlad Zamfir, cunoscut pentru faptul că de mai mult timp cercetează tehnologia blockchain, susține că a reușit să codeze cu succes un prototip (proof-of-concept) prin care mai multe fragmente (shard-uri) de Ethereum ar putea cândva să comunice între ele pe blockchain. El a reușit să dezvolte proiectul în cadrul unui hackaton, EthBerlin, cu ajutorul altor câțiva dezvoltatori, printre care Tim Beiko și John Marling, scrie Coindesk.

Potrivit publicației, sharding-ul reprezintă „o soluție experimentală de scalare prezentată ca o modalitate de fragmentare a unei rețele blockchain prin spargerea rețelei în unități mai mici, numite shard-uri”. O explicație simplă ar fi că ceea ce vrea să facă Vlad Zamfir este să reducă complexitatea modului în care funcționează tehnologia blockchain în prezent.

Se pare că românul a reușit să facă un progres în ceea ce mulți alți dezvoltatori de Ethereum încearcă, printre care însuși Vitalik Buterin, cel care a creat Ethereum. Toți încearcă să facă posibilă distribuția datelor în rețea, dar mai este încă mult de lucru în acest sens și probabil că proiectul nu va fi lansat în următorii doi ani, cel puțin, după cum afirmă Vlad Zamfir. El a declarat pentru publicație că acest prototip este încă departe de a fi aproape de producție, dar crede că acesta „conține coduri care vor fi fundamentale pentru implementarea sa în Ethereum”.

Ceea ce a reușit să facă Vlad și ceilalți dezvoltatori este să arate cum moneda nativă în Ethereum, ETH, și alte mesaje pot fi trimise în siguranță printr-un blockchain secționat. El a spus că a implementat baza de cod în scop educațional, în mare parte. „Sunt foarte mulți oameni care nu se vor uita pe cercetare, mai ales atunci când nu avem studii publicate în felul în care ne-ar plăcea. Dar să vadă software-ul este ceva ce unii oameni consideră a fi convingător”.