Ei bine, nu, cu siguranță nu este o procedură dureroasă și, considerând că a fost studiată și practicată timp de peste 2.500 de ani, cu siguranță este benefică pentru om. Unii oameni consideră că acupunctură este un „miracol” pentru îmbunătățirea calității vieții lor, deoarece se spune că este capabilă să trateze totul, de la depresie și alergii, la greață și crampe.

Așadar, să aruncăm o privire mai atentă.

Ce este acupunctura?

Acupunctura este o abordare antică bazată pe un tratament chinezesc folosit pentru tratarea unei varietăți de afecțiuni prin declanșarea unor puncte specifice pe corp cu ace. Conform experților în acupunctură, aceasta este o metodă minim invazivă de a stimula zonele bogate în nervi ale suprafeței pielii pentru a influența țesuturile, glanda, organele și diferitele funcții ale corpului.

Fiecare ac folosit în acupunctură produce o vătămare minusculă la locul de inserție și, deși este prea ușor pentru a provoca disconfort, este suficient ca și semnal pentru a anunța corpul că trebuie să răspundă. Acest răspuns implică stimularea sistemului imunitar, promovarea circulației în zonă, vindecarea rănilor și modularea durerii. Cercetările contemporane asupra acupuncturii se bazează în principal pe această teorie.

Care este filozofia din spatele acupuncturii?

Filosofia chineză din spatele acupuncturii este un pic mai complicată, deoarece practica antică nu se bazează în mod tradițional pe știință și medicină. Anticii chinezi au crezut că corpul uman este umplut și animat de o forță invizibilă care dă viață. Această forță au numit-o “Qi” și când Qi-ul avea un flux bun și mergea spre toate locurile potrivite, atunci persoana experimenta o sănătate mentală și fizică bună. Când Qi-ul curge incorect (blocat sau deficitar), asta duce la îmbolnăviri.

Conceptul de Qi înseamnă toate “trăirile” interne naturale ale corpului. Uneori puteți fi mai predispus la boli atunci când va simțiți stresat sau neliniștit. Când sunteți relaxat și sănătos, corpul reflectă fizic acest lucru. La urma urmei, starea de spirit, sănătatea mentală și bunăstarea generală afectează sănătatea fizică. Astfel, acupunctura își propune să ajute oamenii în realizarea echilibrului Qi-ului și, ca urmare, să ofere alinare pentru multe boli.

Ce face acupunctura?

S-ar putea să vă intereseze acupunctura din mai multe motive, de exemplu, dacă aveți nevoie de un tratament pentru durerile de cap cronice și presiunea sinusală, există nenumărate condiții și simptome despre care se spune că acupunctură le poate ameliora. Iată ce alte afecțiuni pot fi ameliorate sau chiar vindecate cu acupunctură: alergii; anxietate și depresie; osteoartrită; durere cronică adesea la nivelul gâtului, spatelui, genunchilor și capului; hipertensiune; insomnie; crampe menstruale; migrene; greață matinală; entorse; accidente vasculare cerebrale etc.

Unele studii sugerează chiar că acupunctura poate ajuta la tratamentul cancerului și la scleroză multiplă. Cu toate acestea, cercetarea pentru aceste afecțiuni este limitată și necesită studii mai aprofundate pentru a confirma beneficiile.

Deși nu există nicio dovadă că acupunctura este un remediu miraculos, se pare că există unele dovezi că reprezintă un tratament funcțional pentru persoanele care pot avea multiple afecțiuni și boli. Există un motiv pentru care a funcționat mai bine de 2.500 de ani și pe măsură ce cercetarea crește, la fel vom cunoaște exact ceea ce funcționează și ce face.

Încorporând acupunctura în viața reală

Deocamdată, dacă aveți o afecțiune pentru care acupunctura funcționează, vă puteți adresa către cel mai serios cabinet de acupunctura si tratament. Este vorba despre AcupuncturaBucuresti.ro - o clinică specializată unde nu sunt practicate decât tratamentele naturiste ce au la baza medicina tradițională, folosită ca metodă de tratare, dar și de prevenire a anumitor afecțiuni.

Trebuie menționat faptul că această clinică funcționează cu licență de la Societatea Română de Acupunctură din București, ceea ce oferă pacienților siguranță și încredere.

Medicii clinicii sunt dl. doctor Corneliu Moldovan, Doctor în Medicină, Directorul Institutului Național de Medicină Complementar-Alternativă și Acupunctură București, Președintele Societății Române de Acupunctură, București și Dr. Agatha Vasai, specialist în medicină generală Pediatrie, Nefrologie pediatrică, Psihologie, Homeopatie, Terapie de reglare Biologică, Ayurveda și Acupunctură. Printre afecțiunile ce pot fi tratate la clinică Acupunctură București amintim: obezitatea, insomnia, reumatismul, migrenele, durerile de mușchi și articulații, durerile de burtă, de piept, durerile menstruale.

De asemenea, sunt tratate și prevenite afecțiuni precum hipertensiunea arterială, tensiunea oscilantă, palpitațiile, circulația proastă, dar și afecțiuni ale sistemului respirator și anume: gripe, răceli, rinite, alergii, sinuzite, astm. Alte probleme tratate la această clinică sunt: tulburările menstruale, infertilitatea, lipsa libidoului, chisturile, nodulii, diabetul, problemele hormonale.

În ceea ce privește rezultatele, este aproape imposibil să spunem la ce ar trebui să ne așteptăm, deoarece toată lumea răspunde și experimentează diferit acupunctura. Nu există niciun răspuns universal la acupunctură.

Unii oameni se simt relaxați și pot fi un pic obosiți, alții se simt energizati și pregătiți pentru orice. Unii oameni au o îmbunătățire imediată, iar pentru alții, poate fi nevoie de mai multe tratamente înainte de a observa o schimbare pozitivă. Este greu de exprimat în cuvinte, dar există un sentiment distinct echilibrat și armonios pe care acupunctura îl oferă majorității oamenilor și se simt bine. De asemenea, s-ar putea să vă simțiți obosit după un tratament și să observați schimbări în obiceiurile dvs. de mâncare, somn sau digestie, sau să nu experimentați deloc modificări.

Nu trebuie să încercați niciodată acupunctura pe cont propriu. Nu numai că vă poate agrava simptomele și nu ar fi o modalitate bună de a vă echilibra Qi-ul, dar va puteți răni.

Dacă sunteți încă sceptic despre acupunctură, discutați cu medicul despre problemele dvs. Va analiză simptomele, istoricul medical și starea generală de sănătate pentru a vă ajută să vă determinați dacă acupunctura este potrivită pentru dumneavoastră.