Daniel Amariei și Cătălina Matei, reprezentanți ai Universității Alternative, au venit la emisiunea “Ziua Zero” pentru a discuta despre cum e experiența acestei universități, cum trec studenții prin incubator, cum implementează ideea, iar, la final, pot să primească și finanțare. Proiectul se numeste “Co.Pilots” acum și a pornit în 2013, am aflat la “Ziua Zero” pe wall-street.ro.
“Incubatorul a pornit în 2013. Suntem organizați în comunități și este una din comunitățile noastre. Antreprenoriatul a devenit un subiect interesat pentru ei și de asta am construit un program pe linia aceasta.”, a spus Daniel Amăriei.
“Când intră în incubator studenții nu știu care le sunt nevoile la început, dar se prind ca pe parcurs au destul de multe blocaje. Cred că cea mai importantă este aceea faptului că nu-și asumă riscuri. Nu sunt învățați cum să experimenteze, cum să se raporteze la experimentare. În momentul când au un fail, îl asociază cu un fail personal. Incubatorul este destinat doar studenților din Universitatea Alternativă.”, a mai spus Amăriei. Cu toate acestea, când fac echipele, studenții pot aduce inclusiv ajutor dn afară, pentru că ideea de bază este că afacerea pornită în Universitatea Alternativă să fie autonomă mai târziu.
Universitatea Alternativă e un program complementar universităților obișnuite. Majoritatea studenților sunt și la universități obișnuite, de stat sau particulare. Sistemul educațional așa cum este el construit a fost construit acum peste 100 de ani, în perioada Revoluției Industriale și creează oameni care nu-și asumă riscuri
“Unul dintre pilonii UA este crearea de proiecte. Să legi învățare de proiecte practice. Alegerea e la studenți. Noi le oferim tot suportul de care au nevoie. În incubator perioada aceasta durează 5 luni de zile și pe parcursul acestora primesc challenge-uri pe diverse subuiecte. Sunt împărțiți în echipe și au de făcut strategii. De exemplu, de curând au făcut strategia de go to market și au pitchuit-o în bata board-ului unui startup. Ei au ocazia să o implementeze apoi.”, spune Amăriei.
Incubatorul e de doi ani care e împărțit în 3 perioade. Prima parte e cea de experimentare, care cuprinde provocări, hackathoane, cursuri, ateliere pe diverse subiecte. A doua etapă e Start your own Business. Studenții creează o echipă, aleg o idee și pornesc cu ea mai departe. A treia etapă e cea de accelerare, în care este în anul II.
După sfârșitul primului an, care cuprinde experimentarea și pornirea afacerii, studenții au un pitch for investment. “Facem parteneriate cu companii care oferă finanțare pentru ideile lor de business și invităm business angels la acest eveniment.”, mai spune Amăriei.
Unul dintre pilonii UA este crearea de proiecte. Să legi învățare de proiecte practice. Alegerea e la studenți. Noi le oferim tot suportul de care au nevoie. În incubator perioada aceasta durează 5 luni de zile și pe parcursul acestora primesc challenge-uri pe diverse subiecte
Anul acesta studenții au șapte cursuri, care se schimbă de la an la an în funcție de nevoile acestora. Cursurile sunt ținute de profesioniști practicieni. “Anul acesta avem un curs de product design, de la prototipare la validare. Mai este un curs de management financiar pentru a înțelge sistemul fiscal. Mai există cursuri de vânzări, de cum să construiești o strategie de vânzări și un curs de interactive innovation”, au mai spus reprezentanții Universității Alternative.
“Universitatea Alternativă e un program complementar învățământului tradițional. Majoritatea studenților sunt și la universități obișnuite, de stat sau particulare. Sistemul educațional așa cum este el construit a fost construit acum peste 100 de ani, în perioada Revoluției Industriale și creează oameni care, pe de o parte nu-și asumă riscuri, iar pe de-altă parte nu iau decizii în funcție de ceea ce vor să devină și sunt nu sunt învățați să facă lucrul acesta. E un mediu competitiv, iar noi vrem să construim un mediu colaborativ”, a spus Daniel Amariei.