Vicențiu Mocanu e acel tip de antreprenor pe care nu-l vezi prea des în presă. A construit și dezvoltat o afacere care pare simplă sau puțin inovatoare la prima impresie, dar care a dus la construirea multora dintre ansamblurile rezidențiale pe care le vedem astăzi în toată țara. Dacă unii pun cărămida, Vicențiu Mocanu vine cu poliestirenul.

Verothem a pornit ca un producător de spumă poliuretanică, iar de vreo trei ani, antreprenorul vâlcean a decis să se axeze pe o nouă nișă: producția de polistiren expandat ignifugat (EPS). Am aflat povestea sa în cadrul proiectului România Poate.

Trebuie să înveți de la clienți

Vicențiu Mocanu este convins că, o afacere în România se poate dezvolta cu multă determinare, învățând din mers, de la clienții din piață sau de la angajați. Și totodată, un antreprenor are nevoie să găsească ”pilonii” pe care să construiască performanța.

Totul e ca într-un circuit de Formula 1. Trebuie să găsești trasa ideală, să-l depășești pe cel din fața ta. Îți trebuie foarte multă ambiție, este de părere fondatorul companiei VeroTherm.

Iar pentru el acest lucru a însemnat intrarea pe o nouă nișă identificată în 2014/2015, moment în care a observat că piața imobiliară începe să fie, din nou, pe creștere. ”Polistirenul expandat fiind foarte bine proiectat în această piață, am decis deschiderea acestui proiect de producție EPS”, afirmă Mocanu.

O creștere de 30%

Polistirenul expandat VeroTherm asigură o termoizolaţie eficientă de la subsol până la acoperiş, acolo unde sunt încărcări mecanice extreme şi grad mare de umiditate. Produsul realizat de compania din Vâlcea poate fi folosit în termo și fono izolațiile construcțiilor noi și a construcțiilor vechi supuse reabilitării interioare și exterioare, fie că vorbim despre pereți de interior, plafoane suspendate, mansarde, pereți exteriori în structuri ușoare, între grinzi, sau de izolarea pereților despărțitori.

Pentru Mocanu, intrarea pe acest nou segment de piață a fost un pariu câștigător, dat fiind faptul că business-ul său a înregistrat o creștere anuală de 30%, iar portofoliul de clienți și marja de profit sunt în dezvoltare continuă.

Însă pentru a ajunge aici, Vicențiu Mocanu a fost nevoit să facă o serie de investiții ”adaptabile pe termen mediu și lung cerințelor din piață”, după cum spune chiar el, o parte din bani venind chiar din credite bancare. ”Am avut nevoie de finanțare suplimentară când am deschis producția de polistiren expandat, banii fiind necesari pentru achiziția halei, a echipamentelor de producție și a materiei prime”, afirmă antreprenorul din Vâlcea.

“Nu trebuie să fii laș”

Deși plănuiește intrarea pe un segment conex producției de polistiren expandat, cel al mortarelor uscate, Mocanu nu crede că va mai apela la creditări pentru noua activitate a business-ului VeroTherm.

”Încercăm să scădem cheltuielile bancare prin renegocierea dobânzilor și restituirea creditelor în avans din resurse proprii”, spune Vicențiu Mocanu, adăugând faptul că a învățat că pentru o afacere durabilă este nevoie de o disciplină financiară exemplară, care impune respectarea și cuantificarea corectă și permanentă a indicatorilor financiari ai companiei.

Ca antreprenor nu trebuie să fii laș. Ai nevoie de curaj și de timp ca să gestionezi neprevăzutul, ai nevoie să iei decizii rapide cu informații incerte și puține, afirmă Vicențiu Mocanu.

Însă, cu ajutorul unor parteneri care să te ajute să-ți dezvolți compania, precum cei comerciali, sau băncile care au încredere să finanțeze idei de afaceri, fondatorul VeroTherm este convins că ai doar de câștigat, ca antreprenor român. La acestea, Mocanu adaugă și câteva puncte forte - personalul calificat și instruit periodic, utilajele de ultimă generație cu o capacitate mare de producție, poziționarea geografică propice – pentru care afacerea sa reușește să fie într-o creștere continuă și și-a găsit trasa ideală pentru a câștiga cursa.

---

Vicențiu Mocanu este unul dintre antreprenorii incluși în proiectul ”România Poate”. Proiectul “România Poate” s-a născut dintr-o discuție cu Patria Bank în încercarea de a găsi o soluţie comună prin care să promovăm povești ale antreprenorilor care fac lucruri bune în țară. Patria Bank e un partener pentru IMM-uri și afaceri mici. Cu ajutorul serviciilor sale, antreprenorii au parte de finanțare (linii de credit sau credite de investiții) și consultanță bancară în termeni simpli care să-i ajute să-și ducă afacerea mai departe.