Locuiesc într-un un apartament vechi, dar renovat și infuzat cu un pic de tehnologie. Nu am vrut să trăiesc într-o casă pur futuristă, de aceea nu am vrut întrerupătoare cu touch, de exemplu, ci dimpotrivă întregul look al locuinței este ușor vintage, însă am vrut să beneficiez de avantajul pe care-l poate aduce tehnologia. După cum o să vedeți este un proiect work in progress.

În această serie o să evidențiez produse smart care să te ajute acasă poate să fii mai relaxat sau să consumi mai puțină energie electrică. Azi totuși vreau să vorbesc mai întâi despre securitate.

Yală smart

Unul dintre primele lucruri pe care le-am făcut a fost să instalez această yală smart care se deblochează cu amprenta. Nu mai am nevoie de cheie pentru a încuia și descuia ușa, ci doar de degetul meu. Marele beneficiu al acestei yale este faptul că m-a scăpat de griji în legătură cu cheile. Voi putea intra oricând în casă. Din păcate, acest model pe care-l am eu nu poate fi încuiat de la distanță, însă există acest model care se vinde cu Wi-Fi box și astfel ai putea să încui de la distanță.

Poți înregistra până la 100 de amprente pe încuietoare sau poți folosi aceste cartele NFC pentru deschidere. Instalarea a fost ușoară. Eu nu sunt o persoană prea pricepută cu chestii de genul acesta, dar m-am descurcat cu instrucțiunile. Ai nevoie doar de o șurubelniță și puțină îndemânare.

Funcționează cu baterii normale și ar trebui să te țină ceva vreme. Vestea bună este că pe exterior are un slot microSD și teoretic dacă se consumă bateriile nu rămâi pe afară deoarece poți conecta o baterie externă și poți să o alimentezi pentru a-ți citi amprenta. Mai multe detalii despre yală puteți citi pe start-up.ro, o să pun linkul în descriere.

Sistem de securitate cu senzori și alarmă și cameră

Următorul lucru pentru siguranța locuinței a fost implementarea unui sistem de securitate numit Ajax. Recunosc, nu am auzit de acest brand înainte să fim întrebați dacă vrem să le testăm produsele. Am primit un pachet care conține mai multe elemente. Cei de la Ajax mi-au spus că ar fi bine să sfătuim privitorii care doresc să implementeze un astfel de sistem să apeleze la profesioniști.

Totuși, setarea produselor a fost făcută ușor, iar instalarea lor poate fi făcut de cam oricine a folosit o bormașină sau le poate lipi cu dublu adeziv.

Totul începe cu acest hub care poate fi conectat prin fir, prin Wi-Fi și prin conexiune celulară la Internet. Acest hub funcționează ca o casă pentru celelalte produse. Eu îl am pus aici pe birou lângă router, deoarece încă nu i-am găsit un loc.

Apoi am setat acest senzor de apă care poate detecta scurgeri de apă și astfel primești o alarmă dacă ai lăsat apa să curgă sau ți s-a spart o țeavă pe undeva. Eu am un singur senzor, însă ai putea să cumperi mai mulți și să-i amplasezi în diferite locuri. Eu l-am pus pe al meu în spatele mobilei de bucătărie în locul în care mașina de spălat vase este racordată. Acolo mi-ar fi greu să-mi dau seama dacă s-a produs o scurgere până nu e prea târziu. Așa cu acest senzor voi primi o alertă dacă se întâmplă ceva.

De asemenea, am și acest senzor de fum, care poate detecta fumul din locuință, dar și o temperatură ridicată sau o creștere a temperaturii foarte rapid. Evident este util pentru a detecta posibile incendii. Eu l-am pus în bucătărie într-un dulap și dacă se întâmplă ceva cu plita sau cu cuptorul primesc o notificare.

Ajax are și senzori de mișcare ca acesta ce pot fi instalați pe ușă sau pe ferestre. Acesta poate fi util pentru cei care stau la casă și vor protecție pentru ferestre, dar și pentru uși. O parte se lipește pe toc, iar celalaltă pe ușă sau fereastră, iar atunci când ușa este deschisă senzorul detectează mișcarea și trimite o notificare pe telefon sau pornește alarma. Acest senzor încă nu l-am implementat în casă, dar mă gândesc să-l pun tot la ușă.

O altă măsură de singuranță pentru intrarea principală este și această cameră ce detectează mișcarea. Când sistemul este armat și cineva trece prin fața acestei camere, aceasta realizează trei fotografii apoi alertează sistemul. Din setări poți alege rezoluția și numărul de fotografii pe care-l trimite. Imaginile arată destul de bine, însă culorile nu sunt deloc aproape cu realitatea. De exemplu, în aceste imagini purtam un hanorac negru, nu acest gri cu nuanțe de violet. Deocamdată camera nu este amplasată, dar planul este să o așez cumva pe perete cu fața la ușă, bineînțeles.

Toți acești sensori funcționează împreună pentru a crea un spațiu mai sigur. Poți fi alertat prin telefon, dar și la fața locului cu această sirenă, care scoate un sunet atunci când detectează fum, apă, mișcare și așa mai departe.

Din aplicație poți umbla la setări pentru fiecare produs împarte, poți arma sau dezarma sistemul, însă există și o altfel de metodă pentru a face asta. Cu acest keypad poți arma și dezarma sistemul de securitate. Deci oricine din familia ta ar putea face asta, fără să se bazeze pe tine și pe telefonul tău tot timpul.

Înainte să închei acest episod, mai am un produs Ajax să vă arăt. Cumva atipic față de tot ce ați văzut până acum și mai comun. Este vorba despre o priză smart. Ce îmi place este faptul că e micuță și are și un LED mare și vizibil care indică dacă este pornită sau nu. Vestea bună este că LED-ul se poate opri dacă nu ai nevoie de el.

Cred că știți deja, dar o asemenea priză poate fi folosită pentru a porni produse de la distanță. De exemplu, pui un lampadar în această priză și înainte să intri în casă poți porni priza și becul se aprinde automat. De asemenea, poți automatiza diferite procese și ai putea să setezi să pornească în fiecare zi la o anumită oră și să se oprească la altă oră.

Un alt avantaj al acestei prize smart și a altora este faptul că multe au o protecție de voltaj și astfel nu riști să-ți arzi dispozitivul când sunt fluctuații de curent și îți este indicat consumul, astfel încât să ai o idee mai bună asupra consumului unui anumit dispozitiv de la tine din casă.

Cam atât despre sistemul Ajax. Acesta poate fi configurat în mai multe feluri și nevoi în funcție de ce vrei să protejezi: o locuință, un loc de business etc. Am trecut rapid prin ele. Dacă doriți mai multe detalii puteți să ne spuneți și încercăm să răspundem la toate întrebările.

Poate că securitatea nu este sexy, dar e foarte utilă și pe mine mă ajută să dorm mai liniștit noaptea. În următorul episod o să vorbesc despre produse poate mai fun, care mă ajută să trăiesc mai bine, care cresc confortul acasă.