Lectură de 5 min

Viitorul e modular: viziunea Lenovo pentru serverele care vor ține IoT

Abonează-te pe  
Lenovo a lansat, în cadrul MWC 2018, o strategie de extindere pentru a oferi soluții inovative de tip software-defined, axate pe nevoile clienților, cu scopul susținerii infrastructurii telecom și IoT. Noi am stat de vorbă cu Kim Stevenson, Senior Vice President Lenovo.
Viitorul e modular: viziunea Lenovo pentru serverele care vor ține IoT

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Pentru a consolida creșterea obținută în urma trimestrului cu cele mai mari venituri înregistrate în ultimii doi ani, divizia Data Center Group (DCG) continuă să-și accelereze procesul de transformare pentru a dezvolta inovații concentrate pe client și a revoluționa starea de fapt a soluțiilor tradiționale costisitoare.

Lenovo a raportat un progres semnificativ după ce a concentrat activitatea diviziei de centre de date asupra clienților de sisteme de tip hyperscale, high performance computing (HPC) și la nivel enterprise prin accelerarea inițiativelor în materie de cloud și inteligență artificială în linie cu cele mai recente tehnologii, proces care a condus la mai multă simplitate operațională. Următoarea etapă a transformării vizează infrastructura telecom și cerințele globale IoT.

Structura telecom extinsă a Lenovo se va concentra pe crearea unor platforme de inovații comune pentru a livra soluții centrate pe nevoile clienților. Pe măsură ce planurile de implementare a rețelelor 5G se consolidează la nivel global, Lenovo va construi și va colabora pentru realizarea de soluții hardware și software NFV în baza proiectului The Open Compute și a altor standarde.

Prin divizia IoT creată recent, Lenovo își va ajuta clienții să își transforme dispozitivele finale tradiționale în dispozitive mai inteligente și conectate, transformându-le în motoare analitice care să crească productivitatea și eficiența. Lenovo se va concentra pe integrarea de echipamente din clasa serverelor în soluții IoT pentru a spori conectivitatea și a construi un set de platforme de vârf care să aibă capabilitatea de a analiza volume uriașe de date, ceea ce va permite luarea deciziilor în timp real. În același timp, compania urmărește alinierea cu integratori de sisteme și alți parteneri Lenovo pentru a aduce pe piață soluții verticale complete.

Viziunea Lenovo pentru Internetul Tuturor Lucrurilor

Pentru a afla exact cum vede compania viitorul în care absolut orice obiect ar urma să fie conectat la Internet, am stat de vorbă cu Kim Stevenson, Senior Vice President în cadrul Lenovo, și una dintre persoanele responsabile pentru dezvoltarea companiei și în această de direcție.

Stevenson a vorbit, în primul rând, despre cum evoluează tehnologia în prezent și de ce este nevoie de echipamente care să poată susține atât standardul 5G, cât și toate dispozitivele care se vor conecta la această rețea.

”Lumea se schimbă și la baza acestei schimbări stau câteva elemente. Primul dintre ele ar fi cloudul public. Iar acesta este o infrastructură care a ajuns la maturitate. O mulțime de servicii pentru clienți, dar și pentru întreprinderi, sunt consumate prin cloudul public. Internetul Tuturor Lucrurilor vine în discuție în contextul în care din ce în ce mai multe dispozitive devin conectate. Bineînțeles, există telefoanele mobile și laptopurile - gadgeturile tradiționale, dar la acestea se adaugă și obiecte care, în mod normal nu erau conectate la internet - un exemplu foarte bun ar fi morile de vânt. Deci echipamentele industriale devin conectate în scopul mentenanței preventive. E mai ușor să administrezi și să gestionezi genul acesta de echipamente, fie că e vorba despre un utilaj dintr-o fabrică sau o moară de vânt, dacă o faci de la o consolă centrală, cum ai face-o în cazul unui centru de date, de exemplu”, a explicat Stevenson.

Schimbările care au loc pe frontul 5G, pe cel al analizei de date și pe cel al stocării de date, vor avea un impact și asupra utilizatorilor obișnuiți, asupra mea și a ta.

”Pe măsură ce crește lățimea de bandă și costul conexiunilor scade, iar revoluția 5G începe să se desfășoare, noi putem oferi servicii complexe la prețuri relativ accesibile. Pentru cineva care nu e un expert tehnic, cel mai ușor observi această transformare urmărind evenimentele sportive transmise în direct. La Olimpiadă, cei de la Intel au demonstrat camerele 3D care puteau măsura distanța săriturilor schiorilor - totul s-a făcut pe bază de software de analiză. Odată ce standardul 5G va fi adoptat la un nivel mai mare, genul acesta de experiențe bogate va fi disponibil tuturor consumatorilor la un preț accesibil - de fapt, nu cred că utilizatorii vor simți vreo diferență de preț. Dacă ai vrea să oferi acest gen de servicii în prezent, lățimea de bandă nu ar fi suficient de mare încât să poți oferi o experiență plăcută și accesibilă”, mai spune vice președinta companiei.

Iar pentru ca toate aceste lucruri să fie posibile, trebuie ca o serie de lucruri să se schimbe. Avem centre de date imense, dar pe măsură ce obiectele conectate devin din ce în ce mai răspândite, nu ar fi eficient să realizezi analiza datelor sau stocarea informațiilor la câteva zeci, sute, mii de kilometri distanță de ele. Pentru asta, Lenovo pregătește un viitor modular. Dacă are în portofoliu smartphone-uri modulare (familia Moto Z), laptopuri care se transformă în tablete, e posibil să vedem, curând, centre de date și servere care ar funcționa similar.

”Discuția se poate extinde și la mașinile autonome. Pentru a călători autonom, se vor lua decizii la nivel local, de mașină, dar și decizii care se vor face central - un exemplu de decizie luată la nivel central ar fi ruta aleasă pentru a evita traficul. Viziunea noastră este construim această lume care conectează aceste dispozitive cu serviciile aferente, cu partea de data center analytics care să le susțină. Aici intră în discuție micro centrele de date, pentru că nu vrei ca marginea rețelei să fie legată de pereții centrului de date. Vrei ca marginea rețelei să fie suficient de aproape de consumator (fie el persoană sau obiect) încât analiza datelor să fie făcută cât mai eficient. Marginea se extinde cât mai aproape de dispozitive și credem că asta va duce la formarea unei noi clase de data centere, unei noi clase de servere și de dispozitive de stocare. Acestea devin puternic integrate pentru a livra servicii bazate pe date. Așa credem noi că se va dezvolta lumea IoT. În ultimii cinci ani, întreprinderile și-au consolidat centrele de date, iar cei care oferă servicii de cloud au crescut enorm și au centre de date de milioane de metri pătrați. Acum, odată ce marginea se extinde și mai mult către dispozitive, s-ar putea ca centrul de date să devină un dulăpior în care să poți băga jumătate de rack - asta ar fi una dintre variante. Aceste centre de date, oricât de mici ar fi, ar urma să fie poziționate aproape de sursa datelor și de locul în care datele trebuiesc analizate. O altă viziune ar fi ca astfel de centre de date să se găsească în interiorul unor echipamente non-IT - în interiorul unei mori de vânt. Ar avea dimensiuni foarte mici, 15 cm x 20 cm x 8 cm, iar fiecare cutiuță din această ar fi modulară. Ai putea avea una pentru analiză, una pentru stocare, una care să funcționeze ca baterie. Tehnologia stackable o avem deja la PC-uri, dar o putem extinde ușor către servere”.

Soluțiile telecom și IoT software-defined la Mobile World Congress

În cadrul evenimentului Mobile World Congress din Barcelona, Lenovo a lansat o soluție cu performanță optimizată, bazată pe serverele ThinkSystem SR650/SR630 și switch-uri, platforma Red Hat OpenStack și Mellanox ConnectX-4 NICs pentru procesarea accelerată a pachetelor de date. În plus, Lenovo se alătură programului „Intel Select Solution for NFV” și oferă o soluție optimizată în mod special pentru criptare și compresie bazate pe sarcini NFV. Arhitecturile integrează tehnologia Intel Quick Assist și Intel XXV710 NIC, amplificate de noile servere Lenovo SR650 și SR630.

Lenovo a făcut și o demonstrație a primei stații de bază 5G cu implementări software și virtualizate ale unităților centralizate și distribuite (CU/DU). Realizarea acesteia a fost posibilă datorită colaborării cu China Mobile bazate pe cerințele clienților.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: