Am stat de vorbă cu el pe platoul emisiunii Show de seară, emisiune care a ajuns la cel de-al treilea sezon și l-am pus într-o postură neobișnuită (dar surprinzător de comodă) pentru el - cea de invitat pe propriul său platou, înfruntându-mi astfel și teama de comedianți.

Vio are o prezență impunătoare (i-am zis, în glumă, că este singurul comediant care m-ar putea răni atât emoțional, cât și fizic, la cei aproape doi metri înălțime ai săi), dar jovială. Îmbrăcat la costumul serios cu care ne-am obișnuit deja să-l vedem luni seara la Comedy Central, e zâmbitor, călduros și deschis. Mai mult decât orice, este glumeț, evident, deci cele discutate mai jos nu ar trebui luate foarte tare în serios.

Am vorbit despre cum ia naștere fiecare episod nou din Show de seară și am aflat că este o muncă de echipă. În spatele scenariului se află mai mulți comedianți renumiți, precum Sergiu Floroaia, Dan Frînculescu, Sorin Pârcălab și Cristi Popesco. Vio face stand-up comedy din anul 2004, dar când l-am întrebat câte din glumele pe care le vedem în show sunt scrise de el, a dat din cap a ”nu” și a început să râdă.

”Sunt înfiorător de slab la scris glume. De fapt, nici nu știu dacă sunt slab pentru că nu mai scriu. La stand-up e mai ușor, pentru că poți să “scrii” pe scenă - ai o idee în cap și o zici pe scenă și apoi intervine panica și o dezvolți”, a spus el, râzând.

Debutând pe scena de la Cafe Deko în urmă cu 14 ani de zile, Vio pare să se fi mulat foarte bine pe rolul de gazdă TV, și am vrut să aflu cât de ușoară a fost această trecere pentru el, cât de mare este diferența și care este cel mai greu lucru atunci când ajungi în fața camerelor de filmat.

”Este o foarte mare diferență. Când fac stand-up, sunt eu acolo și răspund doar pentru mine și atât. Dacă sunt prost, nu mă interesează - adică, mă interesează, dar nu răspund pentru alți oameni. Sunt oameni care au plătit pentru bilet, dar cui îi pasă de ei? Glumesc. Dar e alt nivel de presiune”, explică el.

Când s-a apucat de stand-up, fenomenul abia prindea rădăcini în România și părinții lor nu știu ce înseamnă asta, dar acum sunt mândri când le zice vreun apropiat că l-au văzut pe fiul lor la TV. Cu toate astea, Vio nu știe sigur dacă și-a găsit locul la TV.

”Încă nu știu dacă televiziunea e de mine. Am făcut primele două sezoane, sezonul acesta e mai bine, dar dacă citești mesajele de pe Youtube și de pe pagina Comedy Central, nu e chiar așa”, glumește el. ”La început se vedea clar că nu eram în zona mea de confort. Acum e mai bine, chiar dacă mai e mult până să fie okay. Dar, în mod normal, emisiunea asta trebuia tăiată după primele patru episoade. Dar atât de multă sărăcie este în televiziunea română în ceea ce privește entertainmentul și comedia, încât iată-ne la sezonul 3 - stronger than ever”, râde și gesticulează a victorie.

Show de seară este filmat în fața unui public și oricine poate suna la numărul de telefon al Club 99 pentru a participa la filmări. La interviul făcut de mine cu el, râsetele au fost introduse la editare (pentru că nu am găsit niște prieteni care să vină să mă vadă făcându-mă de râs lângă un comediant profesionist), dar Vio mă asigură că există un ritual special prin care publicul este integrat în show: înainte de a da drumul camerelor, oamenii au parte de un mini show de stand-up, pentru încălzire.

”Oricum cei care văd emisiunea de acasă nu cred că există oameni în public și că aplauzele sunt puse «pe bandă». Noi am încercat să facem cum se face în America, unde ai show-uri late night live și unde oamenii vor să vină. Dacă îi plătești. Glumesc, nu sunt plătiți. Sunt rugați în genunchi să vină”, râde el.

Vlad Dobrescu, Alina Eremia și Adda sunt doar câțiva dintre invitații pe care Vio i-a avut în noul sezon de seară și am vrut să aflu cum sunt aleși invitații, și cum se decide cine vine la emisiune

”Cine răspunde la telefon. Asta e problema - nu suntem prea organizați. Avem un hei-rupism românesc miercuri, după ce tragem episodul de marți. Spunem că stăm pe telefoane, că facem treabă, și după aceea vine joi. Avem un grup unde conversăm, și vorbim sâmbătă și duminică legat de ceea ce trebuie sa facem, apoi ne întâlnim lunea pe la 12.00. Marți ne dăm seama că nu prea e okay, începem să intrăm în zona de «cât mai facem asta? Chiar avem nevoie? Pe cât timp e contractul semnat?», trecem printr-un rollercoaster. Până la urmă, facem episodul, după care toată lumea are un sentiment de «meh» și apoi mergem acasă cu toții”, zice el, izbucnind în râs.

Pe cine și l-ar dori drept invitat? Pe Mircea Badea. ”Eu aș vrea să-l aducem pe Mircea Badea, dar nu sunt de acord colegii. Dar numai pentru gluma asta: în loc de acest fotoliu să fie două scaune. E și o chestie interzisă în lumea noastră - n-ai voie cu Mircea Badea. De aia mi se pare mai «uuh», râde el.

Antreprenorul

După cinci ani pe scena Cafe Deko, alături de Teo și Costel, Vio a luat decizia de a-și deschide propriul club de comedie, numit Club 99. ”În 2009, să deschizi un club de comedie era ceva «de făcut». Nu a fost niciun risc - sau, mai degrabă, riscul a fost spre zero. Era o chestie care mergea foarte bine și nu erau multe opțiuni”, își amintește el.

Lucrurile au mers chiar mai bine decât au sperat inițial. ”La început, credeam că oamenii vor veni în timp, fiind obișnuiți să meargă la Cafe Deko, dar nu a fost cazul - au venit încă de când am deschis. Oamenii știau de noi de câțiva ani și a fost bine. Dar noi am făcut multe greșeli din punct de vedere al business-ului, pentru că, mergându-ne foarte bine de la început, a fost un fel de «lasă-mă să te las». Dar a mers. Nu mă plâng, dar îmi dau seama că am fi putut face niște lucruri ca să ne meargă mai bine”, explică Vio.

Show de seară sezonul trei este difuzat în fiecare luni, de la ora 22.00, pe Comedy Central.